loader image

Най-честите въпроси, които повечето от нас си задават, във връзка с тренировките, са как правилно да изпълняваме упражненията, как да се храним здравословно, колко често да тренираме и т.н. Но има и такива въпроси, които остават на заден план, но са също толкова важни за постигането на целите ни.

Знаеш ли например, че правилната хидратация след тренировка е изключително важна и трябва да ѝ обърнеш специално внимание, ако искаш оптимални резултати?

Вероятно ще се изненадаш, че не става въпрос само за пиене на повече вода. Също така, не е и задължително да се придържаш само към нея, за да възстановиш изгубените течности по време на тренировка. Съществуват и други напитки, които са също толкова хидратиращи, колкото водата, и с благотворно действие върху организма.

Ето кои алтернативни на водата напитки подбрахме за теб:

  • Шоколадово мляко – един добър избор след тренировка. Консумацията на въглехидрати след тренировка стимулира мускулите, като замества загубения по време на тренировка гликоген. Загубата на твърде много електролити чрез изпотяване може да причини редица неприятни симптоми, включително умора и мускулни крампи, но високото му водно съдържание може да хидратира и възстанови електролитите (калий, калций и  магнезий).
  • Кокосова вода – съдържа високо ниво на антиоксиданти и хранителни вещества. Тя е богата и на калий и магнезий. Консумацията й е подходяща за по-леки тренировки.
  • Сок от вишни – богат на антиоксиданти, намалява възпалението на мускулите и благоприятства функционирането им. Той е много подходящ както за атлети, трениращи за издръжливост, така и за трениращи ежедневно. Не забравяй, че е важно да намериш сок без добавени подсладители.
  • Черен или зелен чай – една чаша чай има повече ползи, отколкото подозираш. Чаят може да бъде ефективен при окисляване на мазнините по време на аеробни упражнения и възстановяване след тренировка. Той спомага за намаляване на мускулната болезненост и подпомага по-бързо възстановяване на мускулната сила.

  • Бира – може да звучи изненадващо, но бирата съдържа както въглехидрати, така и електролити. Всъщност, хората, които консумират бира в умерено количество, са склонни да бъдат по-активни. Проучване показва, че консумацията на светла бира замества напълно загубата на течности. Безалкохолната бира също е подходяща – тя намалява възпаленията след състезание по бягане например. Разбира се, консумацията на бира трябва да бъде умерена, защото твърде многото алкохол може да потисне синтеза на мускулните протеини.

Изброените видове напитки могат не само да те хидратират след изморителна тренировка, но и ще оставят приятно чувство на наслада, в случай, че искаш да разнообразиш течностите, които приемаш.

 

Научи повече за течностите, които трябва да приемаш, независимо дали и как тренираш в статията ни за „Водата – хидратиране, дехидратиране и спорт…“.