loader image

От Пламен Христов

„Голяма водка, моля, и една студена кола!” Чувайки подобна поръчка и се замислям за това колко много хора си позволяват това „удоволствие“, особено през лятото. Да, лятото идва с множество барбекюта, празнични вечери и ваканционни партита. Социалните контакти често карат много от вас да се отдадат на консумация на нездравословни храни и алкохол. Вероятно дори да сте „примерни“ през делничните дни и да спазвате здравословен хранителен режим, с настъпването на уикенда изведнъж волята ви някак приказно изчезва и изборите на храна се оказват не толкова добри.

Тревога-а-а! Алкохолът е пълен с „празни калории“ 

„Празните калории“ са първият източник на енергия, който се използва, в комбинация с въглехидратите, мазнините и протеините.  Процесите на изгаряне на мазнините се отлагат за неопределено време и това, естествено, води до сериозно подхранване на дeпата за енергия. С една дума, натрупванията на мазнини в най-нежеланите области върви с пълна пара.

Калориите и липсата на хранителни вещества в алкохола възпират здравословния метаболизъм да функционира правилно и карат тялото да спре изгарянето на мазнини. Калориите, които се намират в една алкохолна напитка, са много концентрирани, в сравнение с много други храни, и това всъщност причинява неволно поемане на много повече калории, отколкото иначе биха били погълнати. 

Ако използвате за разредител нещо различно от вода, например кола, сок или някаква друга безалкохолна напитка, картинката става още по-лоша, заради допълнителните калории и въглехидрати. И виното, и бирата имат високо съдържание на въглехидрати. Въпреки, че ефектите, които тези различни видове калории имат върху тялото, са различни.

Как действат въглехидратите от алкохола?

Въглехидратите освобождават инсулин, който може да увеличи съхранените мазнини и, когато в кръвта попадне голямо количество захар, т.е. енергия, тя не може да бъде оползотворена. Метаболитните „механизми за оцеляване“ в човешкото тяло я складират в депата за енергия. Да, точно тези депа с натрупани мазнини, на които много се дразните! Ето как натрупвате дългосрочно мастна тъкан. Алкохолът, освен това, забавя метаболизма ви, което води до по-нататъшно съхранение на мазнините и може да наруши процеса на изграждане на мускули.

Отрицателни ефекти:

  • понижава засищането, което ви прави по-податливи на преяждане или консумация на нездравословни храни, заради повишения апетит. Алкохолът може да увреди стомаха, бъбреците и черния дроб. Когато не вършат работата си правилно, това може също да доведе до натрупване на мазнини.
  • намалява тестостерона, което директно води до загуба на мотивация за работа и тренировка. П
  • повишените нива на кортизол (хормона на стреса) също се проявява като следствие от консумацията на алкохол, а това, в комбинация с всичко, казано до момента, вече е наистина прекалено, не мислите ли?

Причините да се замислите относно консумацията на алкохолни напитки са достатъчно силни, спрямо вложените услия до момента и в бъдеще. Помислете за това и преценете правилно какво да е следващото ви питие и струва ли си въобще? И ако желанието ви въпреки всичко остава наистина непреодолимо, не съм аз човекът, който ще ви отказва от това.

Искам само да ви накарам да се фокусирате върху вашите цели и прецените до колко алкохолът пречи на осъщестяването им и ако прецените, че може да си позволите известно количество, това поне ще бъде информиран избор. Всичко в края на краищата има своята цена и задача на всеки от нас е да реши иска ли да я плати или не.