loader image

Кой не обича лятото? Прекрасно време, дълги дни и безкрайни възможности да си изкараш страхотно. Но както всеки друг сезон, през него също не бива да забравяме да се погрижим за себе си. А особено в ден на плажа би ти се искало да си направил няколко клякания преди да сложиш банските нали? Проблемът, обаче, е, че трудно намираш мотивацията да потренираш точно заради изброените причини да обичаш лятото – горещината ни прави лениви, а многото забавления ни разсейват. Затова сме ти подготвили няколко съвета за тренировките ти през този сезон.

  1. Възползвай се от дългия ден

Хубавото на денонощията с повече слънчеви часове е, че имаш повече време да си продуктивен и да свършиш всичко онова, което си си наумил – това, което най-често се оказва предпоставка да пропуснеш фитнеса. Когато свършиш всичките си задължения и още грее слънце на небето, нищо не те спира да отидеш в залата за една хубава тренировка.

  1. Тренирай мъдро

Въпреки че този сезон определено ни е любим, той крие опасности, които не са за подценяване. Горещината може да натовари организма ти и да ти причини проблеми по време на тренировката. Избирай да бъдеш активен в по-хладните части на деня и не се претоварвай, ако усетиш, че не се чувстваш добре. Разчитай на проветриви дрехи в светли цветове, които няма да задържат топлината. Никога не пропускай да се предпазиш от опасние UV-лъчи и винаги носи слънцезащитен крем.

  1. Пий много вода

Лятото постоянно се потим и изгубваме запасената в организма вода. Затова през това време на годината е важно да се хидратираш достатъчно. Това значи да пиеш не само когато усетиш жажда, защото това значи, че вече си се дехидратирал. Винаги носи с теб бутилка с вода, от която да се освежаваш постоянно.

  1. Летни спортове

През сезона има много възможности да бъдеш активен – денят на плажа ще ти осигури средно 250 калории на всеки час, прекаран в плуване например. Можеш да отидеш и на излет в планината, където не само ще се раздвижиш, но и ще избягаш от жегата. Други възможности са ездата, рафтингът и общо взето всичко, което ще те накара да се забавляваш, докато изгаряш допълнителна доза калории. Прави такива неща, когато ти е ден за почивка, така че да не излизаш от ритъм.

  1. Включи близките си

Заедно е по-забавно. Особено през топлите месеци на годината е много лесно да включиш любимите си хора в занимания, в които може да сте активни заедно – бягайте сутрин по плажната ивица с половинката или пък се наслади на игра на плажен волейбол с най-близките си приятели.

Тези забавления са още по-подходящи защото се извършват на пясъка и това значи допълнително съпротивление. Движенията са затруднени и по-бавни, а точно така се изгарят повече калории.

  1. Хранене според сезона

Лятото е най-подходящото време за здравословно хранене – толкова много плодове и зеленчуци са в сезона си и правят менюто ти още по-разнообразно и витаминозно. Възползвай се от вкусотиите, които приодата ти предлага този сезон, и трайно подобри начините си на хранене. Много по-лесно е да се мотивираш да спазваш режим, когато продуктите на пазара изобилстват от полезни храни. Още повече допринася и факторът, че през това време на годината не изпитваме толкова глад, както през зимата.

Но дори и да не успееш да задържиш здравословния начин на хранене завинаги, опитай се да го спазваш през лятото защото тогава се нуждаеш от правилно снабдяване с полезни вещества, за да се пребориш с жегата и да се заредиш с енергия да си активен. Търси повече продукти със съдържание на натрий като бадемите и млечните продукти, за да контолираш нивата на електролиди в тялото си.

  1. Възползвай се от залите

Няма по-добър начин да се предпазиш от лошите условия през лятото от това просто да отидеш някъде с климатик. Възползвай се от фитнес клубовете в твоя град, където ще намериш всичко, от което имаш нужда. Така ще можеш истински да се насладиш на тренировката в нормални условия.

Сега е и най-пододящият момент да го направиш защото в Атлетик имаме промоция за юли – още една причина да не се отказваш от тренировките през лятото. Вземи карта за 2 месеца с 20% отстъпка само до края на юли и тренирай неограничено през летните дни.