loader image

Когато искаме да загубим телесните мазнини, ние сме склонни да наблюдаваме само  обичайните заподозрени, като нива на активност и калории. Това ли само е важно всъщност?!

Логиката е следната – излишните калории, независимо дали са от протеини, въглехидрати или мазнини (трите основни „макронутриенти“ в храните) – неизбежно ще ни докарат до покачване на килограми. Така че очевидно решение е да се приемат  по-малко калории и да се тренира повече. Това е абсолютно вярно, но не е единственото… !

Загубата на мазнини е „вътрешна” за организма ви работа и ако нямате здрав черен дроб, тогава задачата се превръща в непосилна. Ако черният дроб не функционира оптимално, вие ще се мъчите да загубите мазнини и това наистина ще е мъка! Често наричаме черния дроб „втори мозък“ на тялото и то по твърде основателни причини. Той регулира хормоналната функция, асимилира хранителните вещества, филтрира кръвта, метаболизира лекарствата и обработва инсулина. И това са само няколко от функциите му.

Всички тези функции са от решаващо значение за вашето здраве и са важни за вашия метаболизъм. Здравият черен дроб е единственият орган, притежаващ забележителната способност за регенериране. Той може бързо да регенерира увредената тъкан, като по този начин предотвратява собственото си неуспех и дори може да се възстанови след оперативно отстраняване, когато е било необходимо частично отстраняване на черния дроб поради фиброза или тумор.

Пет познати причини, които могат да причинят увреждане на черния дроб:

1. Окислени и хидрогенирани масла

Вашият черен дроб има нужда от допълнително време за обработка на гранясалите масла. Масло от царевица, слънчогледово олио и дори здравословни студенопресовани олия всъщност са твърде нестабилни. Излагането на светлина и топлина ги прави склонни към окисляване. Консумирането на окислено масло има отрицателен ефект върху нивата на холестерола. Най-добре е да използвате зехтина за финално овкусяване на храната си и да избягвате готвенето с него. Използвайте други, макар и наситени масла за готвене, като кокосово масло или краве масло. Хдрогенираните масла например водят до затлъстяване и развитие на неалкохолна мастна бъбречна болест. Само за справка ще ви кажем, че с тях се работи във всяко заведение за хранене защото са евтини и трайни.

2. Прекомерна употреба на въглехидрати

Изяждането на прекомерни количества въглехидрати непрекъснато създава клъстер от симптоми, известни най-вече като метаболитен синдром или инсулинова резистентност. Това може да доведе до високи нива на холестерол, високо кръвно налягане, високи нива на пикочна киселина и проблеми с кръвосъсирването. Изследвания на хепатобилиарната хирургия и храненето установи, че плашещо разпространеният високозахарен, фруктозен сироп от царевица, е сериозна причина за затлъстяване. С него, обаче, са подсладени почти всички обработени храни имащи претенции да са натурални и здравословни !

3. Алкохолно натоварване

Много от нас се наслаждават на алкохолно напитка и това навярно е напълно нормално, но … ! Нашето тяло обикновено се справя добре при изпиване на малко количество алкохол. Въпреки това, ако изпиете по-голямо количество от това, с което черният дроб може да се справи бързо или пиете твърде бързо, чернодробните ви клетки ще срещнат много трудности при обработката му. В резултат на това, в черния дроб биха могли да се натрупат твърде много мазнини. Това може да доведе до три основни вида чернодробни заболявания: омазнен  черен дроб, хепатит и цироза. Никак не е „розово положението”, нали!?

4. Лекарства

Една от основните функции на черния дроб е да разгражда веществата, които вземаме през устата включително лекарства, билки и добавки. Тези лекарства и хранителни добавки могат понякога да причинят поражения на тази система, което води до опасни проблеми с черния дроб. Лекарите използват термина „лекарствено индуцирано чернодробно увреждане“, за да опишат уврежданията на черния дроб, причинени от лекарства.

5. Пестициди, тежки метали, обработени храни

Приемането на химикали от пестициди и тежки метали чрез консумиране на зеленчуци, плодове и фалшифицирани храни също може да увреди черния дроб. Тези токсини буквално се складират в черния дроб за целия си живот и причинят тежки увреждания. Ако не можете да си позволите органични продукти, най-малкото харчете парите си за свежи плодовете и зеленчуци. Въпреки всичко, знайте, че праскови, ягоди, нектарини, ябълки, спанак, целина, круши, череши, картофи, маруля и грозде често изискват повече пестициди, за да се борят с вредителите. Когато купувате месо или продукти, които са или не са опаковани, потърсете знак или информация, посочваща че получавате продукти без антибиотици и хормони. Избягвайте храни с високо съдържание на въглехидрати и много преработени храни! Избягването на увреждащите органа храни, съдържащи големи количества натрий, рециклирани въглехидрати и прекалено много захар, може да ви помогне да имате функционален и здрав черен дроб.

И накрая, нека отдадем значимото на двигателната активност … ! Редовното трениране може да има положителен ефект върху черния дроб. Движението на тялото помага на циркулацията на кръвта. Колкото повече тя се движи, толкова повече черният дроб може да извърши очистването й и по този начин да осъществи предназначението си. Целта е да бъдете активни за колкото се може повече време … или поне за час, 3-4 пъти в седмицата!!!

Не е страшно … ,не и за вас! Пък и екипът на Атлетик винаги е насреща да помогне с тренировки, хранене, мотивация, или най-малко – добро настроение!

 

Категории: БлогЗдраве