loader image

Сигурно си чувал изрази от сорта: „А, виж го този колко мускули има“ или обратното – „Тренираш ли въобще – нямаш никакви мускули“. Е, тези често казвани думи всъщност нямат смисъл, ако вземем предвид истинското значение на мускулите. Те не са нещо, което има възможност да не притежаваш. Всички имаме много от тях – над 700, ако трябва да бъдем точни. Но, когато говорим за тях от гледна точка на фитнеса и спорта, главно се замисляме за това колко добре оформени са, големината и дефиницията им. За да изглеждат възможно най-добре, са нужни няколко неща. За тях ще разбереш в тази статия, затова ако ти е интересно, продължавай да четеш.

Няколко въпроса към науката

За да ги развием, първо трябва да ги познаваме добре. Затова нека първо разгледаме какво точно са мускулите и каква е тяхната структура.

Мускулите са органи, които имат възможност да се съкращават и разпускат, заемат около 40-50% от масата на тялото ни и са съставени от дълги мускулни влакна. Предизвикват движенията ни – вътрешни или външни. Това означава, че те ни помагат не само да вдигаме тежките предмети, но и дори да дишаме.

Ясно е, че нямаме много възможности за развиване на мускулите, които движат органите ни, така че нека се съсредоточим върху тези, на които можем да помогнем. И тук идва въпросът – как да ги развием? Тази част е всъщност вълнуващата за фитнес маниаците. Но въпреки проявения интерес, все пак често остават много недоразбрани неща по темата. Затова науката отново идва на помощ.

Често се случва да мислим, че, когато тренираме, напомпваме мускулите и така ги правим по-големи, но всъщност това се случва чак след всички упражнения – когато сме в покой. Истината е, че ние разрушаваме структурата на влакната при физическото натоварване, като причиняваме микроразкъсвания. И вече след това, когато съкращенията, разбирай – тренировката, приключат, тялото ни започва да работи, за да поправи нарушенията. Мускулен растеж се осъществява, когато процесът на възстановяване е по-бърз от този на разкъсване. След като това се случи, мускулатурата ни е много по-силна, устойчива и дефинирана.  Затова е важно да си осигуряваме време за почивка, в което да позволим на организма ни да си свърши работата.

Когато фитнесът срещне науката

И сега, когато научихме нещата по учебник, можем да ги приложим и там, където искаме най-много – разбира се, във фитнеса. Споменахме, че има няколко неща, които помагат на тялото ни да изгражда мускулите по-силни и по-големи. Сред тях вече е обсъденото време за възстановяване. Тялото има нужда от поне 24 часа да се възстанови. Затова, макар и да показват хъс и устрем, тренировките два пъти на ден за нормални трениращи не са добра идея. Вложи тази мотивация и енергия в правилни и ползотворни тренировки защото в този случай качеството е по-важно от количеството. Внимавай и да не тренираш една и съща мускулна група прекалено често. Може да мечтаеш за големи бицепси, но претренирването им само ще нарани тъканта и няма да доведе до резултати. Създай си график през седмицата, чрез който да имаш ден за тренировка на всяка група и време за почивка едновременно.

Тренировките

Te очевидно заемат голяма роля в процеса на изграждане на мускулите. Но, разбира се, важен е и начинът, по който правиш упражненията. Във фитнес човек отива, за да се потруди, да се изпоти и евентуално да постигне нещо в резултат. Затова не позволявай на телефона си или хората около теб да те разсеят. Съсредоточи се върху тренировката и вложи всичко от себе си.

И последната много важна съставка – храненето

Тялото ни е машина, която работи най-добре с правилното гориво. Затова трябва да се погрижиш да снабдяваш организма си с най-важните вещества в нужните количества. Предполагаме до сега знаеш разликата между „джънк” храните и здравословните такива, така че по отношение на този въпрос сигурно си наясно. Но е важно и количеството тук. За да качиш маса, ти трябва положителен калориен прием – тоест да получаваш повече калории, от колкото изгаряш. За да следиш този процес най-добре, можеш да започнеш да броиш калориите си. За това сме говорили  в друга статия в блога и ако темата те интересува, задължително я прочети.

За да възстановяваш нужните съставки на тялото си след тренировка или да се подготвяш преди нея, може да се обърнеш и към хранителните добавки. Те ще ти дадат всичко, което не можеш да си набавиш, или поне не така лесно, по естествен път. Изборът на пазара вече е огромен, така че просто трябва да прецениш какво е най-подходящо за теб.

В заключение

Когато решиш да изграждаш мускулатура, много промени са нужни, за да постигнеш желания резултат. Първата част от изпитанието започва в ума ти – трябва да се настроиш едновременно физически и психически, да наложиш нужните промени и да покажеш дисциплина. Но със сигурност това не е нещо, което да те притеснява. Всичко е възможно и ако прилагаш наученото  в тази статия, ще имаш гарантиран успех!

Ние сме наясно колко труден е процесът, тъй като сме го изпитвали и го изпитваме и ние като редовно трениращи, затова сме подготвени да ти помогнем по всякакъв начин, които мислиш, че ще ти е нужен. Ако си несигурен в преценката си за тренировките, можеш да ползваш персонален треньор, който ще съобрази всичко с индивидуалните ти нужди и да намери най-добрия вариант за теб. Ако пък те притеснява правилното хранене, също можеш да се консултираш с нас, за да ти изготвим подходящ за теб хранителен режим. Има опция дори да комбинираме и двете, така че не се притеснявай да питаш и за това.

Пожелаваме ти успех и най-важното – първата крачка е най-трудна, но и най-важна!