loader image

От Пламен Христов

Ако съм честен, принципно съм убеден в силата на добавките, но никога не съм изпадал в „транс” от тях! И освен това съм почитател на не кой знае колко много от съществуващите.

С това ще започна, но съвсем не искам още в началото да ви кажа, че добавките в никакъв случай не са добри! Специалистите по продажби обаче, ни карат да се чувстваме зависими от добавките. Да имаме усещането, че имаме нужда от тях, за да достигнем фитнес целите си, но това не е абсолютно вярно!

Добавките може да ви помогнат да постигнете резултати по-бързо, но тези резултати не винаги са достатъчно устойчиви. Дръжте нещата в естественото им състояние е съветът, който бих ви дал! Майката природа се е погрижила да ни направи съвършени и не е необходимо ние да прекрояваме безогледно нейните решения!

Организмите ни са създадени да смилат естествена, твърда храна. Залитането по посока на непременно приемане на добавки в прекомерни количества никога няма да донесе добри резултати!

Какво трябва да знаем?

На първо място трябва да знаете, че няма нищо по-добро от приемането на естествени и качествени храни в съответствие на целите ви количества. От изключително значение е времето и ритмичността на храненията. Съотношенията между нутриентите също е от огромно значение за постигането на целите ви. Има някои добавки чиито прием в определени моменти от деня и при определени условия наистина би обслужвало по прекрасен начин целите които преследвате!

Искам да кажа и още нещо, което смятам за важно – когато казвам „добавки“, не говоря само за протеинови прахове. Винаги имам предвид полезните субстанции – натурални екстракти от билки, храни и прочие, но не и всички онези прахчета с недотам изяснено съдържание, които се рекламират, като вълшебни средства за отслабване, мускулен растеж или каквото се сетите още. Добавки, за които след прочитане на етикетите, се чудите как все още сте жив след като не сте ги употребявали никога! Вярвайте ми сред тях ще откриете и твърде нездравословни продукти.

Има класифицирани като хранителни добавки продукти, които включват химикали и неестествени съставки, а някои добавки за употреба преди тренировка и загуба на мазнини се оказват много опасни за вашето здраве, когато се използват неправилно.

Всъщност по-важно от всичко е да ми се доверите и да приемете, че проблемът в крайна сметка е в непознаването на тези средства и поради тази причина във възлагането на прекомерни надежди на употребата им! Препоръчвам ви да избягвате прием на непознати за вас добавки и да зареждате тялото си с естествени, цели храни. Това е особено важно, още повече ако сте нови в тренирането и тепърва ви предстои да научите как тялото ви реагира на различни тренировки и здравословна храна. Важно е!!!

Кога фитнес добавки помагат?

Простичко казано, има време и място за добавки. Ако се състезавате в света на фитнеса и трябва да сте готови да се „покажете” или ако сте достигнали плато в тренировката си (естетически или по отношение на представянето), добавките може да ви помогнат да преодолеете това препятствие. И в двата случая те трябва да се консумират само за определен период от време, докато не достигнете целта си. Освен всичко, организмът ви така или иначе в един недалечен момент ще се насити. Така употребата им би станала най-малкото разточителна, а в някои случаи и нездравословна!

Някои добавки могат да бъдат токсични в излишък, така че повече не е непременно по-добре. И още нещо … , ние  хората сме еднакви, но и достатъчно различни и няма съмнение, че не всичко действа по еднакъв начин на всеки! Запомнете това!

Тук няма да конкретизирам, но има добавки, които препоръчвам и искрено вярвам в силата им и необходимостта от тях, в точен момент от хранителния ви и тренировъчен план.

Опитайте се да запазите нещата възможно най-естествени

А когато резултатите „поизтънеят”, обърнете се към специалист, който да ви насочи правилно – това е начинът!

Преди да започнете да приемате добавки, опитайте да нахраните тялото си с необходимите витамини, минерали и макроелементи чрез здравословни хранителни вещества в ежедневната си диета!

Успех на вас, аз ще обядвам – качествено парче месо, печен картоф и салата от зеленчуци. И какво още ли?! … и още нещо, което е добро за мен, а вие може би имате нужда от друго!!!

Категории: БлогХранене