loader image

Не можеш да свалиш килограми? 6 изненадващи причини, защо това не се случва при теб

Спазваш диетата си, тренираш редовно и правиш поне по 10 000 крачки на ден. Но все не можеш да отслабнеш, въпреки всичките усилия. Много малки причини могат да са отговорни за това, за много от които никога не би предположил. Ето шест изненадващи причини, които работят срещу загубата на тегло.

Причина 1: Пиеш твърде много

…И не говорим за вода. Плодови сокове, безалкохолни напитки и коктейли – тези напитки често съдържат големи количества фруктоза и не трябва да бъдат консумирани за утоляване на жаждата. Количеството калории в алкохола също често се подценява. 1 г алкохол съдържа почти толкова калории, колкото 1 г мазнини (9 калории на 1 г). Консумацията на качествени мазнини е от съществено значение за тялото ти и те кара да се чувстваш сит. Алкохолът, от друга страна, ти осигурява само празни калории.

Причина 2: Преяждаш след интензивна тренировка

Тъкмо си приключил високоинтензивна 25-минутна тренировка и си изгорил тонове калории? Страхотно! Бъди горд със себе си и не си ги възвръщай отново веднага. Често имаме склонност да приемаме повече калории след тренировка, отколкото всъщност имаме нужда. Не изяждай всичко в хладилника като добро прасенце след тренировка, яж нормално.

Причина 3: Храниш се пред телевизора

Седни със семейството си на масата за вечеря, вместо да ядеш сам пред телевизора. Ако се разсейваш, докато ядеш, ще изядеш повече. Причината е, че не забелязваш, когато започнеш да се тъпчеш, и така консумираш повече калории. Увери се, че се храниш внимателно – без разсейване – и се концентрирай върху дъвченето на храната старателно.

Причина 4: Не се наспиваш достатъчно

Знаеш ли, че твърде малкото сън води до наддаване на килограми? Ако спиш по-малко от седем часа на нощ, това може да увеличи производството на хормона на глада – грелин. Това от своя страна ще засили желанието ти за пица, бургери и пържени картофки. Ето защо не забравяй да спиш достатъчно, ако искаш да отслабнеш по здравословен начин.

Причина 5: Стресиран си

Стресът влияе на хормоните и теглото ти. Ако не се научиш да се отпускаш на работа и в личния си живот, това може да доведе до мъчителен глад. Гладът за захар и прости въглехидрати се увеличава и хранителните ти цели за здравословно хранене бързо се изпаряват. Какво можеш да направиш за това? Потърси различни начини за облекчаване на стреса и засилване на метаболизма ти. Тичане, йога, релаксираща вана или забавна вечер с приятели може да ти помогне да внесеш малко спокойствие в деня си.

Причина 6: Не разнообразяваш тренировките си

Ядеш здравословна храна, тренираш редовно и все още се чудиш защо не отслабваш? Разнообразието не е важно само при храненето. Смяната на тренировките ще ти помогне да стигнеш до идеалното тегло.

Ако не променяш тренировъчната си програма, ще попаднеш в плато и ще спреш да напредваш. Трябва постоянно да се предизвикваш по нови начини, да се упражняваш с партньор, да изпробваш нови спортове.

 

Готов ли си да отслабнеш и да задържиш теглото си по здравословен начин? Свържи се с нас и запази час за персонален треньор, който ще ти помогне, създавайки индивидуалба програма за твоите цели.