loader image

Физическата активност по време на самоизолацията допринася за редица положителни ефекти както върху здравето, така и върху настроението и емоционалния баланс на хората.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да продължим да бъдем физически активни в периода, в който се налага да останем изолирани в домовете си, защото: „Заседналият начин на живот и ниското ниво на физическа активност могат да окажат негативно въздействие върху здравето, благоденствието и качеството на живота на хората, а самоизолацията може да предизвика допълнителен стрес и да застраши психичното им здраве“, твърдят експертите на СЗО.

От организацията съветват да извършваме 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивна физическа активност седмично. Освен, че поддържа здравето и фигурата ни, тренировката се грижи и за психичното ни здраве.

Кои са най-честите проблеми, които срещаме по време на самоизолацията вкъщи и как да се преборим с тях?

Ето и няколко съвети от нас, с които по-лесно да организираш физическата си активност в домашни условия и да поддържаш формата си:

 1. Запази мотивацията си

  Знаем колко е трудно човек да се мотивира да тренира, особено докато е вкъщи. Затова те съветваме да си направиш график или списък със задачите за деня, в който да включиш и тренировката си. Така ще знаеш кога и колко време да отделиш за упражненията си. Това ще те стимулира да свършиш задачите за деня, включително и да тренираш. Липсата на специално оборудване не трябва да те спира, а напротив. Това е добра възможност да потренираш и креативността си. За тежести , например, използвай различни предмети от бита. Тук оставяме на теб и въображението ти да превърнат неподозирани досега предмети във фитнес оборудване.

 2. Избери функционалните тренировки

  Тези тренировки са често предпочитани, тъй като спомагат за подобряване на здравето, визията, и повишаване на енергията, като поддържат кръвообращението, сърцето и метаболизма в добра форма. Те са подходящи за хора на всяка възраст и от всеки пол. Също така, намалят риска от травми, защото тренират всички основни мускулни групи. Въпреки това, в домашни условия е препоръчително да внимаваш и да си по-концентриран. Не забравяй да поддържаш правилна стойка за изпълнение на упражненията.

 1. Не прекалявай с храната

  Прекарвайки деня си вкъщи, всеки се изкушава да похапва, дори когато не е гладен. Ако продължаваш да изпълняваш физическите упражнения, това ще те държи мотивиран и ще те стимулира да наблягаш на полезната храна. Съветваме те да залагаш повече на плодове и зеленчуци. Сега поне имаш достатъчно време, за да си приготвиш нещо здравословно за хапване.

 

 1. Следи Live тренировките ни

  Екипът на Атлетик Фитенс се грижи за физическата ти активност, споделяйки онлайн тренировки във Facebook страницата ни. Оттам можеш да черпиш различни идеи и да си сигурен, че тренираш правилно.

 

Зареди се с търпение, здравословна храна и мотивация за тренировка. Надяваме се скоро да се видим отново в залата.