loader image
От Пламен Христов
Персонален треньор в Атлетик Фитнес

Година след година се сблъскваме с все същите порочни практики по време на празници или по-дълги ваканции. Получаваш по-добра позиция в работата, посещаваш социални събирания, рождени дни, а и този на колегата, новогодишния купон (ей, ама миналата година какво стана…). И така се нижат едно след друго събитие след събитие…! И какво ще кажеш, на къде клониш?!

Изцеден си и волята ти започва да избледнява, докато изкушенията и извиненията продължават да те атакуват под все по-нови и нови форми. Но преди да си помислиш, че просто ще се насладиш на всичко и ще започнеш отначало от нова година например, нека разгледаме някои стратегии, които да ти помогнат да се насладиш на почивни и празнични дни, без това да срине психиката ти и окончателно да те загубим за активния начин на живот!

Ето няколко прагматични съвета, с помощта на които да преодолееш стресиращо съблазнителните кулинарни предложения по време на специални събития и дати. Разбира се, ще получиш и правилни познания за това как да компенсираш случилите се леки забежки от добрите хранителни практики (надавам се те да са леки въпреки всичко).

1. По-леки предварителни хранения е първият съвет, който бих ти дал.

Ако се случи събитие, при което ще има хранително изкушение, планирай храненията си по-рано през деня. Те да бъдат с високо съдържание на протеини и фибри, за да поддържаш общия дневен прием на калории в нормални граници и дори по-нисък.

  • Яж високопротеинова закуска, малко здравословни мазнини – може би омлет или протеинови палачинки.
  • Изяж голяма салата за обяд с много зеленчуци и добър протеинов източник – парче чисто месо от пиле, пуйка или риба.
  • Следобед хапни кисело мляко или малък плод с малко ядки.

Идеята не е да се гладува до събитието или вечерята. Напротив, просто трябва да си внимателен/на и да ядеш повече протеини и зеленчуци, така че, когато вечерята дойде, да имаш известна свобода в храненето, за да се насладите на някое вкусно лакомство! Аз ли казах това?! Да, точно така!!!

2. Водата! Водата! Водата!

Ако се интересуваш от това, вероятно до теб е достигнало едно съвременно разбиране за пиенето на вода и храненето. Оказва се, че жаждата често може да бъде объркана със сигнали за глад. Това води до прием на храна вместо пиене на вода!

Обещай си да пиеш повече вода и да пиеш чаша вода преди да напълниш чинията си. Това не само ще ти помогне да се почувстваш по-пълноценен/на, но и ще ти даде време да помислиш за избора си и дали наистина искаш да ядеш или може да стане след малко?!

3. Придържай се към добри количества храна!

Избери да зареждаш чинията си предимно с големи обеми, насищащи храни. Можеш да използваш ръката си, за да държиш нещата под контрол. Подари си по-голяма част от зеленчуците – 1-2 пъти размера на ръката е добра порция.

Порция протеинов източник с големина не повече от дланта ти също е съвсем на място.

Е, когато дойде време за лакомствата, просто бъди бдителен/на. Вземи няколко от тях и се наслади щом толкова ти харесват!!!

Е има още няколко съвета, които бих ти дал! Ти все още си в разумните граници, но не поръчвай отново, например ако не си абсолютно сигурен/на, че си гладен/на. Може дори да изпиеш чаша вода, за да си дадеш време да помислиш, защо не…! Също така помага дъвченето на дъвка.

В много от случаите наистина нямаш нужда от допълнително храна и можеш да кажеш „не“, въпреки че умът ти може да ти казва друго. Това ще отшуми само след минути, така че позволи си да не го слушаш този път. Напомни си, че удоволствието е само временно, а ти имаш важни цели да постигнеш тази година!

4. Калории и тенденции. 

Снощи може би се отпусна малко, а?! Не успя да планираш или накрая имаше някоя напитка повече?! Не го приемай трагично! Въпреки „престъплениетo”, трябва да знаеш, че добрите резултати не се случват за един ден и няма да изчезнат за една нощ! Да, може би са нанесени някакви щети, но ако въпреки това имаш отличен дългосрочен план, нищо страшно не те дебне зад ъгъла. С известни условия го казвам, но имаш възможност да балансираш следващите дни.

Приемът на калории не трябва да се разглежда като дневна тенденция, а по-скоро, като  седмична тенденция. Това означава, че, за да се контролира седмичният ти прием, можеш да намалиш приема си в някои дни, за да приемаш малко повече храна в следващите – това е в основата и на популярното ротиране на въглехидрати. Просто намали приема си за ден или два, като направиш размера на порциите си малко по-малък и избираш храни с високо съдържание на протеини и много зеленчуци.

Освен това се опитай да увеличиш интензивността на тренировката във фитнеса. Предизвикай себе си и дай възможност на храната да работи за теб наистина. Вдигни бройката на интервалите в кардио сесията, опитай да направиш старите упражнения с онази тежест, дето си я постави за цел още преди месец.   

И като за финал…                   

Може би най-важното от всичко до тук – ти просто трябва да се подготвиш за ситуациите и изкушенията, с които ще се сблъскаш… предварително!

Бъди честен/на и реалистичен/на относно очакванията, които имаш за празниците. Ако не успееш да се подготвиш, тогава се подготви за провал!!! Ужас! Не забравяй, че тези стратегии са чудесни и наистина ще ти вършат работа. И най-важното – ще те успокоят! В останалите дни от месеца, обаче, нямаш причина да не се движиш по онзи прекрасен план за хранене, който ти носи успех и отлични телесни форми! Докато се придържаш към него през повечето време, можеш да си позволиш да се хлъзнеш малко тук и там и в крайна сметка да живееш живота си най-пълноценно…! 

Прочети още по темата и научи съветите на Пламен Христов за проследяване и контрол над храненето тук.

Ако искаш да получиш лично още полезна информация или да провеждаш персонални тренировки с Пламен Христов, заповядай в Атлетик Дианабад, където той те очаква!

Категории: БлогХранене