loader image

Не можем да отречем, че през последното десетилетие се наблюдават големи промени в света на здравето и фитнеса. За да добиеш представа какво се очаква през новата година, е добре да следиш тенденциите. От фитнес приложения за медитация през правилно хранене до групови тренировки и др. Виж 5-те топ тенденции, които подбрахме за теб, в следващите редове.   

 1. Внимание към психичното здраве

Освен добър здравен статус, мъжете и жените, трябва да обръщат внимание и на своето психично здраве. Важна и засилваща се тенденция в последно време е психичното здраве. Около 66% от хората се опитват да водят по-пълноценен начин на живот. Много от тях прибягват до терапия, която може да помогне за намаляване на тревожността, стреса, депресията и други отрицателни фактори, които влияят и на двата пола.

 1. Правилно хранене

Правилното хранене също се нарежда в топ тенденциите и през тази година. Вероятно ти е добре известно, че трябва да се стремиш да консумираш здравословна и балансирана храна, независимо от нивото на твоята активност. Това ще ти осигури всички хранителни вещества, от които се нуждаеш, за да се чувстваш добре.

Когато правилното хранене е съчетано с редовни фитнес упражнения, това ще ти помогне да постигнеш добър баланс на здравето, ума и тялото. Колкото повече спортуваш, толкова повече въглехидрати трябва да включва менюто ти, защото те са източник на енергия за твоето тяло.

Някои от здравословните източници на въглехидрати са:

 • Пълнозърнест хляб;
 • Кафяв ориз;
 • Картофи;
 • Плодове, включително сушени.

Храните богати на протеин също са важни, особено за твоите мускули, които се изграждат чрез консумация на протеини в комбинация с физически упражнения.   Приемът на протеин преди и след тренировка помага за стартиране на процеса на възстановяване на мускулите.

Здравословни източници на протеин са:

 • Бобови храни – боб, грах, леща;
 • Млечни продукти – сирене, кисело мляко;
 • Риба;
 • Яйца;
 • Пилешко месо и месо от други домашни птици.
 1. Без консумация на алкохол

Дори консумацията на малко количество алкохол може да повлияе на твоите спортни и физически усилия. Без значение дали ходиш на фитнес или по състезания, трябва да знаеш, че алкохолът е противник на спорта.

Алкохолът освен това е диуретик и приемът на по-големи количества може да доведе до дехидратация. Консумацията му води до намалена ефективност и ниско ниво на енергия. След употреба на алкохол трябва да се избягват тренировки.

Трябва да бъдеш хидратиран добре, когато тренираш, за да поддържаш притока на кръв в тялото си.

 1. HIIT тренировки

HIIT тренировките са тренировки с висока интензивност, които включват максимални усилия и интензивност 20 до 90 секунди, след което има период на възстановяване с ниска интензивност. Средната продължителност на тези тренировки е около 30 минути. Този вид тренировки са високоинтензивни, поради което трябва да избягваш да ги практикуваш всеки ден. В противен случай може да достигнеш до състояние на претрениране и да повишиш риска си от нараняване.

Повече за претренирането научи тук.

С HIIT тренировките се постига ефективно изгаряне на калории, подобрява се метаболизма, сърдечната честота, кръвното налягане и кръвната захар, без излишно натоварване на ставите.

Виж в кои клубове на Атлетик Фитнес и кога има такива тренировки. Те са ти включени в цената на картата!

 1. Групови тренировки

Популярността на груповите тренировки нараства все повече. Тези тренировки са ефективни за хора, които искат да тренират в група и се мотивират повече от това.

Груповите тренировки са чудесен начин да изпробваш нови упражнения. Освен това те имат социален аспект, тъй като така хората обединяват времето и ангажираността си еднакво.

Това са някои от основните тенденции, които ще набират популярност през настоящата година.

Ако смяташ, че има метод или тенденция, която ти е направила впечатление, а ние сме пропуснали, сподели я с нас!