loader image

Тренирането във фитнес клуб е инвестиция за здравето и бъдещето ти!

Най-важното, което следва да запомниш при избора ти на фитнес, е той да работи за теб. Тоест, избери фитнес клуб, където персоналът ще ти помогне да постигнеш целите си по професионален и забавен начин.

Когато инвестираш в здравето си, изборът ти трябва да е базиран на това какви очаквания имаш към тренирането в дадения фитнес.

На пазара има фитнес центрове предлагащи най-различни и разнообразни тренировки, оборудване, цени. Важно е да избереш своето място, като вземеш предвид:

Тренировъчната ти история и опит 

  • Дали ще се нуждаеш от програма за начинаещи или търсиш напълно оборудвана зала с тежести, предназначена за редовно трениращи?

Начина ти на живот 

  • Дали ще тренираш преди или след работа, в обедната почивка или през почивните дни? Дали само един фитнес клуб ще ти бъде удобен или ще търсиш повече от 1 локация, ако ти се налага често да пътуваш?

Какви цели си си поставил

  • Дали тренираш, за да участваш в градския маратон или просто, за да можеш активно да си играеш с внуците?

Ако планираш да си направиш бърза тренировка по време на обедната почивка, дори и малък квартален фитнес би ти свършил работа. Но, ако искаш да посещаваш групови тренировки, да ползваш услугите на персонален треньор и/или да участваш в социални събития на клиентите на клуба, да има кой да следи и да се грижи да постигаш фитнес целите си, то тогава решението е по-скоро да намериш такава подходяща верига фитнес клубове. В допълнение, ако имаш деца, то следва да предвидиш и занимания за тях или най-малкото – почасова детска занималня.

По време на първото ти посещение в дадения фитнес, трябва да се убедиш, че могат да ти предложат каквото искаш и от каквото имаш нужда. Можеш дори да си съставиш кратък списък с важните за теб неща, за които да попиташ – като персонални тренировки, групови тренировки, класове за деца, паркинг, добре оборудвани съблекални, сейфчета за ценности, голямо разнообразие от фитнес оборудване (кардио, изотонични уреди, свободни тежести и др.), Wi-Fi и др.

Най-важните фактори за избора на твоя фитнес клуб:

УДОБСТВО: Колкото по-близо е клубът до работата или дома ти, толкова по-голям е шансът да го ползваш. Важен момент тук е и работното време на фитнеса. Част от фитнесите отварят рано сутрин и работят до късно, докато другите работят с по-кратко работно време или имат различни цени за дневни и целодневни абонаменти. Избери фитнеса, който подхожда на твоя график, за да можеш да го ползваш редовно.

ЕКИП: Екипът трябва да бъде отзивчив, да бъде на твое разположение, да ти показва как се ползва оборудването. Със сигурност избери фитнеса, където инструкторите са квалифицирани и лицензирани от национална акредитирана организация за фитнес професионалисти.

ОБОРУДВАНЕ: Фитнес оборудването е важно, тъй като някои хора предпочитат разнообразие от уреди, докато други са доволни и само на обикновени свободни тежести. Избери фитнеса, който предлага оборудването и услугите, които имат най-голям шанс да те задържат като клиент и да те мотивират да тренираш ден след ден, месец след месец и година след година. А и да постигаш фитнес целите си, разбира се!

АТМОСФЕРА: Опитай се да усетиш атмосферата на фитнеса. Как ти се струва хигиената? Каква музика звучи в залата? Оборудването работи ли и поддържа ли се редовно? Какви са останалите клиенти? Екипът усмихнат и приятелски настроен ли е? Би ли се радвал да прекарваш част от свободното си време на това място?

ГЪВКАВИ УСЛОВИЯ: Ако често пътуваш, убеди се, че фитнес клубът или веригата предлагат абонаменти за твоя начин на живот – например опция за замразяване на абонамента ти, докато отсъстваш.

Прочети внимателно условията

Преди да избереш мястото, където да тренираш, се запознай с условията и правилата там. Дори е препоръчително да опиташ да тренираш 1-2 пъти, за да добиеш лични впечатления от преживяването. Някои клубове предлагат опцията за безплатна пробна тренировка, за да опиташ услугите и продуктите, преди да се решиш да станеш клиент – провери тази възможност! Ако избереш по-дългосрочен абонамент (годишен например), поинтересувай се – попитай или прочети условията и цените.

Това са част от препоръките ни за избора на твоя фитнес клуб. Макар и на пръв поглед да ти изглежда по-маловажен този въпрос, то той е изключително важен, тъй като това е мястото, където ще се грижиш за твоето здраве и добро настроение, където ще прекарваш немалка част от ежедневието си, а и където ще си създадеш социални контакти, които остават за цял живот!