loader image

Постоянно ни се повтаря, че трябва да пием вода колкото може по-често, особено със завишаването на температурите. И наистина тя помага за толкова много неща, че ще ни отнеме цял ден да обсъдим всяко едно от тях. А за трениращия човек тя е още по-нужна, тъй като следствие на изпотяването, губиш допълнително количество от течностите в тялото си. Затова всички съвети да си набавяме вода по всяко време на деня са напълно обосновани. Трудната част, обаче, е практическата – често в бързината на ежедневието си забравяме да се хидратираме достатъчно. Затова нека ти представим няколко малки трикове как да си набавиш допълнително течности без да го чувстваш като задължение, което трябва стриктно да спазваш.

1. Започни деня си подобаващо

Създай си традиция още със ставането да поставяш основите на един добър ден, като изпиеш чаша топла вода с мед и лимон. Полезно е по ред причини. През вечерта тялото ти не е имало достъп до течности в продължение на часове и има нужда от освежаване, така че тази традиция ще ти помогне да започнеш сутринта хидратиран. Освен това, лимонът действа като антиоксидант и прочиства тялото ти от вредните вещества. Така осъществяваш нужното освобождаване от задържаната вода, която не ти действа като хидратант, а само се трупа в организма ти. А колкото повече отделяш, толкова по-лесно ожадняваш после и така пиеш повече вода през деня.

Медът в тази напитка е поставен за допълнителен източник на енергия и полезни вещества, а и за твоето собствено удоволствие защото не на всеки се харесва силно киселият вкус на тази напитка. Свободен си да го премахнеш от тази „рецепта“, особено ако искаш да намалиш калорийния си прием за деня.

2. Пий от сламка

Каквато и напитка да си си избрал, опитай да я пиеш през сламка. Така не усещаш колко поглъщаш и в крайна сметка се оказва, че си приел повече течности, отколкото очакваш. Това ще е твоят начин да измамиш тялото си.

3. Прави водата интересна

Никой не е казал, че трябва постоянно да пиеш водата си само чиста. Добави към нея нарязана краставица, лимон, грейпфрут, портокал, ягоди, боровинки или въобще каквото си поискаш. Това наподобява известните детокс напитки, които постоянно виждаш в интернет. И освен че наистина изглеждат страхотно на снимки, те са и много добър начин да разнообразиш обикновената чаша вода и да направиш задължителното си хидратиране малко по-интересно.

4. Алтернативни напитки

Освен да добавяш към водата си неща, можеш и направо да замениш напитката от време на време. Една хубава чаша чай или ръчно изстискан сок от любимите ти плодове и зеленчуци са страхотни алтернативи. Но трябва да внимаваш защото не всички напитки ще имат този благоприятен ефект. Кафето например има точно обратното действие – то дехидратира тялото, така че внимавай с консумацията му. Купените от магазина сокове и газирани напитки също не се броят защото те имат добавена захар и още купчина допълнителни вредни съставки, които само ще ти направят лоша услуга. А за алкохола май няма и нужда да споменаваме – той не само че ще ускори дехидратацията, но и ще навреди на организма ти.

5. „Яж“ водата си

До сега засягахме само напитките, но кой е казал, че и с твърдата храна не може да си набавим нужните течности. Има много храни, които крият в себе си големи количества вода и ядейки ги, без да усещаш, получаваш допълнително хидратация. Това са плодовете като динята, пъпеша, цитрусите и гроздето, както и зеленчуци като краставицата, зелето, доматите, чушките и карфиола. Също така, можеш да ядеш храни, които имат нужда от вода за направата си. Това са например овесените ядки и чията защото те абсорбират изцяло течността, в която са сложени.

За да сме здрави и атлетични, трябва да се грижим за тялото си по много начини, а добрата хидратация е много важна за това. И ако можем да направим това с малко креативност за още перфектните резултати, защо не? Показахме ти някои добри алтернативи, така че ги опитай и ти!

Категории: БлогЗдраве