loader image

Какво трябва да знаеш за метаболизма?

 

Метаболизмът е съвкупността от химични реакции, които разграждат храната, която ядем, до енергия и мускули. Въпреки че много хора смятат, че ще отслабнат, ако ускорят метаболизма си, това не е задължително.

Ето какво трябва да знаеш за сложната връзка между метаболизма и загубата на тегло.

Когато хората определят метаболизма като „бърз“ или „бавен“, това всъщност се отнася до мярка за базална метаболитна скорост (БМС). БМС определя броя пасивни калории, които изгаряш – това са калориите, които тялото ти изразходва, докато си почиваш. Популярно погрешно схващане е, че добавянето на мускули ще ти помогне да метаболизираш калориите по-бързо. Мускулите в покой всъщност изгарят много малко калории. По-голямата част от метаболизиращата енергия, която изразходваш, се осъществява чрез мозъка, сърцето, бъбреците и други органи, които постоянно работят, поддържайки живота и здравето ти. Доказано е, че сърдечно-съдовите упражнения могат да помогнат да се засили метаболизмът за кратък период след като тренираш, но този ефект продължава само час или малко повече и обикновено не е достатъчен, за да предизвика значителна загуба на тегло. За ефективни резултати и подпомагане на метаболизма се препоръчва практикуване на редовна физическа активност.

Съществува и митът, че консумацията на определени храни ускорява метаболизма. Но реалността е, че дори ако определени храни могат да повлияят БМС, това не е достатъчно, за да има забележима разлика в теглото ти. За да отслабнеш, трябва да създадеш дефицит между калориите, които консумираш чрез храната, и калориите, които изгаряш чрез комбинация от диета, физическа активност и пасивни метаболитни процеси, които до голяма степен са извън твоя контрол.

Също така генетиката играе ключова роля за твоята базална метаболитна скорост (БМС). Тъжната истина е, че е трудно да промениш БМС до някаква значима степен. Фактът, че някои хора естествено имат по-бърза базална метаболитна скорост от други, до голяма степен се дължи на генетиката. Установено е, че метаболитният синдром и някои от симптомите, свързани с него, включително затлъстяване, висок холестерол и инсулинова резистентност, са често срещани сред семействата. Изключение от това правило се появява само при редки заболявания като синдром на Кушинг или хипотиреоидизъм, които забавят метаболизма.

Връзката между тренировките и метаболизма

С напредване на възрастта метаболизмът ти става по-малко ефективен или това, което наричаме „забавяне”. Има много причини метаболизмът ти да се забави, включително загуба на мускулна маса и промени в клетките. Но основната причина за промяна на метаболизма е, че хората стават по-малко активни с напредване на възрастта.

Не можеш напълно да забавиш метаболизма си, но физическата активност и упражненията могат да ти дадат тласък. Установено е, че поддържането на активност с остаряването може да помогне за забавянето на метаболизма. Спортуването никога не е излишно и може само да ти помогне.

Повече за същността, видовете и ползите от тренировките можеш да научиш тук.

А, ако не можеш да се справиш сам с тренировките, винаги можеш да разчиташ на нас и екипа ни от фитнес професионалисти в клубовете ни.

Очакваме те!

 

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес