loader image

Какво представляват груповите тренировки (познати предимно като групови занимания)? – различен начин да изгаряш калории в компанията на други мотивирани трениращи, с които да се забавляваш, докато го правиш. Всички взаимно се мотивирате да дадете максимума от себе си. Идеята за тях е била наистина брилянтна. Със сигурност пътят на този тип тренировки е дълъг и начина, по който изглеждат днес е коренно различен от началния. Всичко това е толкова интересно, че ни се прииска да я проследим.

  1. Зараждането на идеята

Най-първите подобия на групови тренировки са били през 30-те на миналия век, когато се сформирали клубове по красота. Те имали за цел да популяризират фитнеса в обществото, въпреки че той тогава трудно е можел да се нарече фитнес. Думата „фитнес” по онова време е включвало главно разтягания и употреба на вибриращи колани. Но все пак така жените са имали възможност да се събират и заедно да се погрижат по някакъв начин за себе си. Именно чрез груповите тренировки.

  1. Промяна в модите

След това дълго време се експериментирало в начините за отслабване чрез странни уреди, които обещавали, че ще направят цялата работа вместо теб и с помощта на вибрации, масажи и въртящи се ролки ще изваят перфектното тяло. После пък на мода бил обръчът и тренировките с него. Всички можели да правят тези тренировки заедно, но трудно все още можем да наречем това групова тренировка.

И така до 1968 година, когато доктор Кенет Купър, който днес вече е познат като бащата на модерния фитнес, насърчил хората да практикуват групови тренировки заради неоспоримите им предимства. След това Джуди Шепърд Мисет поела нещата в свои ръце и популяризирала своя Джазерсайз (Jazzercise). Това била вид групова тренировка, която комбинирала спорта с джаза – бързи аеробни движения, повтаряни от цяла зала с трениращи хора.Тогава всъщност се е зародила международната мания по този тип тренировки и се е появило желанието у хората истински да се погрижат за себе си.

  1. Продължението

След като джазовите танци се превърнали в такъв огромен хит в обществото, започнали да се създават подобни спортове, които да обединяват забавлението с отслабването. Точно това са и груповите тренировки и до днес.

Аеробиката се практикувала вече от всички – мъже и жени. Започнали да излизат и касети със записани тренировки, които показват групата на видео, за да може всеки от вкъщи да се докосне до енергията на трениращите заедно хора.

Най-известното следващо нещо били тренировките на Били Бланкс, които той нарекъл Тае-бо – комбинация от таекуондо, бокс и танцувални движения. Те все още са много популярни сред груповите занятия защото зареждат истински силно хората.

  1. Модерната епоха

С идването на новото хилядолетие, се появява и новата ера в тренировките. Те стават все по-натоварващи и са насочени към тренирането на всяка част от тялото. Хората започват да отделят повече и повече време за тренировки и здравословен начин на живот.

Груповите тренировки не губят своя блясък – появява се популярността на Zumba, Пилатес, кросфит, йога и много други. Измислят се и нови уреди или вече създадените се прилагат по-различно и в други спортове, така че да направят тренировките по-интересни и трудни. Йога топката започва да се използва за създаване и на силови упражнения, което дава началото на груповата тренировка Fitball. Bosu (топки) пък е нова вариация на това – представлява полукълбо, което тренира баланса и затруднява извършването на упражненията върху него.  От стълбичката за тренировки се ражда пък на степ аеробиката.

И днес продължават да се създават нови и нови групови тренировки, които да впрегнат груповата енергия в нещо забавно и полезно.

Виж нашите предложения за групови тренировки, които ще те накарат да обикнеш спорта и да се заредиш с позитивни емоции – https://athletic.bg/classes/

Опитай! Обещаваме ти, че след това няма да съжаляваш и ще чакаш с нетърпение следващата тренировка!