loader image

Зимата идва и започва да става все по-студено. А когато е студено, е наистина трудно да останеш мотивиран и да поддържаш форма. Склонен си да се сгушиш на топло, да ядеш повече и да „хабиш“ много по-малко енергия през деня – също като хибернация! Тази тенденция е ОК… само за мечките. Не ти е нужно да трупаш килограми и мазнини, а точно обратното.

Това свръх задоволяване те кара да се чувстваш щастлив за конкретния момент. Въпреки това, то има и множество негативни за здравето ти последици, които ще те накарат да избягваш огледалото.

Зимата е сезон, през който си по-податлив на настинки, болести и т.н. Затова помисли над следното. Редовните физически упражнения през зимата може да ти осигурят повече полза, спрямо тренировките през останалата част от годината, защото конкретно отговарят на зимните нужди на тялото. Виж топ 6 причини да продължиш да спортуваш, когато температурите паднат.

  1. Слънцето е твоят най-добър приятел през зимата

Причината се нарича витамин D. Въпреки че има някои храни, които могат да осигурят на тялото ти витамин D, най-лесният източник е излагането на слънчева светлина.

През лятото краткото излагане от 10-15 минути е достатъчно, но през зимата слънчевото греене може да бъде по-трудно достижимо, особено ако си на закрито през по-голямата част от времето. Ето защо е МНОГО важно да излезеш навън и да се движиш, усмихвайки се на слънцето!

Витамин D спомага за силни кости и поддържа имунната ти система силна. Също така, ще подобри настроението ти, ще помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане и множество болести.

  1. Поддържаш добра телесна температура по естествен начин

Спести електричество и намали линията на талията, като сгрееш тялото си и подобриш кръвообръщението по естествен начин чрез тренировка. Повишаването на телесната ти температура по време на тренировка има успокояващ ефект върху тялото ти, за разлика от дългото стоене в гореща вана или лежането до печка или климатик цял ден.

Да, студено е в първия момент, в който се покажеш навън, но ако се облечеш добре и се раздвижиш, ще ти стане горещо за нула време. И имаме предвид наистина горещо.

Всяка година Атлетик Фитнес организира сезонни лагери, включително традиционния Зимен лагер в планинските ни курорти. Можеш да се включиш и ти, за да се заредиш максимално с енергия чрез нашите мерояприятия на открито сред природата.

  1. Оставаш здрав през целия сезон

Изследванията показват, че редовните физически упражнения укрепват имунната система и тя може да се пребори с бактериалните и вирусни инфекции. Това е особено важно през зимата, когато настинките и грипът „дебнат зад ъгъла“.

Когато спортуваш и раздвижиш кръвообращението си, имунните клетки циркулират в тялото ти по-бързо, като им помагаш да търсят и унищожават инфекциите. Но този тласък продължава само няколко часа, така че упражненията трябва да бъдат редовни за дългосрочен ефект.

  1. Побеждаваш зимната подтиснатост

Независимо дали става въпрос за обичайната зимна подтиснатост или по-сериозно афективно разстройство, с ежедневната тренировка ще пребориш тези състояния, освобождавайки анти-стрес хормони в мозъка и помагайки справяне с депресията.

Известен факт е, че след упражнения, мозъкът освобождава „хормоните на щастието“ – серотонин и допамин. Те могат да помогнат за намаляване на тревожността и депресията, като същевременно помагат за цялостното ти състояние. 45 минути на ден могат да променят целия ти облик през зимата.

  1. Поемаш чист въздух по-често

През зимата чистият въздух е много по-трудно достижим. По принцип, въздухът отвън е по-здравословен, отколкото вътре. Следователно, да ходиш на разходка или да бягаш навън дава на белите дробове възможност да се детоксикират и да дишат дълбоко, за разлика от въздуха в офиса или вкъщи.

  1. Избягваш качването на килограми

В по-студените месеци е толкова лесно да посегнем към комфортната и „бърза“ храна защото нейният засищащ и интензивен вкус ни кара да се чувстваме добре, но за малко. След което е вероятно да изпитваме чувство на вина. A това лесно се превръща в навик през зимата. Статистиката показва, че един човек средно наддава с до 4 кг през зимата.

Единственият начин да се компенсират всички лакомства и тежки храни е да се увеличи и учести количеството физически упражнения.

 

Надяваме се, че сме те вдъхновили поне малко да не изоставяш редовните тренировки през зимата. Така че, ако търсиш приятна обстановка и нови приятели, които ще те мотивират да постигаш повече, опитай с разнообразните групови тренировки в Атлетик Фитнес.