loader image

Не гладувай, за да отслабнеш – това няма да ти е от полза!

Гладуването е краткосрочен метод. Може да гладуваш седмица, месец, два и ще свалиш килограми, но това ще забави метаболизма ти и когато решиш, че не искаш повече да сваляш килограми и започнеш да се храниш нормално, ще възвърнеш старите си килограми, а дори и може да качиш още.

Тук ти даваме няколко съвета как да отслабнеш без да гладуваш.

  1. Не пропускай хранене!

Когато пропускаш хранене, убиваш механизмите на тялото за запазване на енергия, т.е. започваш да изразходваш по-малко енергия. Всичко изядено тялото ти ще се опитва да запази като енергия, но го запазва под формата на мастни депа – най-често в областта на корема. Така ти дори ще качваш килограми.

  1. Пий достатъчно вода!

Водата е жизнено важна. Пиенето на вода, когато усетиш глад, е от изключително значение и ще ти помогне със свалянето на излишните килограми.

  1. Качеството на храната

Приемай храна богата на фибри – те ще те държат сит за по-дълго време! Фибри има в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и др.

Не премахвай от менюто си никое от макронутриентите – протеини, въглехидрати или мазнини! Тялото има нужда от всички макронутриенти. Особено важни са мазнините, най-вече за жените. 

  1. Планирай менюто си и сам приготвяй храната!

Направи списък с нещата, които да купиш от магазина. Така шанса да си купиш някоя ,,вредна” храна е по-малък. Измисли алтернативни и по-здравословни варианти на твоите любими храни и им се наслаждавай!

  1. Не пий калориите си!

Има достатъчно напитки без захар и без калории, когато ти се допие нещо. Те са по-добрата опция. Избери тях!

  1. Не забравяй движението и спорта!

Не случайно е казано, че спортът е здраве. Намери спортът, който ти харесва и го практикувай с удоволствие защото с желание нещата винаги се получават по-добре!

И не забравяй – за още полезни съвети, винаги можеш да се допиташ до нашите професионални треньори, които са на разположение да те посъветват! В допълнение, можеш да получиш още информация в някоя от статиите ни по темата тук.

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес