loader image

Скорошно проучване установи, че „няма заплаха от увеличаване на разпространението на COVID-19“ във фитнес залите, дори когато се провежда интензивна тренировка.

Екип от изследователи от Университета в Осло, воден от професор Майкъл Бретхауер, изследва предаването на вируса SARS-CoV-2 (вирусът, отговорен за COVID-19)  и дали неговото разпространение се дължи отчасти и на спортните зали.

„Нашето проучване не показва предаване или увеличаване на разпространението на вируса COVID-19, свързано с откриването на фитнес съоръжения“, каза Бретхауер.

Изследването – първото по рода си в Европа, изследва 3764 души от обществото, на възраст между 18 и 64 години, които нямат съответните съпътстващи заболявания типични за COVID-19.

Приблизително половината (1896) от хората са получили достъп до фитнес залите, докато другата половина (1868) – контролната група – не са.

Първите получават достъп до пет фитнес зали – SATS Sjølyst и CC Vest (два здравни клуба, собственост на скандинавския фитнес гигант SATS), STOLT Stovner и Rommen (и двете управлявани от фитнес верига STOLT Trening) и EVO Bryn (фитнес зала, собственост и експлоатирана от Фитнес група EVO).

Съоръженията са били отворени от 22 май 2020 г. специално за проучването – докато Норвегия все още беше в режим на заключване – и дейностите, предлагани в фитнес залите, включваха услуги, които клубовете обикновено предлагат – от фитнес уредите до груповите класове (включително спининг и йога).

Тези, които посещават фитнес зала, трябвало да се придържат към указанията за превенция на вируси, разработени от Норвежкия институт за обществено здраве.

Те включвали социално дистанциране (един метър за упражнения на пода, два метра за класове с висока интензивност), както и засилена хигиена на ръцете и повърхностите, докато всички тренировъчни станции са били снабдени с дезинфектанти, за да могат да се почистват след всяка употреба на уреда.

Персоналът на фитнеса също контролирал достъпа до фитнес залите, за да осигури мерки за разстояние и да избегне пренаселеността. Съблекалните били отворени, но душовете и сауните останали затворени.

След това изследователският екип тествал всеки човек за SARS-CoV-2 чрез самостоятелно прилагане на проби от назо-, орофарингеал, както били взимани проби от храчки след две седмици.

В групата, която тренирала във фитнес зала, 81,8 на сто са тренирали поне веднъж, а 38,5 на сто са посещавали фитнес залата цели шест или повече пъти. От 3016 индивиди имало само един положителен тест, но докато положителният индивид е бил част от „фитнес групата“, се установило, че всъщност е бил заразен на работното си място.

По време на триседмичното проучване не е имало амбулаторни посещения или приемане в болница поради COVID-19 в нито една от групите.

Освен това от 91 служители, които са работили в учебните заведения през изпитателния период и са се съгласили да предоставят данни, 83 (91,2%) са тествани за SARS-CoV-2 и нито един не е положителен.

В заключението си изследванията посочват: „Нашето проучване не показваше предаване на вируса или увеличаване на болестта COVID-19, свързана с отварянето на фитнес съоръженията, осигуряващи добра хигиена и социална дистанция.

„По силата на извънредния закон всички учебни съоръжения били затворени в Норвегия по време на пандемията. Затварянето е мотивирано с предположението, че тренировъчната дейност в заведенията ще увеличи риска от предаване на вируси между членовете на съоръженията и по този начин болестта COVID-19 ще се разпространява сред членовете, персонала и общността.

„Въпреки това основните хигиенни мерки за миене на ръцете и социалното дистанциране – чрез осигуряване на разстояние от 1 до 2 метра между хората – са доказано важни мерки за защита от предаване на вируси. Те са евтини, лесни за прилагане и не изискват големи ресурси.

„По време на пандемията COVID-19 страните въведоха затваряне на важни обществени дейности, тъй като се предполагаше, че простите мерки няма да са достатъчни за ограничаване на предаването на вируса.

„Въпреки това, ако ограничаването на вируса, включително проследяването на контактите и карантината, хигиената на ръцете и личните социални мерки за дистанция са достатъчни за предотвратяване на разпространението на вируса, може да се избегне затварянето и по този начин да се намали вредата.

„Нашето изследване се стреми да провери дали е необходимо затварянето на фитнес залите или дали откритите помещения могат да осигурят достатъчно хигиена и социална дистанция, за да се предотврати разпространението на вируса.

„Ако могат да бъдат постигнати хигиенни мерки и дистанция, ние предполагаме, че би било безопасно да се отворят фитнес залите и учебните заведения.

„Както показват нашите резултати, не е имало увеличение на заболяването, свързано със COVID-19, заради отварянето на фитнес залите и учебните заведения.“

 

ИЗТОЧНИК: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.24.20138768v1.full.pdf

Категории: Блог