loader image

Първи стъпки отново във фитнеса

 

Поздравления за това, че най-накрая си събрал смелост да обуеш маратонките и да заповядаш в залата. Сега какво? Вероятно имаш много въпроси: Какво трябва да носиш? Каква тренировка трябва да направиш? Как работят дори машините?

Нормално е да се чувстваш несигурен или притеснен от това, че не знаеш някои неща, но помни две „тежки“ истини – всеки започва отнякъде и никой всъщност не те гледа под лупа.

За да разбереш как да извлечеш максимума от фитнеса и да си спестиш притеснението, продължавай да четеш.

Какво да носиш със себе си?

Следва да носиш:

  • спортни дрехи за тренировка;
  • чисти маратонки, които да обуеш за залата;
  • кърпа, която да сложиш на уреда, докато го ползваш; и
  • бутилка с вода.
Имай план

Помисли коя е причината, която те води във фитнеса? Може би това е желанието да натрупаш повече мускули. Ако е така, вероятно искаш да се съсредоточиш върху тежестите и някои определени уреди. По този начин можеш да избегнеш разсейване и затрупване от всякакви възможности, когато най-накрая стигнеш до фитнес залата.

Не се срамувай на ни кажеш „Здравей“

Не се страхувай да говориш с екипа на фитнеса и да ги уведомиш, че си нов. Те ще ти предложат обиколка на фитнеса. Персоналът е там, за да ти помогне и да ти даде съвет. Те искат да се чувстваш комфортно, така че се възползвай.

Не се преуморявай

Честа грешка, която хората правят е да преуморят тялото си през първия ден във фитнеса. Започни със загрявка и някои базови упражнения, като постепенно надргаждаш през следващите дни. В противен случай е много вероятно да се сдобиеш с контузия. Това само ще те върне на дивана за няколко седмици. Когато се напрегнеш много, това може да доведе до намаляване на ефективността, високо кръвно налягане, понижен имунитет и лош сън, сочат проучвания. Твоите мускули нямат представа какво ги очаква, затова ги тренирай внимателно.

Познавай фитнес етикета

Културата на фитнеса има някои неизказани правила. Вече сме писали за фитнес етикетано бихме искали да подчертаем няколко точки:

  • Ти носиш отговорност за оборудването, което използваш – когато свършиш, върни го обратно на мястото му. Това означава пренареждане на тежестите (да, всичките), връщане на дъмбелите и връщане на топките, както и другото фитнес оборудване на първоначалните им места, така че и другите да могат лесно да ги намерят и използват.
  • Ограничи времето за кардио. Ако фитнес залата е пълна, е добре да не тренираш повече от 25 минути. Можеш да направиш тренировката си и да завършиш отново с кардио, ако искаш да прекараш повече време на пътеката. Важно е да се даде възможност на всеки да тренира.
  • Без мобилни телефони. Остави телефона си у дома, в колата или в шкафчето. Ако използваш телефона си за слушане на музика, не отговаряй на обажданията. Ако трябва да вдигнеш, отиди в съблекалнята. Не е учтиво да безпокоиш хората, които искат да тренират, с разговори или да говориш седнал на някой уред, когато другите биха могли да го използват.
  • Почиствай уреда си след използване. Нека бъдем честни – ходим на фитнес, за да се потим. Просто не оставяй потта си върху оборудването.
След тренировката

Поздравления, ти го направи! Може да имаш мускулна треска след ден или два, което е нормално. Въпреки това, все още можеш да тренираш, дори ако е неприятно. Важно е да се храниш правилно и здравословно, за да можеш изцяло да се възползваш от ползите на фитнеса.

Можеш да прочетеш повече по темата тук. Но най-важното е да продължиш напред. Създай си план и се придържай се към него и резултатите няма да закъснеят.

А ние те очакваме в залата!

По-здрави,
Екипът на Атлетик Фитнес