loader image

Как кръговите тренировки повлияват на метаболизма и защо са толкова ефективни?

Спомняш ли си какво си обеща да направиш, когато настъпи новата година?

„Да сваля излишните килограми, да вляза във форма и да имам красива фигура!“

Моментът за мечтаното тяло настъпи, но не бързай с големите тежести, нито пък със сложните методики за напреднали. Ако търсиш бърз и ефективен начин да свалиш килограми и да влезнеш във форма, то кръговите тренировки са точно за теб!

Какво представляват кръговите тренировки и какви са техните функции?

Ако някога си участвал в кросфит занимания или си бил на тренировъчен лагер, значи вече имаш представа какво означава кръгова тренировка. Но ако за първи път чуваш това понятие – това е тренировка за цялото тяло, като във всеки кръг има различен набор от упражнения – от 5 до 10 броя – фокусиращи се върху една мускулна група, която се тренира в рамките на 8-12 минути (например крака) с по 15-20 повторения.

След като завършиш серията, почиваш 1 минута и продължаваш със следващата мускулна група. По този начин обхващаш различни части на тялото като натоварването и количеството ще зависи от целите, които си си поставил. Завършването на тренировката е с 10-минутно кардио, което спомага за максимално изгаряне на подкожни мазнини.

Така, ако планираш да се отървеш от излишните килограми, избираш упражнения с повишена скорост и интензивност при изпълнението. Ако целта ти е натрупване на мускулна маса, фокусът ще бъде върху силовото натоварване.

Атлетик блог 9 (2)

Защо кръговите тренировки са отличен вариант за изгаряне на мазнини?

Представи си как скачаш от упражнение на упражнение, като лицеви опори, напади, планка … без да почиваш. Само мисълта за това може да те изпоти.

С многократните повторения на кръговата тренировка натоварването е интензивно, кислородът се изразходва активно, а мускулите работят усилено. Тренировките значително ускоряват обмяната на веществата – така ще забележиш как външният вид на тялото ти се променя и мазнините продължават да се изгарят, дори и след като напуснеш фитнес залата.

А чрез подобряване на кръвообращението и снабдяване на всички тъкани с хранителни вещества и кислород се забързват и процесите на регенерация на тъканите.

Какви са ползите от кръговите тренировки?

За да има наистина полза от тези тренировки, трябва да си готов буквално да дадеш 100% от себе си за определено време!

Кръговите тренировки:

 • Са идеален старт за всеки начинаещ;
 • Подобряват цялостното физическо и здравословно състояние;
 • Спомагат за влизане бързо във форма, ако си прекъснал тренировките си за известен период от време;
 • Засилват метаболизма и способността за изгаряне на калории;
 • Помагат за тонизиране на мускулите;
 • Подобряват издръжливостта;
 • Тренират цялото тяло в една тренировка.

Атлетик блог 9 (3)

Как протича една тренировка и колко време да й отделиш?

Консултацията с опитен треньор е най-добрият вариант, при който да избегнеш грешки, когато практикуваш отделните упражнения от серията кръгови тренировки. В Атлетик Фитнес можеш да наемеш сертифициран персонален треньор, който ще изготви най-добрата тренировка според твоето физическо състояние и ще тренира заедно с теб в залата.

Първата и основна задача е да избереш упражнения имайки предвид своите собствени цели и желания.

Тренировката задължително трябва да започне със загряване, за да се загреят и подготвят мускулите за работа. Може да се изпълни ходене на място с високо вдигане на коленете или бягане на пътека.

 

Постарай се в тренировъчния кръг да не са включени две последователни упражнения за едни и същи мускулни групи.

B зaвиcимocт oт индивидyaлните ти възмoжнocти и от цeлитe, ĸoитo иcĸaш дa пocтигнeш (тoпeнe нa мaзнини, издpъжливocт или cилoвa издpъжливocт), бpoят нa пoвтopeниятa в yпpaжнeниeтo вapиpa oт 10-12 пoвтopeния  дo 25-30 пoвтopeния нa yпpaжнeниe. Toвa зaвиcи ecтecтвeнo и oт бpoя нa ĸpъгoвeтe и yпpaжнeниятa.

Ако си начинаещ, тренировката през първата седмица трябва да бъде умерена. Продължителността на всяко упражнение трябва да бъде 20-30 секунди, а броят на упражнения в кръг не трябва да надвишава 4-5, в не повече от 2-3 кръга.

Kaĸъв бpoй yпpaжнeния можеш да правиш пpи ĸpъгoвa тpeниpoвĸa?

 • Haчинaeщи: 8-10 бр. в два, три ĸpъгa;
 • Cpeднoнaпpeднaли: 12-16 бр. в двa или в тpи ĸpъгa;
 • Haпpeднaли: дo 20 бр. в двa, тpи или чeтиpи ĸpъгa.

Koлĸo време можеш да почиваш мeждy yпpaжнeниятa пpи ĸpъгoвaтa тpeниpoвĸa? Toвa зaвиcи oт: 

 • Вpeмeтpaeнeто нa вcяĸo yпpaжнeниe;
 • Интeнзивнocттa и cĸopocттa нa изпълнeниe;
 • Изпoлзвaнитe тeжecти зa вcяĸo yпpaжнeниe. 

Опитай се да нe нaдxвъpляш 30 ceĸyнди за почивка между сериите, а почивката мeждy oтдeлнитe ĸpъгoвe да не бъде повече от 2-3 минyти.  

Ето и няколко примерни упражнения за кръгова тренировка с времетраене около 40 минути:

 • Корем;
 • Крака;
 • Ръце.

В Атлетик Фитнес можеш да наемеш сертифициран персонален треньор, който ще изготви най-подходящата кръгова тренировка за теб, за да постигнеш желаните цели и най-накрая да имаш здраво и стегнато тяло!

А най-хубавато е, че при закупуване на месечна карта в Атлетик Фитнес, първата тренировка с наш инструктор е напълно БЕЗПЛАТНА!

КУПИ своята членска карта, с която ще имате достъп до всички фитнес клубве и групови тренировки от ТУК и запази час за тренировка с наш треньор в клуба, в която желаеш да посещаваш.