loader image

През лятото всеки търси начин по-бързо да влезе във форма. Много често в такива ситуации хората се сещат за диетите. В последните години те се превърнаха в изключително дискутирана тема – полезни ли са, не са ли? Затова днес ще обсъдим точно това!

  1. Какво са диетите?

Първо трябва да изчистим всички „стигми“ около това понятие. Днес всяко отказване на предложен бонбон се приема за спазване на диета. Само че има много различни начини на хранене в света на фитнеса.

Най-често се бъркат диетите с хранителните режими. Диетата се състои от строги правила, които лишават спазващия от нещо. Има два вида – такива за отслабване, с които интернет е затрупан постоянно, или диета, която се прилага по нужда – вследствие от някакво заболяване, като диабет например.

Ние ще засягаме само първите. Всички знаем за кои говорим – тези от типа на лунната диета или 90-дневната. Те са създадени с цел човек да отслабне драстично във възможно най-кратък срок и затова и не могат да се спазват за дълго.

Режимът е по-различно понятие, то обхваща плавната здравословна промяна – когато се намалят калориите и вредните храни малко по малко, така че организмът да има време да се адаптира и да започне процеса на отслабване, без да се нанасят вреди. Храненето също може да бъде по определен план, както при диетите, но е много по-съобразено с личните нужди на спазващия ги. Обикновено това се прави с експертно мнение на персонален треньор или диетолог. Въпреки названието си, тези специалисти главно се занимават със създаване на режими, не диети, просто защото това е по-ефикасен начин и обещава на клиента по-добри и дълготрайни резултати.

  1. Как работят?

Повечето диети изключват определени храни или цели хранителни групи от менюто  ти. Това предизвиква тялото да работи по различен от обичайния за него начин. Когато изключиш един тип храна, от която организмът ти има нужда, той се опитва да навакса загубеното с останалото, което поемаш.

Така се активират по-различни процеси в тялото, които първоначално наистина водят до отслабване. Но главната промяна в теглото се дължи от  отделянето на водата, застояла в организма ти. Понякога натрупваме толкова много, че може да се наблюдава видимо подуване особено в коремната област. Диетите се справят добре в отърваването на тези течности.

До този момент добре – свалил си малко тегло и се радваш, че диетата работи. Но нататък процесът продължава по по-различен начин. Човешката система е създадена да се самосъхранява, колкото може повече и затова тя преминава в режим на пестене на енергия. Организмът ти смята, че нямаш възможност да се храниш скоро и започва да трупа всички хранителни вещества в запас. А това значи директно върху бедрата, дупето, корема и общо взето навсякъде, където обичайно първо качваш килограми.

Затова в началото на диетата виждаш някакъв резултат, но след това или спира отслабването, или дори качваш повече. На този принцип е и така нареченият „йо-йо ефект“, който настъпва веднага след приключването на диетата. Тялото ти продължава да се запасява с всяка поета храна, а от друга страна ти ядеш повече защото ти е липсвало по време на диетата и така дори засилваш колко бързо се трупат килограмите.

  1. Добрите страни

Диетите са създадени за хората с нужда от тях по медицински причини. За тях, разбира се, те са изключително полезни. За останалите този вариант може единствено да им послужи за краткосрочни резултати и то само ако са готови след това отново да си възвърнат всичко.

Някои диети са по-ефикасни от други, разбира се. Като диетата, която стана толкова популярна наскоро, може да се поддържа повече време от останалите и да се персонализира повече, така че не вреди толкова на организма. Все още специалистите не могат да стигнат до консенсус по въпроса и мненията са смесени, но ако ти се налага да се подложиш на някаква диета, то това е може би по-добър вариант от останалите.

  1. Вредите

За съжаление тук можем да кажем много повече. Освен вече споменатите лоши страни на диетите, се крият още много.

  • Няма възможност за персонализиране. Всеки човек е различен и организмът му се нуждае от различни неща. Диетите се създават, без да се съгласуват с личните потребности. Някои хора не възприемат добре определени групи храни и се нуждаят повече от другите. Ако изключиш тези, които тялото ти използва и без да знаеш оставиш само вредните за теб, представи си какъв ефект ще предизвикаш. Също така, всеки води различен начин на живот и изразходва енергия според него. Затова и дневният калориен прием не може да бъде еднакъв за всеки;
  • Предизвикват трайни увреждания в хранителните навици. Някои хора се вманиачават в диетите и това може да се отрази в цялото им възприемане за храната. Така се появяват болести като анорексия и булимия;
  • Свалят самочувствието. Диетите могат да влияят много зле на психиката на човек. Храната играе важна част от начина, по който се чувстваме, и ако тя не е пълноценна, ние също не функционираме така добре;
  • Намалят удоволствието от храненето. Това може би е най-малката вреда, но пък се усеща от всекиго. Повечето диети не включват много вкусни храни – някои дори те карат да приемаш изключително неприятни неща като вода с оцет или направо лъжица олио. Как това може да бъде удовлетворяващо?

А може просто да се наслаждаваш на храната по здравословен начин, вместо да се подлагаш на такива неща. Начинът да го направиш е да намериш вариант, който да подхожда на теб индивидуално. Ако със специалист измислите перфектният режим за теб, ще видиш добри трайни резултати, без да понасяш лошите страни на диетите.

Направи това с услугите на Атлетик Фитнес – тренировки с инструктор или персонален треньор, изготвяне на персонален хранителен и/или тренировъчен режим. Изготвянето на индивидуален хранителен план за теб ще се окаже най-доброто решение, което си правил за твоето здраве, визия и самочувствие. Вземи своята още сега, за да започнеш промяната!

Категории: БлогХранене