loader image

Всичко, което трябва да знаеш за храненето, когато практикуваш йога.

Ако искаш да научиш повече за концепцията за йога диета и за това какъв вид диета е най-добре да допълва твоята йога практика, тогава си на правилното място!

Независимо дали искаш да преминеш на следващото ниво и да следваш изцяло йога диета, или просто да получиш съвети как да съчетаеш практиката си с подходяща храна за отслабване, ние сме подготвили материал, от който можеш да почерпиш отговор на тези и много други въпроси по темата.

По-долу сме споделили всичко, което трябва да знаеш, включително как да спазваш йогистка диета, какво да ядеш и кога, както и някои съвети, които ще ти помогнат да се придържаш към нея.

И така, да започнем!

6 стъпки, които да следваш за йогистка диета

Тук сме включили някои полезни съвети, за да се придържаш към тези здравословни промени в начина на живот.

Какво представлява „йогистката диета“?

Първото нещо, което трябва да знаеш, е, че въпреки че се нарича „диета“, това не е временно или бързо решение за отслабване. Ако си любител на йога, може да използваш принципите, описани по-долу като дългосрочно решение за водене на по-здравословен начин на живот като цяло.

Бихме искали да уточним, че нищо описано тук, не е задължително, но все пак, ако искаш да спазваш една истинска йога диета, имай предвид, че тя трябва да бъде:

 • Вегетарианска
 • Сатвик
 • Без химикали (органична)
 • Съставена от пресни храни
 • Храната трябва да се консумира на равни интервали от време
 • Препоръчително е поне един ден да е на гладно

Нека обясним всеки един аспект по отделно!

#1 Вегетарианска диета

В днешно време един от най-големите въпроси, които всеки си задава, когато започва нова диета, е „Трябва ли да ям месо?“. Ако търсиш йога диета и план за хранене, не се съмняваме, че и ти си задаваш този въпрос.

Вегетарианството и веганството стават все по-популярни, така че отказът от месото в полза на растителната диета не е толкова радикална идея.

Но необходимо ли е да се откажеш от месото, ако искаш да възприемеш истински йога начин на живот и хранене? Ако практикуваш йога с цел отслабване и целта ти е единствено да подобриш физическата си форма, а не да възприемеш изцяло йога начин на живот, не е необходимо да се отказваш от месото.

Несъмнено можеш да постигнеш целите си за отслабване и да водиш цялостен здравословен живот, без да се обвързваш с растителна диета.

Ако, обаче, искаш да следваш истинска йогистка диета, тогава е необходимо да вземеш предвид принципите на ахимса или аюрведа, както и концепциите саттва и прана, които са малко „по-строги“ по отношение на това какво трябва или не трябва да приемаме като храна.

В общи линии, ако искаш да следваш йогийска диета и да се придържаш към принципите, посочени по-горе, отговорът е „да“, трябва да си вегетарианец!

 1. Йога и диета за отслабване

Съществуват редица причини, поради които практикуващите йога „трябва“ да се хранят с вегетарианска храна. Някои от тях се припокриват с точките, които ще изложим по-долу, като например консумирането на органични и свободни от химикали храни!

Според Yoga Journal най-добрата диета за практикуване на йога трябва да следва принципа на ахимса.

„Ахимса е древен индийски принцип за ненасилие, който се прилага към всички живи същества“.

Позоваването на избягването на „ненасилието“ се прилага към всички живи същества и следователно трябва да се вземе предвид в храната, която йогите консумират, както и въздействието, което диетата им оказва върху Земята.

Като се има предвид това, има смисъл истинската йогийска диета да бъде вегетарианска (а вероятно и веганска), за да се гарантира ненасилие към животните, както и към нашата планета, например чрез замърсяване и обезлесяване. 

 1. Сатвик

За да съчетаеш истински йога и подходяща за нея диета в начина си на живот, всяка храна или напитка, която консумираш, трябва да бъде сатвична.

Смята се, че сатвичните храни съставляват най-чистата диета и са най-добрият начин за подхранване на ума и тялото, което позволява на йогите да постигнат вътрешен мир и добро здраве.

Ако вече си направил проучване за най-добрата диета за практикуване на йога, може би си открил, че много хора използват термините „сатвична диета“ и йогистка диета“ като взаимозаменяеми.

Ето някои примери за сатвични храни:

 • Пресни плодове и зеленчуци
 • Пълнозърнести храни, ядки и семена
 • Боб и леща
 • Млечни продукти (мляко, масло, сирене)
 • Натурални и нерафинирани захари (напр. мед)
 • Подправки

Въпреки че пресните плодове и зеленчуци са напълно подходящи за консумация като част от тази диета, йогите вярват, че трябва да се избягват храни, когато те не са сезонни, тъй като не е естествено някои храни да са достъпни през цялата година.

Освен това, въпреки че млечните продукти като мляко, масло и сирене технически се вписват в сатвичната или йогийската диета, има няколко неща, които трябва да се вземат предвид. Например консумацията на краве мляко се счита за сатвична, но само ако кравата е била хранена и доена при „подходящи“ условия.

Въпреки това, това, което се определя като „подходящи“ условия, може да бъде предмет на спорове между йогите, освен това има много негативни последици за околната среда от отглеждането на крави за мляко.

В резултат на това много хора, които следват този начин на живот, избират да се откажат изцяло от млечните продукти.

Като се има предвид, че вече има няколко безмлечни алтернативи на млякото, всъщност е доста лесно да изберете бадемово или кокосово мляко и да си спокоен, че диетата ти ще бъде наистина сатвична.

 1. Без химикали

Когато съставяш хранителния си план за йога, трябва да запомниш, че за да почувстваш наистина ползите от тази промяна в начина на живот, всяка консумирана храна трябва да е напълно свободна от химикали (или с други думи, органична).

Това може да изглежда като голямо предизвикателство в днешно време, тъй като много от храните ни съдържат химикали и изкуствени подсладители, без дори да осъзнаваме това.

Но прилагането на малки промени, като например изключването на кофеина, алкохола и тютюна, са чудесни стъпки към по-добър начин на живот, който да се съчетаеш с практиката си по йога.

 1. Яж пресни храни

Това означава винаги да си приготвяш прясна храна, а не да разчиташ на замразени зеленчуци или лесно приготвени ястия, независимо дали технически са съставени от „сатвични“ храни.

Въпреки това, понякога може да се наложи да се направи компромис с тази ценност в полза на приготвянето на храна, особено за тези, които нямат време да приготвят 3 пресни ястия всеки ден.

 1. Яж на равни интервали от време

Друго правило, което да спазваш, когато се придържаш към истински йога хранителен план, е, че трябва да се храниш на редовни интервали. Смята се, че така тялото може да използва по-добре енергията, която получава от храната.

По-конкретно, когато се придържаш към йога диета, винаги трябва да ядеш около два часа преди асана (или друг вид йога практика) и поне два часа преди сън.

Смята се, че това помага на тялото ти да функционира по най-добрия начин, като гарантира, че храната е добре усвоена преди сън. От своя страна, това позволява на хормоните, които се произвеждат по време на сън, да възстановяват тялото ти и да се борят с инфекциите, вместо тази енергия да се използва за храносмилане.

Що се отнася до изчакването на 2 часа между храненето и упражненията, причините за това са доста сходни.

Привържениците твърдят, че това е най-добрият хранителен режим за практикуване на йога, тъй като спестява енергията ти за практиката, позволявайки да изпълняваш перфектно всяка поза. Докато ако се храниш непосредствено преди да започнеш да практикуваш, позите ти може да бъдат компрометирани, защото тялото ти ще има нужда от енергия за храносмилане.

 1. Пост за поне един ден

Последната стъпка, която трябва да предприемеш, ако искаш стриктно да спазваш йогистка диета, е да постиш поне един пълен ден седмично.

Независимо дали искаш да направиш строг пост, пиейки само вода, или да си позволиш да пиеш и пресни плодови сокове, следва да гладуваш поне за един ден с цел пречистване на ума и тялото.

Ако не смяташ, че можеш да се посветиш на еднодневно гладуване всяка седмица, това е напълно нормално!

Придържането към йога диетата, особено към гладуването, може да бъде наистина трудно, така че не се отчайвай и не пренасилвай нещата от самото начало!

Това са основните аспекти относно придържането към йогийска диета. Както споменахме, не се притеснявай, ако изпиташ затруднение в началото, можеш да се мотивираш, като си напомняш колко много ползи за околната среда и за здравето ти има следването на такъв режим на хранене в комбинация с йога практиката ти.

Ако си почитател на йога тренировките, можеш да разгледаш графика в отделните ни фитнес клубове и/или да се свържеш с екипа ни за повече информация и записвания. Гарантираме ти, че нашите треньори са високо квалифицирани и винаги готови да ти помогнат да постигнеш желаните от теб резултати. Очакваме те!

 

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес

Категории: БлогХранене