loader image

Как да се справим с 4-те най-често срещани проблема след раждане

 

Проучване показва, че след раждане жените най-често се сблъскват с проблеми като: натрупване на допълнителни килограми в областта на корема, увисване на гърдите, поява на хемороиди, отслабване на мускулите на тазовото дъно.

Справянето с тези проблеми, освен че ще повиши самочувствието на дамите след щастливото събитие – раждането на дете, но и ще им помогне да се чувства по-добре и от здравословна гледна точка. Подходящите упражнения, в подходящия момент след раждането, ще помогнат на младите майки за:

 • Облекчаване на болките в гърба и кръста;
 • Подуването и оттичането на крайниците;
 • По-здрав сън;
 • Регулиране на килограмите;
 • По-добър мускулен тонус и издръжливост;
 • По-добро настроение.

Ето защо Атлетик Фитнес и Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се обединихав в съвместна кампания, за да дадат решение на тези 4 най-често срещани проблема след раждането.

Отслабване на мускулатурата на тазовото дъно – причини и как да се справим?

Тазовото дъно е група мускули, връзки и тъкани, които поддържат тазовите органи. По време на бременност се наблюдава увеличаване на теглото на плода и матката, което увеличава натиска върху поддържащите мускули и тазовите връзки. По време на раждане мускулите на тазовото дъно се разтягат до 3 пъти от първоначалната им дължина и понякога могат да се образуват разкъсвания в зоните на връзка между мускула и тазовите кости.

След раждане тазовото дъно може да отслабне поради преразтягане на мускилите. Слабостта на тазовото дъно може да бъде лекувано по различни начини.

Правилните упражнения помагат за укрепване на всички мускули в тялото ни, както и за мускулите на тазовото дъно.  Едни от най-популярните упражнения са „Упражненията Кегел”. Те представляват повтарящо се стягане и отпускане на мускулите, които оформят част от тазовото дъно. Всекидневното изпълнение на няколко серии е отлична гимнастика.

Важно е да изолирате мускулатурата на корема, бедрата и дупето, за да тренирате и укрепвате правилните мускули.

Коремчето след раждане – защо е там и можем ли да го стегнем?

Има две причини коремчето след раждане да остане, дори ако вече сте свалили няколко килограма:

 • слаба съединителна тъкан, водеща до диастаза;
 • упорити коремни мазнини.

Възможна е и комбинация от двете. Нека обаче ги разгледаме поотделно.

 

Диастаза

Честа последица от бременността, засягаща всяка 4-та или 5-та раждала жена, е разкъсването на съединителната тъкан, свързваща правите коремни мускули. Състоянието се нарича диастаза и води до отпуснат корем, който образно казано виси и изглежда сякаш има дупка в него, а всякакви коремни преси, планкове и други познати коремни упражнения не успяват да го приберат.

 

Коремни мазнини

Да започнем с това, че коремните мазнини са два типа: висцерални и подкожни. Висцералната мастна тъкан е тази, която се образува около органите и макар, че не я виждаме, тя е опасна, защото играе ролята на токсично депо. Подкожната мастна тъкан е разположена под кожата. Това са мазнините, които виждаме. За да имаме добре изглеждащ стегнат корем трябва да се отървем и от двата вида мастна тъкан с подходящи упражнения.

Вижте упражненията, които подготвихме в партньорство с Медицински комплекс „Д-р Щерев” в безплатните онлайн тренировки за възстановяване след раждане.

Защо гърдите увисват след раждане и как да се справим с този проблем?

Има много митове около съхранението на хубавия бюст след раждане и кърмене. Един от най-популярните е, че спортът е панацея и ако сме упорити и правим „специални“ упражнения, гърдите могат да върнат предишната си форма.

А защо гърдите увисват след раждане – защото по време на бременност, жените качват килограми, гърдите увеличават обема си и след края на кърменето, количеството на мастната и жлезистата тъкан намалява рязко и кожата няма достатъчно време да се възстанови

 

Как да се предпазим от увисване на бюста след бременността?

Следвайте тези стъпки, за да предовратите или намалите ефекта на отпускане:

 • Подходящ сутиен, който дава добра подкрепа на гърдите ви;
 • Не трупайте наднормено тегло;
 • Тренирайте редовно;
 • Поддържайте кожата си хидратирана;
 • Не бързайте с отслабването след раждането;

След раждане може да искате да свалите излишните килограми наведнъж или максимално бързо, колкото е възможно. Това обаче може да доведе до по-нататъшно увреждане на тъканта и увисване на гърдите. Опитайте се да отслабнете бавно и постепенно. Това ще даде на кожата ви времето, необходимо за адаптиране към промените.

 

Как да се справим с хемероидите след раждане?

Хемероидите са разширени вени в кожата около ануса. Те са често срещан проблем след раждане.  Какви всъщност са причините за това – стресът, хормоните, вътрешно налягане и констипация (запек).

Как може да се справим с хемероидите:

 • На първо място – избягвайте запека.
 • Хранете се с храни, богати на фибри (разнообразие от пълнозърнести храни, боб, плодове и зеленчуци).
 • Пийте повече вода (8-10 чаши на ден) .
 • Правете редовно упражнения – упражненията на Кегег помагат.
 • Избягвайте да стоите дълго време в седнало положение.

 

За финал:

Специално за дамите, търсещи упражнения за възстановяване след раждане сме подготвили серия от тренировки. В партньорство с Медицински комплекс „Д-р Щерев“, искаме да помогнем на повече майки да повишат самочувствието си.

Тренировките са подходящи след нормално раждане и минимум 6 месеца след секцио. Преди да преминете към упражненията, съветваме ви да се консултирате с вашия лекар.