loader image

Връщането във форма след раждането не трябва да е стресиращо. Имай предвид, че възстановяването на фигурата след бременността отнема време. Всеки организъм е различен и това прави начинанието строго индивидуално.

Въпреки, че за много жени диетата е най-бързият начин да свалят натрупаните килограми след раждането, те съветваме да не намаляваш калориите, особено, ако кърмиш. Необходимо е да консумираш поне 1800 – 2000 калории, за да можеш да произвеждаш достатъчно на количество и качество мляко. На тялото му отнема до 12 седмици, за да възвърне предишните хормонални нива, като това трябва да се има предвид, преди да се ограничават калориите и да се започне с по-голямо натоварване. Хубавата новина е, че кърменето все пак изгаря калории.

Здравословното хранене е още един важен компонент, който не бива да се пренебрегва.

От голямо значение е да ядеш добре балансирана храна, богата на протеини, въглехидрати и ненаситени мазнини. Стреми се да консумираш разнообразни плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Добре е да намалиш похапването на сладкиши, солени закуски, големи количества сирена и мазно месо.

Докато диетата след раждането може да бъде забравена за известно време,

леките упражненията са препоръчителни.

Освен че те ще ти помогнат да си възвърнеш формата, ще повишат енергията ти и дори могат да намалят рисковете от изпадане в следродилна депресия. През първите шест седмици след раждането не е препоръчително използването на фитнес уреди, които могат да натоварят много тялото ти. Това важи още повече, ако бебето е родено със секцио. Важно е да се консултираш с лекаря си, преди да започнеш каквито и да било натоварвания и упражнения.

Един от най-лесните начини да започнеш рутинна практика след раждането е да се разхождаш повече. Следродилните упражнения могат да бъдат свързани със стягане на таза, упражнения като бягане, колоездене, плуване, пилатес, йога, баланс (за последните 3 можеш да разгледаш графикът ни в клубовете на Атлетик Фитнес). Също така те ще намалят болките в гърба, крампите на краката и ще подобрят съня ти.

А да се наспиваш добре е от изключително значение, въпреки че това не винаги е възможно. Ако не си имала качествен сън, това може да разстрои метаболизма ти, а това да доведе до по-трудно възстановяване на фигурата. Опитай се да се наспиваш, когато и бебето спи или се редувай с някой.

Въпреки всичко, независимо от това какви упражнения правиш и как натоварваш организма си, обърни специално внимание на някои фактори и потърси медицинска помощ, ако някой от тези симптоми се появи – прекомерно кървене, силни тазови или коремни болки, силен задух, изтощение дори след леки упражнения, болки в мускулите, които не изчезват в рамките на един или два дни.

 

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес