loader image

С наближаването на топлите месеци една дума неизменно започва да се появява навсякъде. И, разбира се, тук говорим за обичания от всички релеф. За него се е говорило и писало много и това не учудва никого защото това е тема, която несъмнено предизвиква силен интерес. А в цялото това море от информация лесно може да загубиш представа как да се сдобиеш с желания релеф. И тук се притича на помощ Атлетик Фитнес. С тази статия ще се опитаме да ти изясним неясното и да ти представим най-важните стъпки, на които да обърнеш внимание.

Няма по-пряк път от постоянството

Ако си проучвал темата, най-вероятно си се натъквал на магически средства, които срещу някоя пикантна сума, ще те отведат до мечтаното тяло без абсолютно никакви усилия. Звучи много изкушаващо, но, за съжаление, всичко това е далеч от реалността. Истината е, че ако искаш да постигнеш каквото и да е в света на фитнеса, ти трябва най-вече постоянство и дисциплина. А и гоооооолямо количество труд. Дори да се възползваш от някои от тези методи и да виждаш резултати от тях, не бихме те съветвали да се надяваш да постигнеш всичко, което искаш по този начин. Може да комбинираш това с тренировки и диета, но истински добрият и най-вече трайният ефект ще получиш, само ако вложиш усилия.

Ще са нужни промени

Няма по-сладка победа от тази, за която си пожертвал нещо. И тук трябва да направиш точно това. В случая ще трябва да се откажеш от многото вредни храни. Не е нужно да живееш само на салати и пилешко, но и не може да очакваш да приемеш всичките си нужни нутриенти от пакет чипс. Добра идея е да следиш калориите си и да внимаваш под каква форма ги приемаш. Планирай си деня, така че да имаш нещо за похапване преди тренировка, за да имаш енергия, и нещо след часа в залата – за да си възвърнеш тонуса. Така средно ще ти се сформират 5-6 хранения.

Ако изпитваш проблем с подготвянето на добър хранителен режим за себе си, винаги можеш да се довериш на експертите в Атлетик Фитнес, които ще измислят най-добрия вариант за теб.

Съществената част – тренировките

Тук има немалко неща, за които трябва да се погрижиш, щом си решил да изваеш тялото си.

Кардиото е едно от тях. 

Плочките, за които всички си мечтаем, сме имали винаги. За да можеш да се фукаш с тях, обаче, трябва първо да ги разкриеш! Те се крият под телесната ни мазнина в зоната на корема. Следователно трябва да се отървем от тях. А това става с вече споменатия режим на хранене в комбинация с интензивни тренировки, които предизвикват организмът ти да изгаря повече. И това всъщност представлява кардиото. То, заедно с HIIT тренировките (високоинтензивната интервална тренировка), е най-добрият начин да постигнеш красиво тяло. Повишавайки сърдечната си честота, не само се задъхваш и изпотяваш, но подпомагаш и забързването на метаболизма си. А то от своя страна води до изгаряне на мазнини. Но това не значи просто да се качваш на пътеката всеки път, когато отиваш на фитнес. Тайната към успеха е в разнообразието.

Затова не бива да забравяме тренировките с тежести.

Те ще оформят мускулатурата, така че да изглежда стегната и масивна. Едновременно с това ще се сдобиеш и с повече сила. Дори и да си изчистил всичко излишно по тялото си чрез диета и кардио, то няма да изглежда по същия начин, както би изглеждало, ако мускулите са дефинирани.

Нещо, което можеш да правиш, за да засилиш ефекта на тренировките си, е да използваш няколко мускулни групи едновременно. Опитай от време на време да комбинираш упражненията за горна част и тези за долна. Това предизвиква тялото ти да изгаря повече мазнини и подобрява издръжливостта.

Малките трикове в ръкава ти

Има някои неща, които си струва да споменем, защото може да изглеждат обикновени, но всъщност имат огромен потенциал да ти помогнат. Ето някои от тях:

Изненадвай тялото си! 

Хората сме невероятни същества и сме създадени, така че да се приспособяваме към трудностите, които ни очакват. Това принципно е страхотно, но в случая единствено може да ни пречи. Еднаквите тренировки, повтаряни безброй пъти, лесно ще ни омръзнат и ще изгубят ефекта си защото тялото ни ще е свикнало с тях, след известно време. Важно е да разнообразяваме и да не допускаме фитнесът да ни отегчи.

Дали ще добавиш повече тежести към обикновената си програма или ще я измениш изцяло, няма значение – важно е да не е еднотипно. Трик, който забележимо дава резултат, е да вложиш допълнително усилие в края на тренировката си. Обикновено тогава започваме да се отпускаме и да изпълняваме упражненията непълноценно. Но ние сме решили да постигаме резултати, затова трябва да се постараем повече. Направи каквото е нужно, но не се оставяй да извършваш движението вяло или неправилно. Ако упражнението е на лежанка и можеш да го възпроизведеш по подобен начин на машина, не се страхувай да го направиш защото машината ще ти подпомага и следователно ще го направи малко по-лесно, но все пак по-ефективно, отколкото би било, ако го изпълняваш грешно.

Пий много вода. 

Изглежда сякаш всичките ни проблеми изчезват с помощта на водата … и това може да се окаже вярно. Тя е полезна за множество неща и изграждането на релеф е едно от тях. В този процес е важно да се хидратираш, което не само ще помогне за нормално функциониране на организма и възстановяването му след тренировка, но и ще забърза метаболизма, което вече разбрахме е важен фактор за изгарянето на мазнини.

Почивката също е част от процеса.

 Няма как да подлагаш тялото си под непрестанен стрес и да очакваш то да не се разпадне и още повече да дава добри резултати вместо това. Затова трябва да си подсигуриш добър сън в големи количества и в допълнение – поне един ден от седмицата, в който да се възстановиш, за да си по-способен през останалото време. Заедно с това ще отбележим, че ако си организираш правилно режима на хранене и времето във фитнеса, организмът ти ще изгаря калории дори и в състояние на покой. Така че няма да загубиш постигнатото, ако от време на време все пак избираш да полежиш на нещо различно от лежанката в залата!

Знаем, че искаш да започнеш да работиш върху извайването на тялото си възможно най-скоро. Затова няма да кажем нищо повече освен едно: Най-добрата формула за успех се състои от диета, кардио и вдигането на тежести. Придържай се към това и скоро ще се сдобиеш с мечтания релеф! Другият вариант е да се довериш на професионалните инструктори в Атлетик Фитнес.