loader image

Дойде време да си поговорим и за най-дебатираната тема в света на фитнеса. Толкова обсъждана, че накрая се превърна в обект на шеги за интернет пространството. Наистина … ах, тези крака.

Много хора избират да пропускат частта от програмата си, в която е отредено да тренират мускулите на краката си – повечето от тях не харесват упражненията, други пък си измислят оправданието, че така или иначе се натоварват и по време на кардиото. Но това е огромна грешка, която продължава да се повтаря. Тренировките за крака са полезни по ред причини и ние сме тук, за да ги изясним за теб.

Но първо: Защо толкова много хора не харесват тези тренировки?

Когато тренираме крака, използваме над 50 мускула при повечето упражнения. В тази зона има много повече мускулни влакна, а и заедно с това по време на тренировката натоварваме и цялото тяло. Но това не е единствената причина, която превръща този ден от фитнес програмата най-неприятен. Истината е, че най-често е следствие от често срещана грешка, която да ти коства много – най-вероятно не изпълняваш упражненията правилно за твоето тяло. Ако усещаш натоварване повече в ставите си, отколкото в мускулите си, значи най-вероятно правиш нещо грешно. Така изпитваш много повече болка, от колкото е нужно, и заедно с това си рискуваш здравето. Затова винаги трябва да си сигурен, че формата ти е добра.

Точно поради тази причина от Атлетик сме ти осигурили постоянно присъствие на фитнес инструктори. Те ще ти помагат и поправят, в случай на грешка.

А защо трябва да не пропускаш деня за крака?   

Както вече споменахме, зоната на краката е една от тези части на тялото ти, които имат най-много на брой мускули. Затова и е съвсем логично да не искаш да пропускаш да ги тренираш. Ако това не е достатъчна причина за това, ето още няколко:

Без тренирани крака, не можеш да трупаш и другаде

Не, не го казваме просто, за да те сплашим – това е цялата истина. Те са основата на тялото ти, а без добра основа, сгради не се строят. Затова и организмът ти спира собственото си развитие, предпазвайки те от наранявания. Така, колкото и да тренираш, няма да има резултат.

Вдигаш нивата си на тестостерон

Според изследванията, упражнения като клекове и мъртвата тяга не само увеличават калориите, които изразходваш, но и повишават нивата на тестостерон – най-важният елемент в изграждането на мускулатура. Колкото по-високо е нивото му в тялото ти, толкова повече ще можеш да трупаш маса – колкото по-често тренираш крака, толкова по-лесно ще става това.

Предпазваш се от наранявания

Всеки трениращ знае, че, за да може да прави каквото и да е физическо натоварване ефективно, трябва да се е подготвил чрез заздравяване на мускулите на краката. Те придържат цялото ни тяло и ако не са достатъчно силни, нараняванията са много по-възможни.

Симетрията

Не е нужно да изтъкваме колко странно изглежда човек с впечатляващо тяло над нивото на кръста и с крака като на дете надолу. Дори и да не си започнал тренировките заради външния си вид, най-вероятно няма да искаш да си причиниш този нелеп вид.

Когато тренираш крака, тренираш и коремните си мускули

Повечето упражнения за долна част изискват повече баланс, а центърът на тялото се намира в коремната област и ти несъзнателно я тренираш също. Освен това, много често просто ти се налага да стягаш корема си, за да запазиш добрата форма. Но това ти носи два заека с един куршум – много хора, които редовно си тренират мускулите на краката, нямат нужда от отделна тренировка за корем.

Неутрализирай вредите от седенето

В днешно време прекарваме твърде голяма част от деня си на стол, което уврежда зоната на седалището, краката и стойката ни. С една добра тренировка за крака във фитнеса можеш да балансираш нещата.

Това е и тренировка за ума

 В сферата на краката, упражненията често изискват повече концентрация, отколкото при другите мускулни групи. Тази тренировка развива и ума ти, и твоя самоконтрол – заради нуждата от балансиране, а и активиране на мускули, които не използваш толкова често.

Страхотното дупе за дамите в резултат

И нека не забравяме – може би една от най-очевидните, но със сигурност не за пренебрегване причини – добре изглеждаща задна част. Може би не е най-функционалният страничен ефект от тренирането на краката, но със сигурност е любим на повечето от нас, особено дамската част.

Понякога трябва да вложиш малко повече усилие, за да научиш правилния начин да правиш нещо, така че да подхожда на теб. При тренировките за крака е същото – трябва да отделиш време на това да направиш формата си перфектна и с малки стъпки да прогресираш. Така няма да изпитваш такава непоносимост към тези упражнения и дори ще ти харесат. А в следствие ще получиш всички тези страхотни резултати и ще се чудиш защо не си го правил по-рано … Така че няма какво да отлагаш повече, време е за клекове в Атлетик!