loader image

Всички ние сме чували десетки пъти, че ако сме физически активни ще се борим по-успешно с вирусите и организмът ни ще е по-издръжлив. Но дали това в действителност е така?

Прочетете докрай, за да разберете…

 

Като за начало не можем да отречем един безспорен факт – от година на година вирусите стават все по-упорити и издръжливи, а борбата с тях се превръща в истинско предизвикателство.

Пием хапчета,  имуностимуланти, чайове, затваряме се вкъщи с надеждата, че ще ограничим риска и стискаме палци вирусната вълна да си отиде по-бързо. И така ден след ден…

Колко от нас, обаче, се замислят сериозно за здравето си и имунната система, когато няма опасност?

Истина е, че за нас, в Атлетик Фитнес, здравето е на първо място – без значение от сезона, възрастта или пола, и стоим твърдо зад твърдението, че движението е здраве.

И смятаме да го затвърдим с примери и факти.

Дали ще се разболеете от настинка след излагане на вирус, зависи от много фактори, които влияят на имунната ви система. Старостта, пушенето на цигари, умственият стрес, неправилното хранене и липсата на сън са все свързани с нарушена имунна функция и повишен риск от инфекция.

Истината е, че редовните упражнения и движението играят главна роля за поддържането на здравето и предотвратяването на заболяванията. Когато спортувате, вашите бели кръвни клетки – тези, които се борят с инфекциите – „пътуват“ по тялото ви по-бързо и вършат работата си по-добре.

Експертите съветват да практикувате поне 30 минути умерено кардио като ходене, плуване, колоездене или бягане всеки ден.

Все повече научни изследвания са установили връзка между умерените, редовни упражнения и устойчивостта на организма срещу вирусите. Част от тях разкриват, че трениращите за удоволствие и тонус съобщават за по-малко настинки и болести през годината. Редовното движение е свързано с производството на макрофаги, клетките, които атакуват бактериите. Смята се, че редовните тренировки могат да доведат до значителни ползи за здравето на имунната система в дългосрочен план.

По време на умерените упражнения, имунните клетки циркулират по-бързо в тялото и са по-способни да убиват бактерии и вируси. След приключване на упражненията имунната система обикновено се нормализира в рамките на няколко часа, но изглежда, че редовното физическо натоварване прави тези промени малко по-дълготрайни.

 

Според професор Дейвид Ниман, доктор на физическите науки от Апалачийския държавен университет, когато умереното упражнение се повтаря почти ежедневно, има кумулативен ефект, който води до дългосрочен имунен отговор. Изследванията му показват, че тези, които правят ежедневно разходка с умерена интензивност в продължение на 40 минути на ден, са имали два пъти по-малко настинки и грипни състояния, отколкото тези, които не спортуват.

Ще бъдем ли по-устойчиви срещу вирусите, ако не излизаме от залата?

Категорично НЕ! Екстремните тренировки могат да намалят броя на белите кръвни клетки, които имате и да повишат нивото на хормоните на стреса в кръвта.

Изследванията показват, че повече от 90 минути упражнения за издръжливост с висока интензивност могат да направят спортистите податливи на заболяване до 72 часа след тренировъчната сесия. Това е важна информация за тези, които се състезават в маратони или триатлони. Интензивното упражнение изглежда причинява временно намаляване на функцията на имунната система. По време на интензивни физически натоварвания тялото произвежда определени хормони, които временно понижават имунитета. Кортизолът и адреналинът, известни като хормоните на стреса, повишават кръвното налягане и нивата на холестерола и потискат имунната система.

Мога ли да тренирам, ако вирусът вече е налице?

Това не е добра идея. Почивката дава шанс на тялото ви да се възстанови и имунната ви система работи най-добре, когато не е свръх натоварена.

Ако имате температура, пропуснете тренировката, тъй като тя „изтегля“ влагата от тялото ви. Същото прави и тренировка. Ако се изсушите твърде много, това може да забави възстановяването ви.

Втората причина да пропуснете фитнеса никак не е за подценяване – грипът е заразен. Можете да го разпространявате на други хора до 7 дни след започване на симптомите. Затова изчакайте поне 24 часа след пълно възстановяване преди да се върнете към рутината си.

Ако все още нямате температура, но имате други симптоми на грип, консултирайте се с вашия лекар, преди да се насочите към фитнес залата.

Има ли и други ползи от редовното движение?

Разбира се, има и други ползи от това да сте по-активни, като по-малко стрес и по-добър сън.

Стресът е лош за тялото и ума ви. Можете да го облекчите с редовни упражнения. Осигурете си и между 7 до 8 часа сън на нощ, защото това също помага да поддържате защитните сили на тялото си в добра форма.

Никога не е късно да се погрижите за здравето си! А защо да не започнете още от днес?

Категории: Блог