loader image

От Пламен Христов

Има много митове за храненето – eто истината! Чувствате, че е време да се погрижите за здравето си веднъж завинаги, за да започнете да проучвате най-добрата диета или най-добрите храни за ядене. Скоро ще разберете, че има толкова много дезинформация в интернет и много от темите са в противоречие със себе си. Тези митове обикновено се пренасят от уста на уста, през фитнес клуба и от къде ли не и могат да бъдат широко разпространени много бързо. Ето ги и тях – топ пет на митовете за храненето!

Мит 1: Въглехидратите са лоши!                                                                                      

Десетилетия мазнините бяха враг на загубата на тегло, но изглежда, че фитнес света си намери нова изкупителна жертва: Въглехидратите! Те получават лоша репутация защото произвеждат инсулин, за да задържат захарта в кръвта или да я използват за енергия. Когато ги поставите в нова позиция, а именно че няма нищо опасно в тях, ако не сте диабетик и ако не прекалявате с преработените въглехидрати като рафинирана захар, ще бъдете в мир със себе си и ще се почувствате  добре. Ако отрежете въглехидратите поради това, че искате да отслабнете, а след това отново ги върнете в храната си, няма да си помогнете много – точно обратното! Те са предпочитаният източник на енергия и липсата му вкарва организма ви в резервен режим на работа. А така нареченият „йо-йо ефект” не е нищо друго освен връщане към старите вредни начини на хранене.

Мит 2: Мазнините са лоши!                                                                                                                

Яжте мазнини, ако искате да спечелите мазнини? В продължение на много десетилетия това се смяташе за вярно, така че хората направиха всичко възможно, за да избягват употребата на мазнините. В днешния свят има много изследвания в тази област и проучванията показват, че диетата с високо съдържание на мазнини няма да ви накара да наддавате, докато калориите се контролират. Консумирането на храни с ниско съдържание на мазнини може да бъде дори опасно. А също така би повлияло лошо производството на тестостерон. Важно е какви и колко мазнини приемате с храната си! Мазнините не са враг за загубата на тегло и имате нужда и от тях във вашата диета за производство на хормони. Спокойно, контролираните количества наситени мазнини няма да ви докарат инфаркт. Това ще се случи само ако в храната ви има твърде много транс-мазнини.

Мит 3: Яжте по-често за да загубите мазнини.                                                                                            

Този мит трябва да е най-популярният, който чувам от моите клиенти. Известно е, че храносмилането повишава малко метаболизма поради енергията необходима за разграждането на храната. Така че на теория, като ядеш по-малко и по-често, трябва да можеш да повишиш метаболизма си. Но на практика е доказано, че при еднакво количество калории, броят на храненията не прави разлика в загубата на мазнини или метаболизма. Някои проучвания дори предполагат, че по-честото хранене може да затрудни чувството за ситост?!

Истината е, че храненията са свързани с количествата храна, които трябва да бъдат изконсумирани. Всичко във връзка с дневния ви калориен план. Известна цикличност е необходима защото липсващ прием в продължение на повече от четири часа вероятно би ви вкарал в твърде нежеланите процеси на белтъчен разпад. Храносмилането увеличава леко метаболизма, но честотата на хранене има по-малко значение от общото количество калории в консумираната храна.

Мит 4: За да загубите мазнини, не яжте късно вечер!                                                                  

Някои проучвания показват предимство за загуба на мазнини за хората, които ядат по-рано в сравнение с хората, които ядат през нощта. И все пак това е невпечатляващо предимство. Проучвания по-късно показват, че в практическия реален свят нощното хранене може да възпрепятства загубата на мазнини поради две причини. И двете са свързани с повишен калориен прием, а не с нощното хранене само по себе си. Първата причина е проста. Ако останете да гледате телевизия и да се отдадете на някои закуски, вместо да бъдете в леглото, добавяте допълнителни калории, които могат да доведат до наддаване на тегло. Втората причина е, че хората ядат, когато се уморяват, за да получат допълнителен тласък на енергия от закуски или сладки храни.

Така че, ако останем будни през нощта, за да учим или да работим, е по-вероятно да стигнем до тези вредни навици по отношение на храните. Храненето в късните часове ще доведе до натрупване на  мазнини, само ако приетата храна е в плюс на дневните калории. Все пак не се хранете непосредствено преди лягане защото това би могло да наруши спокойния ви сън, а това знаете не добре за никого!

Мит 5: Солта е вредна за вас!                                                                                                                 

Солта или по-скоро натриевата сол е основен минерал и важна за здравето ни. Дори на хората, които страдат от хипертония, тя може да увеличи кръвното налягане. За здравите  хора има малка или никаква връзка между приема на сол и хипертония. Проблемът е, че средно човек консумира почти двойно количество натрий от препоръчителния прием. Излишъкът от натрий, обаче, може да не повиши кръвното ви налягане! Последното е свързано и с други заболявания и здравни проблеми, като увреждане на бъбреците и когнитивен спад например. Ето защо добре би било да избягвате солта, ако имате хипертония. И запомнете – яжте сол в умерени количества, защото всичко в излишък е вредно и солта не е изключение.

А ако искаш да ти помогнем да развенчаеш тези митове и легенди, заповядай в някой от клубовете ни, където сертифицираните ни фитнес инструктори са на твое разположение да ти помогнат с тренировъчния ти план или хранителен режим. Очакваме те!

 

Категории: БлогХранене