loader image

Когато решиш да си закупиш нови обувки за фитнес, не забравяй, че трябва да обърнеш внимание на много фактори – удобни ли са, подходящи ли са, как изглеждат, какъв е бюджетът ти.

Носенето на неподходящ тип обувки по време на тренировка е като опит да похапваш супа, но с вилица – не е продуктивно и дори може да е опасно. Краката обикновено са в основата на движенията ти, така че се нуждаеш от подходящи обувки за всяка твоя тренировка. Обувките ще ти помогнат да запазиш форма, да се чувстваш добре, а дори и да предотврати нежелани травми. Най-доброто решение е да посетиш специализиран магазин и да пробваш различни видове обувки. Ние ще ти дадем съвет за това на какво е нужно да обърнеш внимание при избора им.

При тренировка с вдигане на тежести

Обувките за вдигане на тежести имат повдигната задна част (пета), чиято функция е да повиши обхвата на движението на глезените и да те задържи по-изправен. Тази им функция помага клековете ти да бъдат по-дълбоки. Когато вдигаш тежести е много важно да имаш твърда подметка, която ще ти осигури стабилност и правилна позиция на тялото.

Този вид обувки не са предназначени да бъдат универсални за всички видове упражнения, които правиш във фитнеса. Тяхната стабилност и по-твърда подметка са предназначени за удобство на ходилото и предпазване от травми.

Обувки за кросфит

Когато правиш кардио тренировки, се нуждаеш от стабилизиращи обувки. Когато непрекъснато скачаш и се движиш, ти е необходима уплътняваща и стабилизираща подметка. Хубаво е да се сдобиеш с наглезенки (лента, която пристяга глезените). Те са достатъчно леки, предпазват от травми и стабилизират допълнително краката. Друго предимство, което трябва да търсим в обувките си за кросфит, е те да бъдат с мека и лека стелка, защото този вид стелки правят скачането, тичането и всички останали дейности удобни при изпълнението им.

Общи съвети при избор на обувки за спорт

  • Никога не можеш да разбереш дали дадени обувки са подходящи за твоето ходило или за дейността, за която си я избрал. Необходимо е да потренираш или да прекараш известно време с тях, за да бъдеш сигурен, че това са твоите обувки. Попитай в магазина какви са условията за връщане или замяна. Ако е възможно ги вземи за 1 ден и опитай всички дейности, за които си ги предвидил, след което прецени дали са твоите обувки. Ако не са ги върни, а ако са удобни – ги задръж.
  • Не мисли, че размера за всички обувки, които носиш е един и същ. Винаги пробвай различни размери, за да бъдеш сигурен кой е точният за теб.
  • Премери обувките по-късно през деня, защото когато през целия ден си на крака, те стават по-плоски и подути. Това е най-подходящото време да пробваш нови обувки, за да разбереш дали, въпреки умората в краката ти, са ти удобни. Винаги пробвай обувки с чорапи (дебели или тънки), с каквито смяташ да носиш тези обувки.

Често изборът на обувки е много по-сложен, отколкото би трябвало да бъде. Не пропускай малките детайли, защото удобните обувки подобряват удовлетворението от тренировката.

По-здрави,
Екипът на Атлетик Фитнес