loader image

От Пламен Христов

Кой пусна духа от бутилката … ?

Обездвижването причинява смъртта на половин милион европейци всяка година, а доклад на Световната здравна организация ни известява за тъжната новина, че на практика четирима от всеки пет жители на Стария континент страдат от новата болест! Най-тревожната част от доклада на СЗО е, че независимо от това колко килограма сме и дали спортуваме два-три пъти в седмицата – обездвижването пред компютъра по 6-7 часа на ден увеличават вероятността от по-ранна смърт почти двойно. Освен сърцето, най-много се увреждат бедрата, гръбначният стълб, врата, главата и раменете. Но истински стряскащо е, че заседналият начин на живот води и до психически проблеми. Всъщност е една от най-честите причини за депресия с всичките и пагубни последствия!

Обездвижването разрушава целия организъм!!!

Карл Бенц, Готлиб Даймлер, Вилхелм Майбах, Рудолф Дизел – имената в голяма степен са свързани с прогреса на човечеството, със старта на бурното технологично развитие и драстичната промяна в хода на човешката история дори! Но, … те ли изпуснаха духа от бутилката, точно те ли са причината за предизвестената смърт и обездвижването на хората?! Горките, те носещите на гърбовете си прогреса изследователи, експериментатори и откриватели …, само каква ирония на съдбата! Това ли са лицата на сатаната!?

Обездвижването на съвременния човек в ерата на автомобилите и компютрите е в основата на всичко зло по отношение на здравето ни. В последните години, белязани с грандиозно технологично развитие на  хората, все по-рядко се налага да се движат дори в най-елементарният смисъл на думата. Ежедневието ни е забързано и твърде динамично. Битът ни е решен технологично. Времето ни е ограничено и това е предрешило донякъде липсата на достатъчно движение.

Всъщност цели групи мускули атрофират, като не се използват или тренират целенасочено, и този пагубен факт е причина за огромен брой проблеми от здравословно естество, а и не само това … Различни болки, дискомфорт, неразположения и въобще цял куп здравословни аномалии свързани с една единствена диагноза – Обездвижване или Хиподинамия, „Болестта на XXI-ви век“. Това жестоко явление не застрашава човешкия живот пряко, но може да доведе до инвалидизация и фатален изход и косвено ни застрашава с множество проблеми в почти всички органи и системи на тялото ни – сърдечно-съдова, нервна, храносмилателна, отделителна система и опорно двигателен апарат.

До какво води заседналият начин на живот

Заседналият начин на живот може да доведе до болести като диабет, високо кръвно и дори рак. И тук не говорим само за затлъстяване, макар че обездвижването често води и до това.

Притеснени от тревожната информация, наскоро холандски учени направиха историческа възстановка на парк и набраха актьори. Идеята е да пресъздават живота на австралийски заселници от 1850 година. В продължение на една седмица актьорите правели всичко – от сечене на дърва до търсене на храна. Учените сравнили техните нива на заетост с тези на съвременните офис служители. Резултатът: актьорите се движели дневно до 12 километра повече, отколкото прикованите към бюрото служители. 

И още нещо интересно по темата! Учените от университета в Кеймбридж са открили, че поради прехода от земеделие към заседнал начин на живот, костите на съвременния човек са станали по-чупливи, отколкото на предшествениците ни. Оказва се, че костите на древните хора и съвременни примати са много по-силни. И това благодарение на редовната физическа дейност свързани с лов и друга физическа дейност. Оказало се, също така, че  костната маса при земеделските производители е значително по-ниска от тази на ловците-събирачи от древността. Движение, движение и пак движение …

Твърде прагматичен в разбиранията си за собственото си съществуване дори,  съвременният човек е променил начина си на живот.

По този начин са се наложили стереотипи на разбиране за същността ни, които съвсем не кореспондират с биологията ни. Необходимо е завръщане към биологичната ни същност, или по-скоро, необходимо е завръщане към нормалното разбиране за същността ни.

Хората са биологични същества и никога няма да бъдат машини! Колкото по-бързо всички разберат и приемат този неоспорим факт, толкова по-скоро ще започнат да се случват благоприятни от здравословна гледна точка /и не само/ промени.

Здраве, здраве, здраве …, за това става въпрос през цялото време, за това и растящите в следствие на здравето възможности за пълноценно осъществяване на заложените и целенасочено развивани способности на всеки от нас!

Не се чуди, а направо идвай в залата, за да започнеш или продължиш да тренираш – първата крачка винаги е най-трудна, но усилията си заслужават и с добро и благодарност ще помниш момента, в който си се престрашил да я направиш! Нашите професионални инструктори винаги са на твое разположение!