loader image

От Пламен Христов

Искате ли да отслабнете? Търсите ли начини да сте по-жизнени и да имате повече енергия? Ако е така, направете каквото е необходимо, за да се отървете от коремната мазнина! Не само от нея, разбира се, но обърнете внимание на мазнините в областта на пояса.

Вярвате или не, мазнините около стомаха засягат здравето ви на всяко ниво. Това е не само неестетично, не само неприятно, но и много опасно. Все повече изследвания показват, че мастната тъкан увеличава риска от коронарна артериална болест, диабет, инсулинова резистентност и преждевременна смърт. Не успях да избягам далеч от мрачните краски, но това е самата истина – груба и достатъчно неприятна. Но има светлина в тунела защото за щастие тези проблеми могат да бъдат предотвратени чрез прилично хранене и упражнения.

Защо абдоминалната мастна тъкан е толкова опасна?

Последни проучвания са установили, че коремните мазнини са по-опасни за сърцето, отколкото общото затлъстяване. Хората, които носят излишни килограми около талията, имат смъртност, която е два пъти по-висока от тази при хора с общо затлъстяване. Висцералната мастна тъкан изглежда е важен предсказващ фактор за смъртността от сърдечни заболявания и диабет. И въпреки тази тревожна истина, средната обиколка на талията на хората по света се увеличава бавно, но сигурно … ! Особено силно изразено е това отвъд океана, в страната на неограничените възможности!                                                    

Тлъстината съхранявана в средата на тялото е най-опасната за здравето защото тя обхваща вашите органи. Тя всъщност е биологично активна тъкан, при това по такъв начин, че произвежда вредни химикали, които оказват неблагоприятно влияние върху вашия метаболизъм, хормоните ви и от там върху цялостната работа на вашите органи и системи. С течение на времето може да доведе до метаболитни нарушения, диабет тип II и намалена белодробна функция.

Този тип мазнини отделя цитокини, които увеличават риска от възпаление, сърдечни заболявания и инсулинова резистентност. Тези мастни киселини също повишават лошия холестерол и понижават нивата на добрия холестерол. Изследователите свързват коремната мазнина с по-висок риск от рак на гърдата, хипертония, възпалителни заболявания, сексуални дисфункции, депресия, деменция, инсулт и артрит.

Изследване проведено върху 15,000 души показва, че жените с нормален индекс на телесна маса (МБМ) и голяма талия, са 32 % по-склонни да умрат в сравнение с жените с наднормено тегло. Само защото теглото ви е в нормални граници, не означава, че сте здрави. Ако коремът ви стърчи напред, твърде вероятно е да имате висок риск от хронични заболявания.

Как се развива висцералната мазнина?

Тлъстината на талията е далеч по-опасна от тлъстината на бедрата, ръцете или краката. Тя всъщност се счита за токсична защото освобождава хормони и про-възпалителни химикали, които пречат на мозъчната функция, апетита, настроението и метаболизма. Коремната мазнина причинява възпаление в тялото ви, потиска хормона на насищане лептин и по такъв начин създава възможност за прекомерна консумация на храна – един от сериозните бичове в храненето.Този тип мазнини не е непременно свързан със затлъстяването. Може да сте кльощави и все още да имате голям корем.

Висцералната мастна тъкан се локализира около черния дроб, жлъчния мехур, сърцето и други вътрешни органи, причинявайки големи увреждания. Причините за натрупването и са достатъчно много – продължителен стрес, потребление на висока захар и хормоналните дисбаланси. Хроничният стрес обаче е основен рисков фактор за абдоминалната мастна тъкан. Когато се занимавате с травматични събития – лични проблеми или тежко натоварване, нивата на кортизол се покачват. Драконовски диети, лош сън и прекомерни кардио тренировка имат същия ефект. Кортизолът – стресовият хормон, кара тялото ви да съхранява мазнини около кръста.

Добрата новина е, че можете да предотвратите това и намалите мазнините в корема! Необходимо е да направите малки промени в начина на живот. Например добре би било да си осигурите повече сън, да намалите захарта и да подобрите физическата си активност. С някои прости подобрения на ежедневието си, можете да направите големи подобрения във физиката си, включително и в „средната секция”.

Ако не знаете какво точно трябва да направите, имайте предвид казаното от мен преди години: „За да имате истински успех, е необходимо да имате ясно видима цел и да познавате пътя към нея …, или някой, който го познава!!!”

 

Категории: БлогЗдраве