loader image

Лятото е идеалното време да излезеш навън и да се забавляваш. То е един от любимите ни сезони, защото имаш избор между толкова много дейности, които да извършваш на открито. Всичко навън е по-забавно, независимо дали плуваш, караш велосипед или бягаш.

Но лятната жега може да бъде проблем, ако не внимаваш и особено ако живееш в район, в който температурите са много високи. Когато ти се прииска да разнообразиш тренировката си във фитнеса, ето какво е добре да знаеш преди това, относно тренировките на открито.

Най-големият проблем е да останеш хидратиран и да поддържаш електролитите или солта в тялото. Когато се потиш, тялото ти губи не само водата, но и електролити и сол. Този деликатен баланс на вода и електролити е от решаващо значение за поддържане на правилното функциониране на организма.

Ако не пиеш достатъчно вода, можеш да се дехидратираш и да се почувстваш замаян или да изпиташ гадене. Ако не обърнеш внимание на дехидратирането, можеш да получиш и бъбречна недостатъчност или в много крайни случаи – да се стигне до смърт.

От друга страна, ако пиеш прекалено много вода, но без да запълваш загубата на електролитите, може да получиш хипонатремия. Това може да доведе до замайване, гадене, мускулни спазми, гърчове и в по-екстремни ситуации дори до смърт.

Разбира се, най-вероятно няма да тренираш в пустинята, но въпреки това е хубаво да имаш предвид някои основни неща за упражненията през лятото:

Времето, в което тренираш

Освен, ако не тренираш за определено състезание, което ще се проведе през деня, избягвай тренировките в периода между 10:00 и 15:00 часа. Това е най-горещата част от деня. Най-доброто време за тренировка през лятото е рано сутрин.

Дрехите

Носи свободни, леки и светли дрехи. По-светлият цвят ще отразява светлината, а памучният материал ще помогне за изпаряването на потта. Можеш да опиташ и специално изработените дрехи – „хай-тек“ тениски и шорти. Те често се правят от материал, който има лек, охлаждащ ефект.

Слънцезащитни продукти

Те са задължителни. Използвай висок слънцезащитен фактор, поне SPF 45. Тренировките навън през летните жеги се отразяват много на кожата ти и, за да я предпазиш от изгаряне, винаги използвай слънцезащитен фактор, дори и когато времето е облачно.

Бъди хидратиран

Преди да излезеш, изпий една или две чаши с вода. Носи в себе си бутилка с вода. Пий вода на всеки 15 минути, дори когато не си толкова жаден. Когато приключиш с тренировката, изпий още няколко чаши с вода.

Приемай електролити и сол, докато тренираш

Можеш да се снабдиш с капсули, които съдържат натрий и електролити, за да поддържаш нивото на електролити и сол в организма си. Богати на електролити от плодовете са бананите, фурмите, кокоса и авокадото, а сред зеленчуците – спанак, червени чушки, бобови култури и други. На пазара можеш да откриеш и електролитни напитки, които ще ти помогнат да поддържаш оптимално ниво.

Изберай сенчести места

Пример за такива сенчести места са пътеки, горички, паркове и др., където ще се скриеш от слънцето.

Проверявай прогнозата за времето преди всяка тренировка

Ако има предупреждение за много високи температури е по-добре да избегнеш тренировката навън и да се ориентираш към такава във фитнес залата. Високите температури водят до висока степен на замърсяване на въздуха, което от своя страна може да увреди белите ти дробове.

Послушай тялото си

Докато тренираш, ако почувстваш отпадналост, замаяност или какъвто и да е дискомфорт, спри незабавно. Не притискай тялото си да прави нещо, за което все още не е готово.

Ние от Атлетик Фитнес те съветваме да не рискуваш, ако нямаш необходимия опит и си начинаещ. Тренировките на открито са забавни и зареждащи, но същевременно и доста опасни.

Ако търсиш забавление, докато тренираш, то по-добре посети някои от нашите групови тренировки. Чрез този вид тренировки ще се предпазиш от жегата, ще имаш възможност да ги посещаваш в определеното за това време и ще бъдеш независим от атмосферните условия.

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес