loader image

7 ползи от тренировките с приятел

Знаеш ли, че повече от 40% от хората се отказват от фитнеса малко след започването му, ако го посещават сами? Но ако са в компанията на приятел, степента на отпадане намалява до 6%. Това предполага, че социалната подкрепа насърчава физическата активност. Отвъд предимствата на социалното взаимодействие, тренировките с приятел е един от най-добрите начини да поискаш да тренираш по-усилено, да бъдеш фокусиран върху целите си и да не се отказваш. Всъщност, да имаш партньор за тренировка често прави основната разлика между неуспех и успех. Ето няколко причини, които ще те накарат да се замислиш, защо е по-готино да тренира с компания.

  1. Отговорност

Спри да се отказваш! Всички сме наясно колко приятно е след дълъг работен ден да се прибереш в уютния дом. Да си направиш нещо за хапване и да си почиваш на дивана. НО, в секундата, в която това твое ежедневие се превръща в рутина, ти си загубен.

Предизвикваме те да го промениш, ако се припознаваш в по-горните редове. Най-лесният начин да поправиш това е да намериш приятел за тренировка! Споделянето на режим на трениране с някого също означава споделяне на определен ден и час, т.е. да имате обща уговорка. Така има много по-малка вероятност да пропуснеш тренировките си. Все пак твоя приятел разчита на теб да не му „вържеш тенекия“, нали?

Планирането на фитнес среща в залата ще те държи отговорен. Ако уговориш срещата с приятеля си в 7 часа сутринта през уикенда, не е добре да се откажеш в последната минута. Поетият ангажимент е толкова ценен, колкото и времето на твоя приятел!

  1. Мотивация

Тренировките с приятел те тласкат да изпълняваш упражненията си възможно най-добре. Друг бонус – ако тренираш друг човек, който е по-силен или по-бърз от теб, е по-вероятно да изпробваш собствените си лимити. Винаги можеш да разчиташ на компанията да те развесели. Докато правиш последните си лицеви опори или бягаш на пътеката още няколко секунди, особено когато чувстваш, че се отказваш! Имай предвид, че трябва да върнеш услугата и да мотивираш и ти фитнес партньора си по време на тренировката.

  1. Забавление

Хората сме социални същества. Обичаме да се забавляваме, да сме сред други хора и да споделяме сходни интереси и дейности. А какво по-хубаво от споделянето на общи фитнес цели?

Посещаването на фитнес залата с един или повече приятели може да бъде много забавно. Винаги е по-приятно да споделяш общи цели с приятел.

Да прекарваш време с приятелите си във фитнеса е идеалният начин да комбинираш здравословен начин на живот в социална и ангажираща среда. И двамата можете да се забавлявате, като същевременно с това спортувате и се мотивирате един друг.

  1. Избягване на контузии

Тренировката с някой друг означава, че си имаш личен наблюдател – някой, който да внимава над теб, докато вдигаш тежести или правиш по-сложно упражнение. Идеята е да ти помага да преброиш повторенията и да ти помогне да направиш необходимите корекции, за да не се нараниш. А ако ти самият си този наблюдател, какво по-хубаво от това да помогнеш на приятел да не се контузи от невнимание. Както гласи поговорката, „приятел в нужда (тренировка) се познава“!

  1. Упражнения за двама

Опитай нещо ново. Спортуването с някой друг ти позволява да изпробваш упражнения по двойки и да разшириш тренировките. По този начин и двамата едновременно ще извлечете ползи от упражненията.

  1. Забрави рутината

Самостоятелното трениране може да те вкара в една неприятна рутина. Партнирането с някого означава да имаш достъп до нови движения, които до сега не си правил. Твоят приятел може не само да те научи на нови упражнения, но и да разнообрази вече научените.

  1. Конкуренция

Малко конкуренция никога не е излишна. Особено що се отнася до тренировки. Упражнението с приятел те мотивират да се напънеш малко повече. Все пак не искаш да се изложиш пред най-добрия си приятел или гаджето ти, нали?

 

Надяваме се изброените причини да ти бъдат напълно достатъчни, за да вдигнеш телефона и да се обадиш на някой от твоите приятели.

А ние от Атлетик Фитнес очакваме теб и твоята компания за по-весели и мотивирани тренировки. Виж кампанията ни за м. февруари насочена към стимулиране на тренирането с приятел/ка.