loader image

 

Изследването на Симпсън и Кацанис (2020) за живота на група астронавти по време на 6-месечната им мисия на Международната космическа станция, показва, че при астронавтите с добра кардио подготовка и издръжливост на скелетните мускули шансът за реактивиране на латентни херпесни вируси е с до 40% по-малък. Особено, ако поддържат форма по време на престоя си в космоса (Ага и др., 2020). Дори при астронавтите, които са заболели, копията на вирусната ДНК са били по-малко при активните астронавти, в сравнение с другите, по-малко трениращи такива. Реактивирането на вирусна инфекция е признак за слаба имунна система, особено в контекста на подобна стресова ситуация, като изолацията и липсата на достатъчна активност на космическата станция.

Накрая, изследванията показват, че в периодите на изолация се увеличават нивата на глюкокортикоиди (кортизол), което възпрепятства множество ключови функции на имунната система (Симпсън и Кацанис, 2020). Някои от тези есенциални функции са възможността на лимфоцитите в човешкото тяло да се размножават в отговор на попаднали инфекциозни агенти – ограничено производство на НК-клетки и цитотоксични Т-клетки (CD8+T), които са жизненоважни в разпознаването и елиминирането на туморни или вирусно инфектирани клетки (Дюгал и др., 2019).В обобщение, всичките цитирани изследвания подкрепят твърдението, че редовната физическа активност и поддържане на здравословно телесно тегло подобряват имунитета, като намаляват риска от заболявания на дихателните пътища (Нийман и Уенц, 2019). Както беше отбелязано по-горе, „подобни превантивни стратегии срещу дихателни заболявания са особено важни за застаряващи нации, с висок процент на хора с наднормено тегло и свързаните с това съпътстващи заболявания, и са жизненоважни в борбата с болестите“ (Нийман, 2020).

 

Вирусът SAR-COV-2 се разпространи до почти всяка държава по света за по-малко от месец, водейки до масова заболяемост и смъртност. Според цитираната информация и източници, по-голяма вероятност за поява на усложнения има при по-възрастните хора и тези с наднормено тегло. Това е предупреждение към света, че базовите превантивни мерки – грижа за здравето чрез тренировки и поддържане на добра хигиена – трябва да бъдат приоритетни. Последващи мерки, като ваксинация и терапевтично лечение, изискват много повече време, а може и да не бъдат напълно ефективни, което допълнително доказва ключовата роля на първичната превенция (Нийман, 2020).

 

 

 

Категории: Блог