loader image

Как да ограничиш ефекта от замърсения въздух, когато тренираш?

В наши дни физическата активност се е превърнала в социална потребност сред хората. Доказано е, че упражненията са начин за предотвратяване на заболявания и за цялостно поддържане на добра форма и здраве. Някои от заболяванията, които могат да ни засегнат при липса на движение, могат да бъдат сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и затлъстяване и други.

Да, упражненията са полезни за здравето ни, но излагането на мръсен въздух – не. Вредните прахови частици се озовават в белите дробове, причинявайки дразнене и възпаление. А микроскопичните частици потенциално могат да навлязат и в кръвообращението. Това може да доведе до повишен риск от сериозни медицински проблеми, включително сърдечен удар и инсулт.

Разбира се, всички виждаме че въздухът е замърсен, когато близката планина например не се вижда изобщо, въпреки че навън пече слънце. Навярно си мислиш „Не може да е толкова зле, нали?“ И ето тук грешиш.

Кои са по-големите източници на замърсяване на въздуха?

Когато излизаме да бягаме или да караме колело навън, това е до голяма степен защото искаме да бъдем здрави и да се наслаждаваме на времето. За съжаление, обаче, ако въздухът е изпълнен с изгорелите газове от автомобили или от масовото отопление с дърва и въглища през зимата, това прави и двата типа тренировки по-трудно постижими. Очевидно всяка полза от упражнения в тези условия става безсмислена и в един момент вредата става по-голяма от ползата.

Качеството на въздуха може да се измени много бързо, поради влиянието на атмосфертните условия и човешката дейност. Прогнозите за качеството на въздуха често се коригират въз основа на състоянието на околоната среда. Но замърсяването от човешка дейност може драстично да повлияе на тези прогнози в рамките на часове или дори минути. За щастие у нас все повече се обръща внимание на тази тема, която е особено актуална за столичани и жителите на по-големите градове в страната.

Най-често срещаните източници на замърсяване на въздуха от човешка дейност включват:

  • Моторни превозни средства, особено по време на движение в час пик;
  • Вредни емисии от промишлени сгради, като фабрики за производства, електроцентрали и др. Заводите и електроцентралите често работят непрекъснато, 24 часа в денонощието, което означава, че негативното влияние върху околоната среда е постоянно;
  • Вредни емисии от дейността в селското стопанство;
  • Дим и прахови частици от изгаряне на суровини, особено дърва, използвани в домакинството или за отопление.

Тренировки в условията на замърсен въздух и влиянието му върху здравето ти

Докато аеробните занимания се смятат за ключови за здравословен начин на живот, замърсяването на въздуха и упражненията в такава среда могат да бъдат една много нездравословна комбинация. Това важи с пълна сила, ако страдаш от астма, диабет, сърдечни или белодробни заболявания. Малките деца, възрастните хора и тези, които работят или спортуват на открито, могат да бъдат особено податливи на въздействието на замърсяването на въздуха.

Дори когато не спортуваш, излагането на мръсния въздух може да причини здравословни проблеми. Но с комбинацията от замърсяване на въздуха и физически упражнения на открито, потенциалните здравословни проблеми се увеличават.

Една от причините за този повишен риск е, че по време на аеробна активност обикновено вдишваш повече въздух по-дълбоко в белите дробове. И тъй като е по-вероятно да дишаш дълбоко през устата си по време на упражнения, въздухът, който вдишваш, заобикаля носните ти канали, които имат способността да филтрират вредните частици.

Някои от симптомите, свързани със замърсяването на въздуха, включват:

  • Главоболие;
  • Дразнене на очите, носа и гърлото;
  • Увреждане на дихателните пътища, белите дробове;
  • Повишен риск от развитие на астма;
  • Влошаване на съществуваща астма или други белодробни състояния.

Как да ограничиш ефекта от замърсения въздух, когато тренираш

Въпреки всичко изброено по-горе, все пак упражненията имат ясни ползи за здравето. Да се откажеш от спорта също не е правилното решение. Изследванията показват, че дългосрочните ползи от редовната физическа активност надвишават многократно рисковете, свързани с излагането на мръсен въздух.

Вместо това, за да минимизираш максимално влиянието на околната среда и да се чувстваш добре докато тренираш, избери да тренираш на закрито. Избирай точно тези зони, особено в дните с влошено качество на въздуха. Можеш значително да ограничиш ефекта от замърсяването на въздуха, избирайки групови тренировки и фитнес на закрито.

Избери от голямото разнообразие от Групови тренировки в близкия Атлетик Фитнес или пък заложи на фитнес залата. И в двата случая гарантираме, че няма да сгрешиш.

А, ако искаш да научиш повече за другата необходима съставка за здраве и дълголетие, а именно – здравословното хранене, прочети статията по темата тук.

Категории: БлогЗдраве