loader image

Лятото е в разгара си и вероятно искаш да се разделиш с онези досадни 4 килограма, които те мъчат дълго време. Ако си решил да започнеш с редовни тренировки, виж тези 6 съвета, които можеш да приложиш, за да подпомогнеш процеса

1. Промени мисленето си

За да си осигуриш успех, запази позитивно мислене и на всеки неуспех гледай като възможност за усъвършенстване и развитие. Ако например си разочарован, че не си стигнал до фитнеса вчера, дай си време и възможност да разбереш как да оптимизираш графика си. Загубата на тегло е колкото физическа, толкова и прихическа „игра“. Най-важното е да не се отказваш, а появилите се трудности да те мотивират.

2. Премини към високо протеинна диета

Ако обикновено чинията ти е препълнена с тестени и пържени храни, може би е време да преосмислиш хранителния си източник на гориво. Храната е приблизително 80% от фитнес уравнението и не можеш да тренираш, а диетата да е оскъдна.

Протеините не само помагат за изграждане на мускулна маса, но и повишават метаболизма, което помага за сваляне на тегло. Залагай на висококачествени източници, които съдържат пълен аминокиселинен профил – пилешко, телешко, свинско месо и млечни продукти. Ако не консумираш месо, се увери, че приемаш допълнителни протеини на растителна основа, като ориз, боб или хумус.

3. Пий повече вода

Хидратирането е от ключово значение за доброто здраве и загубата на тегло. Една чаша вода преди хранене действа потискащо на апетита, увеличава енергийния  разход и по този начин изгаряш повече калории. Ако искаш да ускориш процеса, добави малко лед в чашата си. Изследвания показват, че студената вода забързва метаболизма и изгаряш повече калории, тъй като тялото ти използва допълнителна енергия, за да стопли водата до телесна температура.

4. Ускори интензивността на тренировките

Ускори резултатите, които искаш да постигнеш, чрез повишаване на интензивността на тренировките. Избягвай еднотипни тренировки с бавно темпо. Стреми се да редуваш различни активности с периоди на почивка. Добре е интервалът да е 20 секунди. Така ще изгориш повече калории за по-кратко време. Този тип тренировка е най-ефективният начин за стимулиране на консумацията на кислород след тренировка, което означава, че метаболизмът ще продължи да изгаря калории, дори и при пълноценна почивка. Друго предимство на интензивната тренировка е, че отнема по-малко време, а в забързаното ни ежедневие кой не би бил доволен на повече свободно такова?

5. Избягай от рутината

Не се страхувай да избягаш от рутината. Изпълняването на нови упражнения ще е от полза за развитието на мускулите. Така ще предотвратиш момента, в който тренировките ти се превръщат в навик и дори ти стават скучни. Това е ключът за осъществяване и поддържане на мечтаното тегло и желаната форма. Съсредоточи се по-малко върху придържането към стриктен план и си позволи гъвкавост в ежедневието.

6. Присъедини се към групова тренитовка или тренирай с приятел

Ако ти липсва нужната мотивация, може да помислиш за групова тренировка. Това ще повиши чувството ти на  отговорност и едва ли ще пропуснеш тренировка, ако имаш „задължение“ към други хора, които те чакат, за да започнат с тренировката. Атмосферата ще те стимулира да тренираш повече, отколкото ако тренираш сам. Класовете за групово обучение са забавни и разнообразни.

Тези 6 стъпки може да ти звучат елементарни (и те са точно такива), но прилагайки ги със сигурност ще ускориш процеса по оформяне на тялото и достигане на желаните от теб колиграми. Всичко е в твоите ръце!

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес