loader image

В днешно време всеки има някакви познания за сферата на модата – поне дотолкова, че да не отиде на бизнес среща с анцуг и маратонки. Всяко място и всеки повод си има определено облекло, което най-много му подхожда, и въпреки че стилът на хората може да се различава, все пак има някои неписани правила, които всеки поне до една степен следва.

Но, когато става дума за фитнеса, нещата стават малко неясни. Трябва ли да спазваме някакви норми по отношение на дрехите ни за спорт или е достатъчно просто да хванем най-старата тениска в гардероба и да тръгнем? Защо трябва да си купуваме дрехи специално, за да се поизпотим в тях? Как ни влияят дрехите, които носим? И въобще има ли смисъл от модата за фитнеса?

В тази статия ще ти кажем по малко за всичко това и като цяло за облеклото, към което трябва да се стремиш в залата, така че не спирай да четеш…

1. Малка доза мотивация

Често вече виждаме по списанията или социалните медии как известните личности излизат от фитнеса изглеждайки неотразимо. Ти също можеш да изглеждаш така, но искаш ли всъщност това? Ако се стремиш към оптимален ефект – най-вероятно да!

Според множество изследвания, дрехите, които носим, ни предразполагат към дадената среда, заради която сме ги избрали. Затова и хората казват, че трябва да се обличаш според това, което искаш да постигнеш, а не според сегашното си състояние. Отдавна дрехите са се превърнали в нещо повече от парчета плат, чиято цел е да пазят от студеното. Вече те са част от нашия живот и могат да влияят на настроението ни. Когато носим определен тоалет, сякаш влизаме в роля – отразява се върху самочувствието и държанието ни.

По същия начин е и във фитнеса. Облечеш ли спортен тоалет, който ти харесва, се вдъхновяваш по-лесно да тренираш – поемаш ролята на атлет. Мозъкът ти подсъзнателно усеща, че тези дрехи са сложени с причина и тя трябва да се изпълни. Точно затова много специалисти съветват да обличаме спортния екип по-рано преди тренировка, ако имаме проблем с мотивацията.

2. Удобството и стила

За щастие производителите са забелязали растящия интерес към този тип облекло и са се развили достатъчно, за да не трябва да жертваш удобството си, когато искаш да изглеждаш добре. Можеш да намериш дрехи, създадени със специален модел и текстура, така че да са перфектни за спокойствието ти по време на тренировка. Едновременно с това са красиви и могат да създадат много добри аутфити за сесията в залата.

3. Специализирано облекло

Както стана ясно, дизайнерите не си стоят мирно и кротко, а творят. Разработват се облекла за различните видове спорт и по-точно за движенията, които се извършват, когато го практикуват. Чрез изследвания и проучвания се избира най-добрият вариант за различните физически дейности. Така се избягват не само модните грешки, на които лесно можем да попаднем, но и това предпазва от някои потенциални наранявания.

Много хора не са сигурни какво би било добре за самите тях и тренировката им и избират облекло, което им пречи. Едно от най-известните удобни дрехи е анцугът, но дори той може да бъде неподходящ в някои случаи. Например когато не позволява достатъчно движение или е прекалено дълъг и така се закача за уредите. Дори и дебелината му има значение, тъй като топлината на тялото ти по време на тренировка много се променя и дрехите върху теб оказват значение и затова.

Ето как облеклото ни може да създава повече неприятности, отколкото ползи. Затова на пазара има създадени дрехи специално за твоите нужди и спорта, който практикуваш.

4. Самочувствие

Фитнесът е мястото, където може би най-много ти трябва самочувствие. Потиш се, правиш упражнения, които не винаги си сигурен дали са правилни и често изглеждаш по-странно, отколкото би желал. Никой не иска да дава повече поводи на хората да го гледат, а и все пак огледалата на всяка стена са си достатъчни. Затова, ако има място за което си заслужава да направиш всичко възможно да добиеш повече самочувствие и увереност, то това най-вероятно е фитнесът. А дрехите, които носиш могат значително да ти помогнат за тази цел. Кой би се чувствал уверен в тениската, която имаш от 5 години и вече започва да се къса? 

Дрехите имат повече влияние отколкото си мислим и правилното им подбиране се оказва много по-важно от очакваното. Затова следващия път, когато хванеш неприятно изглеждащите дрехи за фитнес, си помисли какво друго нещо от гардероба ти би ти помогнало за една по-добра тренировка.

Въпреки всичко казано и написано, в Атлетик Фитнес нямаме изискване за типа дрехи, които да носиш по време на тренировка (единствено трябва да тренираш с чисти обувки, които да преобуеш на място, което е за общия комфорт и чистота). Само трябва ти да се чувстваш добре и удобно в тях и направо идвай към залата, където те очакваме 🙂