loader image

Светът е поставен пред изключително изпитание, вследствие на световната COVID-19 пандемия (СЗО, 2020). Тази нова реалност извади наяве уязвимостта ни човечеството, дължащо се на застаряващо население, неефективни държавни здравни системи, неравенство в достъпа до медицинска помощ, както и социално неравенство. Това заболяване е особено опасно за по-възрастните хора, тези с наднормено тегло, както и за някои етнически малцинства.

 

Редовната физическа активност подобрява физическото и психическото здраве при възрастни хора, юноши и деца. Нейната роля е особено важна по време на сегашната пандемия, тъй като помага за засилване и подобряване на функционирането на имунната система и намаляване на риска от заболяване (Найман и Уенц, 2019). Физическата активност е ключова в превенцията и регулирането на сърдечно-съдовата система и метаболизма, както и в борбата с някои форми на рак, които могат да увеличат риска от усложнения от вируса SARS-COV-2 (СЗО ГАППА, 2018). В допълнение, много хора стояха дълго време у дома през последните месеци или продължават да бъдат затворени и изолирани вкъщи, което неизбежно довежда до обездвижване и психическо натоварване.

 

Наскорошно социално проучване с участието на 3764 души, разработено от Университета в Осло (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.24.20138768v2.full.pdf), доказа, че не се наблюдават засилени нива на заразяване с SARS-COV-2 след отварянето на спортни обекти в норвежката столица, стига да се спазва добра хигиена и необходима дистанция. Тези обнадеждаващи резултати показват, че дори тренирането в затворени зали може да бъде безопасно. Също така, не е необходимо да се затварят спорните обекти по време на COVID-19 пандемията – напротив, хората трябва да продължават да спортуват, за да се ограничи вирусът и негативните му ефекти върху здравето.

 

Прочетете 2-ра част.

Категории: Блог