loader image

6 начина да имаме продуктивен ден

Започни да се справяш по-ефективно със списъка си със задачи със сутрешни тренировки

Дори да си нощна птица и да те затруднява активността сутрин, си заслужава да пробваш сутрешна тренировка. Тя има редица ползи за здравето, зарежда тялото с енергия и ни помагат да се събудим. Ползите, обаче, не се ограничават само до подобряване на физическата ти форма. Доказано е, че тренировките рано през деня оказват ползотворно влияние и върху психическото ни състояние.

Хората, които спортуват рано сутрин са по-продуктивни и съсредоточени в ежедневните си задачи. Това води и до по-добро представяне на работното място, повишаване на самочувствието и подобряване функциите на нервната система.

Но сутрешните упражнения могат да направят нещо повече от това да раздвижат физическата ти енергия. Те могат да направят чудеса и с психическото ти състояние, като те накарат да се чувстваш по-съсредоточен и продуктивен.

Започни деня си с активизиране на енергията ти и изхвърли всички токсини още от сутринта. Така ще си по-свеж и ще се чувстваш много по-спокоен.

6 сутрешни тренировки за повишаване на продуктивността и фокуса си

Ако искаш да стартираш деня си, като задвижиш своята енергия, помисли за някоя сутрешна тренировка от списъка ни. Тя ще ти помогне да повишиш фокуса и продуктивността си.

       1. Йога

Препоръчваме ти да практикуваш йога практика, ако още от сутринта имаш проблем с концентрацията и имаш бушуващи мисли. Според някои проучвания, редовното практикуване на хатха йога, може да доведе до повишаване на психичното здраве на хората.

Особено в последно време виждаме, че стресът е фактор номер 1, който спомага за липсата на фокус. Спокойният ум може да бъде много по-ефективен. Така че, ако имаш непрестанно идващи мисли, които ти е трудно да контролираш, сутрешната йога практика е за теб.

Обърни вниманието на дишането и успокояването на вътрешното си състояние. Освен това, правилните йога пози ще те освежат и разтегнат. Добрият йога инструктор ще ти помогне да се движиш в правилната посока и да постигате нови нива на самоконтрол.

       2. Бягане

Нещо толкова обикновено като бягането сутрин, определено може да те освежи. Чистият въздух е това, от което има нужда организмът ти. Кардио упражениения могат да бъдат практикувани и като тичаш на пътека, караш велоергометър или тренираш на гребен тренажор. Това е друг вариант, който също ще раздвижи кръвта.

Може би ще се изненадаш, но едни от най-успешните хора всъщност са активни още от сутринта и под активни нямаме предвид само на работа. Пробегът на няколко километра ще те „изстреля“ с пълна сила.

Когато тичаш, разширяваш капацитета на белите дробове и поддържаш нивата си на енергия на високо ниво. Всичко това се отразява и на нашия ум, който започва да работи по-бързо и ясно.

       3. Плуване

Бягането не е за всеки. С това можем да се съгласим. Но пък плуването може да е за теб. Ако не си плувал до сега сутрин, те съветваме да пробваш. Резултатите също може да са толкова добри, колкото и при бягането.

Дори плуването до голяма степен е по-препоръчително, тъй като е по-щадящо за ставите и кръста. Също така, плуването е тренировка, която включва всички мускулни групи.

Доказано е, че активното спортуване и особено аеробните тренировки, помагат на твоята нервна система и можеш много по-добре да се справиш в ситуации със силен стрес.

Редовните аеробни упражнения увеличават размера на хипокампуса – мозъчната област, която участва във вербалната памет и ученето.

       4. Ходене

Не е задължително сутрешната ти тренировка да бъде интензивна, за да подобриш работата на мозъка. Дори само една бърза сутрешна разходка може да раздвижи кръвообращението ти и да подготви ума ти за останалата част от деня.

Многобройни проучвания показват, че ходенето може да окаже незабавно въздействие върху мозъка, като подобри когнитивните функции и помогне на хората да се справят по-добре с вземането на решения. Ходенето пеша може също така да подобри способността ти да мислиш творчески. Това може да е полезно, ако си затънал в рутината на работата.

       5. HIIT (високоинтензивна интервална тренировка) тренировки

Ако си притиснат от времето, това не е оправдание. Сутрешна HIIT тренировка е това, което ще ти помогне да си активен в този случай.

Съчетаването на движения с тежест на тялото с други упражнения като медицински топки и бойни въжета е сигурен начин да увеличиш сърдечния си ритъм, да натовариш максимално мускулните влакна, да изгориш мазнини и да имаш енергия за останалата част от деня.

       6. Медитация и стречинг

Въпреки че е по-скоро умствена, отколкото физическа тренировка, медитацията сутрин може да ти помогне да се настроиш за успешен ден. Всъщност, успокояването вследствие на тези тренировки ще ти помогнат да успокоиш мозъчната дейност, свързана с блуждаенето на ума.

Това може да е полезно, когато започнеш да се разсейваш на бюрото си. Дори само пет минути в началото на деня ще ти помогнат да погледнеш нещата в перспектива. Това ще прочисти съзнанието, ще понижи кръвното налягане и ще облекчи стреса и тревожността, за да си максимално ефективен през деня.

Фитнес клубовете ни работят от рано сутрин до късно вечер и затова можеш да се насладиш на любимите си упражнения в удобно за теб време. Можеш да видиш графика ни с групови тренировки в менюто „Групови тренировки“, като избереш съответния клуб тук: https://athletic.bg/. Или направо се свържи с нас на 0889 140 264 или office@athletic-bg.com

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес