loader image

Фитнес залите са обител освен на хора, които тренират и се грижат за здравето си, и на много други интересни и любопитни индивиди. Ако искаме напълно незабелязано да се смесим с тях и средата, трябва да знаем с кого си имаме работа. Изброяваме десет, а вие може да добавите след нас и още „типове хора в залата”.

1. Нацепените батки

Може би, най-често срещаните индивиди сред фитнес средите, са именно този интересен тип. Притежават особена биомеханика, различна от тази на нормалните трениращи. Отличителен белег са бицепсите, трицепсите и трапецът. Под мишниците си сякаш носят въображаеми дини, ходят задължително бавно, с движения напомнящи клатушкащ се пингвин, обикновено не говорят с никого, или поне не с тези, които използват уреди като бягаща пътека, колело или кростренажор. Кардиото е враг, от който всички трябва да се пазим.

2. Кифлите

За всеки влак си има пътници и за всеки батка си има кифла. Вторият най-често срещан тип в залите са тези дами, които отделят повече време да се приготвят за фитнес, отколкото прекарват в него. Те не вдигат тежести, защото има вероятност да станат твърде мускулести, а най-използваният уред по време на тренировка е телефонът им. Феновете трябва да знаят къде момичетата прекарват свободното си време.

3. Инструктор-професор по всичкология

Няма зала без дежурен разбирач по абсолютно всичко, който дава съвети, само когато са абсолютно ненужни и непоискани. Свързани са с всякакви по вид теми – от това как да вдигаш от лежанка и правилно изпълнение на клекове, до особеностите при варене на домашна ракия и тънкостите в отглеждането на морски свинчета. Те са онези лепкави многознайковци, от които можеш да се измъкнеш само, ако на хоризонта се появи от горния индивид (кифлите), на които те предлагат поредната безплатна консултация.

4. Стадо, ято ученици

Те винаги, ама винаги се движат по групичка от няколко – най-вероятно избягали от час по физическо. Техен лидер е този, който е стъпвал поне веднъж повече в залата и вече знае как да се държи във фитнес среда. Програмата на всички е абсолютно идентична и най-често е изготвена от чичото на братовчеда на гаджето на сестра му, който преди 5 години е бил културист… цял месец. Е , поне можем да се съгласим, че това е правилното място, на което да прекарат свободното си време, но специалист-треньор е задължителен при първото стъпване в залата.

5. Ако не е заснето, изобщо брои ли се, че си бил там

Тук не говорим за кифлите и това, че правят серии в инстаграм. Става въпрос за много популярните личности, които няма да намериш и на последната страница в Гугъл, просто защото упражненията, които изпълняват, не съществуват или са измислени от самите тях. Но щом вече имат аудитория от трима души, започват разпалено да обясняват в детайли всяка своя тренировка във видео.

6. Без резултати

Това са два типа хора: тези, които тренират от няколко месеца и спират защото „нямало смисъл”; и другите, които са в залата години, но всичко, което са направили, е да компенсират много тренировки с много нездравословно хранене. Все пак човек не трябва да се ограничава, но със същия успех ще очакваш кучето ти да роди малки котенца.

7. Олимпийците

Този тип до някаква степен се припокрива с „батките”. С малката разлика, че те не просто тренират, те се стараят това да се чуе поне няколко етажа по-нагоре. Озвучаването на тренировката я прави толкова по-резултатна! Характерни са освен със специфичните звуци, които издават по време на тренировка и с това, че никога не разтоварват уредите си защото как иначе после някой да разбере, че преди него на лежанката е вдигал „истински мъж“.

8. Разхвърлящите

Големият надпис „Моля подреждайте уредите си след употреба!” във всяка зала е поставен просто за декорация. Тези хора са във фитнеса с едничка цел да го преподредят и да намерят най-неподходящото място за всеки дъмбел и ластик. Как така мястото на лостовете не е при пътеките?

9. Клюкарите

Живеем в достатъчно забързан свят, че да намираме време и да ходим на фитнес, и да пием по кафе с приятели. Затова, когато можем, съчетаваме двете дейности. Но в крайна сметка нито тренираме, нито пием кафе с приятели. Това са хора, които обсъждат детайлно всеки, който тренира в залата, и не изпълняват упражненията зададени от инструктора защото често са изморени от този социален обмен.

10. … и ние от Атлетик Фитнес

А има и такива атлети, с впечатляваща физика, тела на Аполони, подреждащи след себе си, недосаждащи, изпълняващи правилно всяко упражнение. Дори повечето заключват телефоните си и не ги докосват поне час – какъв характер!

Последният тип спортуващи сме „ние от Атлетик”, не защото всеки изпълнява безупречно упражненията или е професор по фитнес. А защото дългогодишните тренировки на едно място са ни направили приятели, които вярвам, че няма да се подминат, ако се срещнат извън залата. Това, което ни отличава най-много от другите, е, че дори при нас да се среща всеки един тип, ние подхождаме с разбиране защото сме едно голямо „Атлетик” семейство.