loader image

Ето защо не можеш да промениш тялото си!

 

От Пламен Христов

Персонален треньор в Атлетик Фитнес и преподавател във Фитнес Академия България.

7 условия, които май познаваш…

Отново е това време на годината, когато морето ни призовава със силата на някакво древно заклинание и ни вика към нашите корени от водите му. Мотивацията е висока както никога, но тя, разбира се, както и миналата година не е свързана толкова със здравето, колкото с визията ти. Обещанията, които си даде и преди, са че си нов и с нови цели човек и никога, ама никога повече няма да докоснеш онези страхотни курабии в кварталната пекарна (познато ли ти е?!).

Хайде по същество, че това лирично отклонения и на мен не ми е първото в живота.

Това не е първият път, когато мислиш, че ядеш добре, станал си член на най-близкия фитнес клуб и дори започваш редовно да го посещаваш. Изглежда, че си направил всичко както трябва, но единственото, което постоянно липсва, са резултатите. Защо не виждаш резултатите и не извличаш ползите от усилията си? Възможно е дори с най-добрите намерения да насочваш твърде много енергия към грешните неща.

Повечето цели в здравето и фитнеса могат да бъдат постигнати съвсем просто, стига усилията ти да са в правилна посока?! Имаш усещането, че нещата са лесни и просто няма как да не се случи онова, което си си наумил. Въпреки това, упорито, да не кажа твърдоглаво, продължаваш да правиш все същото – все същите грешки… отново и отново…!

Ако се научиш да полагаш усилия и работиш в правилна посока, ще губиш много по-малко време, ще хабиш по-малко енергия и най-после тази година ще  постигнеш целта, която си си поставил още преди… е… преди доста години!

                                         

Ето няколко възлови пункта, които ще очертаят новия ти път и ако някои от тях ти се сторят познати, не се учудвай. Те наистина не са ужасно сложни, недостъпни или непосилни за теб, не…, те просто не бяха фокусът ти досега!

  1. Работа с тежести

Не е тайна, че физическите упражнения са един от ключовите компоненти при всяко отслабване или подобрение на физиката. Въпреки това, често хората прекарват твърде много време в правене на кардио сесии и неправилни упражнения. Разбира се, каквито и да са упражненията, е по-добро от нищо, но упражненията с тежести е това, което наистина ще промени тялото ти. Не ми вярваш? Просто направи това проучване и ще разбереш, че дори две-три сесии за силова тренировка на седмица са достатъчни за намаляване на телесните мазнини и увеличаване на мускулната маса.

  1. Хранене с достатъчно протеин

За да поддържаш мускулите си или да увеличиш телесната маса, трябва да ядеш поне 1 грам протеин на килограм телесно тегло на ден. В допълнение към благоприятните промени в мускулната маса, протеинът е най-метаболитно активният макроелемент. Това означава, че ще изгаряш повече калории само за да усвоиш протеина, отколкото би изгарял при усвояването на въглехидрати или мазнини.

  1. Хранене с подходящи калории

Това е много важно. Ако целта ти е загуба на тегло, яж в лек дефицит. Ако целта ти е увеличаване на мускулите или теглото – яж в лек излишък. Но, ако искаш да правиш и двете едновременно (което ще бъде малко по-трудно, но не и невъзможно), най-добре е да настроиш калориите си за поддръжка.

След като имаш разбиране за калориите, важно е да се увериш, че всъщност ядеш определеното количество. Повечето хора подценяват броя на калориите, които консумират с до 500-1000 калории на ден! Вярвай ми – това е сигурен начин да провалиш напредъка си!

  1. Спане

Не подценявай силата, която сънят може да има върху тялото ти. Въпреки че калориите в крайна сметка ще определят телесната ти маса, повече сън може да има драстично въздействие върху формата на тялото ти, мускулите и мазнините. Дори къде са разположени те. Смята се, че тези които имат поне 7-8 часа сън на нощ, са с по-малки талии, повече мускули, по-малко мазнини и повече енергия и заради това живеят по-висококачествен живот.

  1. Спри стреса

Важно е да разбереш, че ще имаш стрес от почти всичко, което правиш в живота си. То може да бъде емоционално, физическо или психическо, но всичко трябва да бъде подредено така, че да имаш оптимално здраве и телесен състав. Повишените нива на кортизол могат да изиграят огромна роля в увеличаването на абдоминалното затлъстяване, повишения риск от преяждане и за много други фактори за саботиране на телесното здраве.

  1. Движи се и извън залата за трениране

Мисли за по-голямата картина, за здравето в общ план, за биологичната си същност и за необходимостта от поддръжката й. Тренирането за един час е страхотно, но просто да се движиш повече през на деня е още по-добре. Това, в крайна сметка, ще има  въздействие върху здравето и теглото ти, наравно със стандартните тренировки.

  1. Пий достатъчно вода

Известно ни е, че промените в теглото са свързани главно с промените в приема на калории, но често се пренебрегва значението на приема на вода. Увеличаването на приема на вода ще помогне на всичките ти вътрешни органи да функционират оптимално. Да те поддържат здрав и пълноценен между храненията. Да се увеличи енергията (и разходите за калории) и много, много повече. Мускулната тъкан е около 75% вода, така че пиенето на повече вода също ще помогне на мускулите ти да функционират правилно.

 

Това е накратко от мен. Ако искаш повече съвети и да тренираме заедно, заповядай в Атлетик Фитнес, където те очаквам!