loader image

Фитнесът може да бъде плашещо място за новодошлите и начинаещи хора. Фитнес етикетът обаче не е само за начинаещи или напреднали. Много често се срещат „ветерани“ във фитнес средите, които напълно го пренебрегват или просто не са наясно какво трябва да правят, когато тренират с други хора в една зала. Така че, независимо дали става въпрос за първи или пореден път във фитнес клуба, ние препоръчваме да разгледаш тази статия.

Хората не винаги имат най-добрите навици във фитнеса. За начинаещите може да изглежда, че има някакъв секретен кодекс на поведение, когато за първи път стъпват във фитнес център, но всичко, което е необходимо, е добър маниер на поведение. Добрият фитнес етикет означава, да си наясно как твоето поведение се отразява на другите хора, а не да се отнасяш към уредите сякаш те са виновни за проблемите ти в работата например.

Общи положения

Ако трябва да сведем правилата във фитнеса до 3 базисни принципа, те биха били следните:

 • Бъди наясно с твоето обкръжение;
 • Дръж се сякаш това е твоето оборудване;
 • Бъди спокоен и не натрапвай настроението си на околните.

Те са предназначени да запазят теб и другите трениращи във фитнеса в настроение, да ти помогнат да се чувстваш по-уверен, да ти е по-удобно и да се възползваш максимално от посещението ти в залата, необезпокояван от странични фактори.

Виж няколко конкретни стъпки за добър фитнес етикет:

 1. Прочети правилата в твоя фитнес клуб

Когато стъпваш във фитнес центъра, огледай всички правила, които би трябва да са обявени по стените за информация. Те са там с причина. И ако не си сигурен в дадено правило, попитай член на екипа.

 1. Твоят тренировъчен аксесоар номер едно е кърпата

Едно от най-хубавите неща на ходенето на фитнес е „потната“ тренировка, която оставя у теб чувството на добре свършена работа. Въпреки че изпотяването не може да бъде избегнато, има някои неща, които можеш да направиш, за да сведеш до минимум следите, които оставяш след себе си.

Използвай кърпа и я поставяй върху всеки уред, който използваш. Повечето фитнес зали също имат и хартиени кърпи и препарат за почистване, така че можеш да използваш и тях за максимално удобство на теб и другите клиенти. Това определено ще зарадва всички посетители на клуба и ще поддържа постоянни високи нива на хигиена.

 1. Никога не се подигравай на другите фитнес ентусиасти като теб

Фитнес залата трябва да бъде спокойно място, където хората могат да тренират без да се притесняват от другите. Всеки е на различно ниво и с различни фитнес цели, така че остави критиката вкъщи. Освен това, опитай се да не даваш съвет, без да е поискан.

Въпреки че може да имаш добри намерения, някои хора обичат да тренират по различен от теб начин. Следователно, опитай се да не досаждаш и да даваш мнение, когато не е необходимо. Изключение можеш да направиш ако видиш, че някой да прави нещо потенциално опасно или може да доведе до нараняване за себе си или останалите.

 1. Не обсебвай уредите

Ако фитнес залата е празна или никой не те чака да завършиш твоята серия, тогава отдели толкова време, колкото искаш. Понякога, обаче, се случва така, че се налага да използваш някой от уредите по едно и също време с друг трениращ. В такива случаи е добре да имаш предвид това, че някой чака за същото оборудване и не е редно да си „запазваш“ уреда между сериите, оставяйки кърпа или вещ върху него.

 1. Носи подходящо облекло за фитнес

Разбира се, не ти препоръчваме да тренираш във фитнеса с дънки, джапанки или друго облекло, което не е предназначено за тренировка. Няма да ти е комфортно. Почти всички фитнес зали имат политика за адекватно облекло. Добър вариант са късите панталони, спортни клинове, анцуг, тениски и удобни маратонки.

Увери се, че дрехите и обувките ти са чисти – все пак спазването на лична хигиена е благоприятно както за теб, така и за останалите трениращи.

 1. Избирай разумно зоната ти за загряване

Някои фитнес клубове имат ясно обозначени зони за загряване и разтягане. Но ако твоята зала няма такава, увери се, че поне не го правиш по средата на пътеката. Просто намери подходящо място, където няма вероятност да пречиш на останалите.

 1. Не пускай тежестите с всичка сила

Изпускането на гирите или щангите е едно от най-досадните неща, които човек може да направи в залата. Независимо дали си ги изпуснал случайно или просто ги пускаш рязко няколко последователни пъти, рискуваш да подразниш околните и да ти направят забележка. Подобно поведение затруднява концентрацията на другите. А да не забравяме и колко потенциално опасно е за теб или останалите около теб.

 1. Остави оборудването на оказаното място, когато си готов

Фитнес центровете са публични пространства, които се споделят от много хора, така че от всички, които използват това пространство, зависи да го поддържат чисто и организирано. Да, има служители, на които им се заплаща за почистване на пространството, но това не дава на никого правото да го разхвърля безцелно. Това е все едно да отидеш на кино и да оставиш пуканките си на пода след филма защото там има някой друг, който да почисти.

За това оставяй тежестите, когато си готов точно, както поставяш празната си кутия с пуканки в кошчето.

 1. Сведи телефонните разговори до минимум

Както на всяко обществено място, така и тук трябва да поддържаш всички разговори по телефона кратки и тихи. Тук си да тренираш все пак, не да се обадиш на най-добрата си приятелка и да ѝ разкажеш как е минал це-е-е-е-лият ти ден.

Предлагаме ти, ако трябва да направиш бърз телефонен разговор, излез във фоайето или в съблекалнята, за да не смущаваш никого.

 

Правилата във фитнеса се припокриват с тези на живота

Бъди мил към другите хора, уважавай околните и не оставяй неприятни следи след себе си. Точно както във фитнес залата, ние споделяме този свят заедно, така че нека действаме по този начин и бъдем пример за останалите.

 

По-здрави,

екипът на Атлетик Фитнес