loader image

Най-вероятно си мислиш, че трудната част от света на фитнеса са тренировките. Звучи съвсем логично… но не е точно така. Може да изглежда, че предизвикателството започва, когато хванеш тежестите и облечеш спортното облекло. Но всъщност истинското изпитание е в кухнята, когато си изправен пред вечната дилема – полезна срещу вредна храна.

Повечето хора нямат проблем да се поизпотят, но когато дойде времето да решат с какво да нахранят тялото си, обикновено се поддават. И е напълно разбираемо. Всеки иска да се глези редовно с вкусотийки от всякакъв тип. Здравословни или не – и едновременно с това да се радва на страхотно оформена фигура. Но това, за съжаление, се оказва по-близко до фантастиката. В реалния живот се изисква проява на дисциплина и постоянство извън фитнеса също.

След като си осъзнал, че трябва да внимаваш с храненето си, идва още един момент – когато не си сигурен как да го направиш. Всеки е бил на твоето място, не се притеснявай. В днешно време сякаш няма човек, който да не знае какво трябва да правиш и бърза да ти даде съвет. А когато влезеш в интернет, информацията е дори в пъти повече. Най-често можеш да чуеш или прочетеш за детокс, за диети от всякакъв тип или пък за индивидуален хранителен режим, направен от професионалист. Кое от тях ти е най-нужно и защо ще разбереш от тази статия.

1. Диета, детокс или хранителен режим?

В списанията, в интернет, в интервюта с известни личности и др. – навсякъде може да намерим вече какви ли не диети. Толкова често срещани са, че вече са ни са се набили в главите, сякаш това е най-добрият подход във всички ситуации. И в резултат, много често се случва някой да реши, че иска да промени нещо в хранителните си навици. Първото му хрумване е да потърси подходяща диета. И под „подходяща“ имаме предвид достатъчно „щура”, че да ти донесе нужния резултат възможно най-бързо. Макар и понякога да се постига ефект, някак да преживяваш само на вода и фотосинтеза не звучи особено полезно. Да не говорим, че резултатът е нетраен и често ставаме жертва на известния „йо-йо ефект”, забавяме метаболизма си и единствено си създаваме здравословни проблеми.

Подобно е и с детокса. Масово е популяризиран и дебатиран. Хубавото при него е, че позволяваш на тялото си да отдъхне от калоричните храни, но също се оказва нетрайно. Особено ако през останалото време се опитваш да си набавиш нужните калории с единствено „джънкове” (или вредни храни), едно кратко прочистване на организма не би било никак достатъчно. А да не изключваме и факта, че е възможно въобще да не оказва резултати, както твърдят някои експерти.

За разлика от последните две изброени, хранителният режим е създаден специално за теб, което го прави много по-прецизен. И следователно с него е по-вероятно да постигнеш желаните резултати.

2. Какви са ползите от хранителния режим?

Казахме, че дава резултати. Сега е време да се обосновем. Добрите страни определено не са малко, затова са важни да се споделят:

Когато наемеш някого да ти създаде режим на хранене, имаш възможност да избереш кой да направи това.

Ако решиш да се довериш на диетите или съветите за детокс в интернет, не знаеш кой стои от другата страна. Може за човека, който е изготвил този план, да е било успешно, но ти да си съвсем различен като човек. А дори може той да си я е измислил без да има никакви доказателства за успех или дори да му липсват каквито и да е познания в сферата. Когато се запознаеш със специалиста, можеш да прецениш според неговия професионализъм и дори неговото телосложение. Разбира се, че ще искаме да взимаме съвети от човек с тяло, каквото и ние желаем;

Можеш изцяло да го персонализираш.

Едно от най-важните преимущества на индивидуалния хранителен режим е, че можеш да го съобразиш с тренировките си, с начина си на живот, с всички проблеми, алергии и болести, които си изпитвал. Сядаш с професионалиста и обсъждате всичко това, за да изберете най-добрия вариант за теб;

Обвързваш се много повече с идеята.

Когато започнеш диета, която просто си намерил някъде, нямаш никакви облигации към нея – никой няма да знае следиш ли я, или не. А когато си седнал да изготвиш нещо заедно с някого, когато си се включил в процеса на измисляне, си много по-мотивиран да продължиш да го следваш. Още повече няма да ти се иска да спреш, ако става дума за човек от фитнеса, който постоянно ще виждаш при посещенията си там.

Можеш да го превърнеш в начин на живот!

А това вече е най-приятната част. Режимът на хранене не е свързан с безкрайни гладувания и жестоки ограничения, а с подбирането на най-доброто сред най-доброто за теб. Вярно е, че и това в началото може да изглежда трудно, но с времето лесно се свиква – до такава степен, че имаш възможност да го продължиш. Дори понякога се наблюдава, че хората толкова много свикват с препоръките, които са им дали при създаването на хранителния им план, че по-късно дори да се опитат да се върнат към старите си навици, не могат и не искат. Ако режимът е създаден, както трябва, същото ще се случи и с теб и това ще доведе до подобряване на целия ти живот.

 3. А лошите страни?

Ако трябва да посочим минусите на хранителния режим, те се изчерпват до професионализма на специалиста и най-вече – до самия теб.

Във всяка сфера на живота има хора, които са добри в това, което правят, и такива, които не са. Никога не е изключена възможността да попаднеш на един от тези, които просто не знаят как да си вършат работата правилно. Това може да доведе до по-малки или никакви резултати, за съжаление.

И другият проблем, който би могъл да възникне, е такъв, който започва от твоята лична мотивация. Грешният режим е този, които не е спазван. Колкото и перфектно да е изготвен, колкото и добър да е човекът, на когото си попаднал, колкото и пари да си платил, ако не се придържаш към изготвеното за теб, няма как да постигнеш желаното. Затова помни, че след изговарянето на всички препоръки, работата на диетолога приключва и останалото е в твоите ръце. Така че се постарай да завършиш започнатото.

Ако искаш да си създадеш подобен режим с помощта на професионалист, ние от Атлетик Фитнес ти предлагаме услугите на над 40 професионални и сертифицирани инструктори. Довери се на нашите експерти и си изготви при нас индивидуален хранителен план или го комбинирай с тренировъчна програма, за да направиш възможно най-добрата сделка!

Категории: БлогХранене