loader image

Гребането е тренировка за цялото тяло, която използва множество мускулни групи, докато кара сърцето ти да бие учестено. Това упражнение ангажира и укрепва сърцето, краката и ръцете, изграждайки сила, като същевременно изгаря калории и подобрява твоето здравословно състояние.

 

Това е чудесна опция за кардио за хората, които имат проблеми със сухожилията и колената, тъй като им въздейства сравнително слабо.

 

В Атлетик Фитнес можеш да тренираш на гребен тренажор във всичките ни клубове.

 

Ключът към използването на гребния тренажор за максимална ефективност е в правилната техника и бързината на изпълнение. Докато повечето хора мислят, че колкото по-бързо вървят, толкова по-ефективна е тренировката им, това не е точно така, що се отнася до гребането.

 

При този уред всичко е свързано с контрола и енергията. Ако много бързо ускоряваш, има вероятност твоята техника да не е правилна. Ефективната тренировка би следвало да е бавна и мощна, като по този начин ти напълно ще ангажираш мускулите на краката си и ще се възползваш максимално от всеки размах на уреда. Ето няколко допълнителни съвета как да извлечеш максимума от гребния тренажор.

 

  1. Провери съпротивлението

Гребните машини имат различни настройки, които ви позволяват да увеличиш или намалиш съпротивлението, за да улесниш или направиш по-трудно гребането. Обикновено на машините ще откриеш циферблат, номериран от 1 до 10, като 1 е най-ниското съпротивление, а 10 е най-високото. Когато промениш настройката, тя увеличава съпротивлението, с което работиш.

 

  1. Помисли за стойката си

Ще можеш да генерираш повече сила (и да предотвратиш наранявания и напрежения), като запазиш добра стойка. Отпусни раменете, изправи гърба си и дръж тялото си стегнато.

 

  1. Пристегни правилно краката си

Вярваш или не, има причина за наличието на каишки на педалите. Ключът е да се увериш, че каишката стои в най-широката част на крака. Това ще защити краката и глезените ти, докато се плъзгаш напред и назад.

  1. Съсредоточи се върху ударите на сърцето и ритъма ти

Движението трябва да изглежда така:

  • Започни със свити колене, а тялото ти – до петите, ръцете ти трябва да са изпънати и да стискаш дръжката;
  • Намести краката си, така че да буташ с пълна сила, като ги изпъваш, плъзгайки долната част назад и издърпвайки дръжката към гърдите;
  • Когато краката ти са напълно изпънати, облегни торса си обратно, така че да почувстваш, че твоят корем е ангажиран. Сгъни коленете си и приведи тялото си напред в изходна позиция.

 

Стреми се да поддържаш тласъците си гладки и последователни, като покриваш цялото разстояние на уреда. Това изисква практика, така че си дай време, и след няколко опита ще видиш подобрени резултати.

 

  1. Използвай силата на краката си

Хората са склонни да мислят, че гребането е само за оформяне гръб и ръце, но това не е така. Краката ти трябва да захранват твоето движение, тъй като генерират инерция за ръцете, които да завършат удара. Мисли, че гребането трябва да бъде разпределено по следния начин: 60% крака, 20% тяло 20% ръце.

 

  1. Съсредоточи се върху времето или разстоянието

При гребна тренировка можеш да засичаш време или разстояние, за да видиш колко бързо можеш да постигнеш целта или колко далеч можеш да стигнеш за определено време.

 

При скоростна тренировка, можеш да опиташ да гребеш 500 м., което отнема около 1:45 до 2:45 минути, и след това да си починеш за минута, преди да повториш.

 

Ако пък искаш да пробваш нещо различно, съсредоточи се върху това да отидеш достатъчно далеч, за да изградиш издръжливост.

 

Например можеш да опиташ да повториш интервали от 1000 м., последвани от 2 до 5 минути възстановяване.

 

При нужда от каквато и да е помощ или насоки за използване на гребен тренажор, в клубовете на Атлетик Фитнес нашите колеги треньори с удоволствие ще ти покажат как правилно и безопасно да използваш уреда и ще ти дадат насоки за по-ефективни постижения.

 

Какво чакаш още? Грабвай маратонките и сака за фитнес и бързо идвай в Атлетик Фитнес!

Ако искаш да научиш повече за останалите кардио уреди, прочети тук.