loader image

Най-честите грешки във фитнеса.

Общи грешки в тренировката, които вероятно правиш и съвети как да ги поправиш.

За какво помага фитнесът?

Редовните тренировки във фитнеса спомагат за укрепването на мускулите и костите, подобряват сърдечно-съдовото здраве, намаляват стреса, повишават паметта и подобряват съня.

Но изпотяването на тялото във фитнеса не е достатъчно за добрите резултати. За да извлечеш всички ползи за здравето от упражненията, важно е да ги правиш правилно.

Със следващите фитнес съвети ще подобриш твоите резултати и ще повишиш  защитната функция на имунната система.

Пропускане на загрявката

Едни от най-често срещаните съвети за тренировки започва със загряването. Загряването преди тренировка подготвя мускулите, сърцето и белите дробове за физическа активност, понижава риска от травми и помага на ума ти да се подготви за предстоящата тренировка. Когато загряваш, температурата на мускулите и на цялото ти тяло се повишава, което увеличава притока на кръв. Това от своя страна подобрява циркулацията и мускулната еластичност. Всички тези фактори могат да повишат скоростта, силата и издръжливостта.

Липсата на фитнес план

Обикновено започването на тренировка без зададен план може да доведе до много загубено време. Ето защо е изключително важно да имаш предварително зададен график за протичане на тренировките. Според опитни треньори, в идеалния случай, трябва да правиш минимум три 30-минутни тренировки за седмица или четири 20-минутни сесии във фитнеса на седмица. В началото винаги е трудно и ще трябва да положиш повече усилия, но ще ти е много по-лесно, когато ти стане навик.

Пренебрегване на възстановяването

Една от най-честите грешки във фитнеса е, когато не даваш на тялото си достатъчно време да си почине. Това се отразява неблагоприятно на представянето ти и влияе на твоята издръжливост. Растежът на мускулите се случва през дните на почивка, когато мускулните влакна имат време да се възстановят и да укрепнат. Ето защо планирането на почивки и дни за възстановяване е от съществено значение, ако искаш да оптимизираш ефективността си.

Разделянето на тренировките по дни е друг чудесен начин за подобряване на производителността. Така позволяваш на мускулите ти да се възстановят правилно.

Препоръчително е да тренираш определени мускулни групи в определени дни и да им даваш почивка в останалите дни. Може да отделиш един ден само за кардио.

Непоследователност

Хората често скачат от една тренировка на друга, като искат да опитат всичко. По-добре е да създадеш правилна фитнес рутина и да се придържаш към нея, тъй като последователността дава най-добри резултати.

Докато първото правило е последователност, второто е използване на правилна техника. Избери техника, подходяща за текущото ти физическо ниво и поставените цели. Много хора избират да бягат, за да отслабнат. Но редовното тичане за постоянен период по-скоро подобрява издръжливостта. Ако се опитваш да се отървеш от телесните мазнини, високоинтензивните интервални тренировки са едни от най-ефективните фитнес техники.

Не търси лесното и удобното

За да оптимизираш ефективността си, се увери, че постоянно се предизвикваш с допълнителни усилия и поставяне на по-трудни цели. Тялото ти се адаптира към натоварването във времето, затова спираш да виждаш напредък. Ако тренировките ти са едни и същи, възможно е да си причиниш травми, заради постоянното натоварване на една и съща мускулна група.

Ето защо трябва да помислиш дали да бягаш малко по-бързо или да добавиш наклон към бягащата пътека, когато бягаш. Смени тежестите или използвай различно упражнение, за да тренираш една и съща мускулна група. Каквато и да е твоята  фитнес цел, трябва да се стремиш да накараш тялото си да направи малко повече, за да се подобри. Увеличавай темпото бавно с течение на времето.

В допълнение, опитай се да включиш повече движение в ежедневието си. Разходи се повече, ползвай стълбите вместо асансьора, отиди на вечерна разходка и т.н.

Дехидратиране

Дехидратирането може драстично да намали резултатите ти. Правилната хидратация помага за смазване на ставите и намаляване на възпалението. Течностите също помагат за транспортирането на основни енергийни хранителни вещества, което от своя страна прави тренировката ти по-ефективна. Да не забравяме, че течностите засилват и метаболизма. Така че, пий много вода и яж богати на вода храни. Ако тренировката ти е силно изтощителна, избери напитка, която съдържа основни електролити, като натрий и калий.

Недостатъчно гориво

Избягвай тренировките на празен стомах. Яж нещо не по-малко от 45 минути преди тренировка. Това ти дава енергията, която ти е нужна.  Не позволявай на цялата кръв да отиде в стомаха ти, за да усвои храната. Това може да компрометира доставката на кислород в мускулите ти по време на тренировка.

Яденето на въглехидрати и богати на протеини храни е чудесен начин да получиш горивото си преди тренировка. Храненето след тренировка също е изключително важно. Необходимо е подходящо гориво, за да се възстанови тялото ти и да се подсили.

Недоспиване

Ако искаш да си във възможно най-продуктивната си форма, трябва да имаш поне 6-8 часа качествен сън. Сънят не само те енергизира, но спомага за растежа и възстановяването на мускулите и за поддържане на хормоните, които контролират глада. Получаването на адекватен сън също е от съществено значение за укрепването на твоя имунитет.

За да получиш максимални резултати, включи тези съвети към фитнес рутината си. Те ще те направят по-продуктивен, ще подобрят настроението ти и здравословното ти състояние.

 

Ако не чувстват уверен, необходим ти е професионален съвет, или просто не то достига мотивация, веднага се обърни към член на екипа ни, който ще ти помогне.

 

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фигтнес