loader image

Всеки, който цели загуба на тегло, се е сблъсквал с този проблем. Свалени са много килограми от началото на „пътешествието“, но месеци наред стрелката на кантара показва едни и същи цифри.

Не се притеснявай, това е просто етап от процеса на отслабване! Етап, през който трябва да бъдеш малко по-наблюдателен и малко по-стриктен с храната и тренировките. Как точно да се справиш с последните килограми за сваляне, ще научиш в следващите редове.

Често малките неща, които смятаме за незначителни, са големите „виновници“ за неуспехите ни. Винаги може да се намери повод за един – два шоколадови бонбона или някоя лъжичка тахан, докато стане готова вечерята. Ако зачестят тези допълнения към менюто, лесно могат да дебалансират дневния калориен баланс и да вдигнат калориите достатъчно, че да достигнеш именно до застой в резултатите.

Ако залиташ по въглехидратите, обърни внимание на количествата протеин, които приемаш. Обикновено, когато протеинът в менюто ни е малко, имаме желание за по-въглехидратни храни. Прекалено големият калориен дефицит също може да се окаже причина за застой в резултатите. Добър вариант за следене на хранителния режим са приложенията за фитнес дневници.

Тренираш ли? Ако отговорът е „да“…

  • Направи обстоен преглед на изминатия път до момента. Какво точно си тренирал, колко пъти седмично, с каква продължителност и интензивност. Начинаещите често влизат във фитнеса с една тренировъчна програма, с която постепенно свикват и се чувстват уверени при изпълнение. Това е чудесно, именно в този момент е преходът към следващото ниво на натовареност.
  • Направи промени в стила на трениране. Предизвикай се, но с мярка. Опитай високо интензивни тренировки, интервално кардио или тренировки с тежести. Можеш да добавиш и посещения на групови занимания към фитнес плана. Направи си нова тренировъчна програма. Добре е да се посъветваш с фитнес инструктор, за да си уверен в промените, които правиш.

Недостатъчният прием на вода или силен стрес също може да са причина за застоя в резултатите. Още информация по тези и още въпроси открий в статията ни 7 причини защо тренирате, но не виждате резултати от Пламен Христов.

Ако отговорът е „не“…

В твоя полза е да започнеш да тренираш. Всяка малка крачка е постижение. Стартирай с кратки и леки тренировки. Положителните ефекти от движението са многобройни, както за външния вид на тялото, така и за процесите, които протичат в него.

Например, подобряване на инсулиновата чувствителност, стягане и оформяне на фигурата.

Борбата с излишните килограми протича най-благополучно, когато се води и на двата фронта – в кухнята и в залата. По този начин се избягва увисването на кожа след загуба на мазнини и се постигат дългосрочни резултати. Намалява се вероятността от демотивиращия „йо-йо“ ефект.

Други положителни ефекти от тренировките са приповдигнатият тонус, енергичност и добро настроение.

Предизвикателствата в тренировките и баланса в менюто са ключови за излизане от застоя. Не се отказвай, остават ти само още няколко килограма!

Ела в Атлетик Фитнес и тренирай с нашите инструктори, които ще бъдат твой партньор във всеки етап по пътя към постигането на целите ти.