loader image

Сигурно си чувал, че човекът е своят собствен враг. И най-вероятно си изпитал върху себе си и колко вярно е това известно казване. Понякога си поставяме цели, които сме решени да осъществим, но скоро след това самите ние се оказваме причината те да си останат нищо повече от мечти. Дали това правим от мързел, от липса на мотивация или заради страха от промяната?

Отговорът е различен за всеки. Но във фитнеса сме се нагледали на подобни случаи. Хора, ентусиазирани най-сетне да постигнат тялото, за които са си мечтали, скоро се отказват или дори не правят опит да се справят. Измислят си какви ли не причини да си починат – скоро имало празници, нямало с кого да ходят, лятото не е чак толкова скоро или любимото на всички „просто не е за мен“. Е, познай – всичко това е само в главата ти.

Но както самият ти можеш да се обречеш на провал, така и само самият ти можеш да се накараш всъщност да постигнеш нещо. Можеш да успееш, стига да насочиш мислите си в това и да се постараеш да го направиш. Уверяваме те, не е толкова страшно, колкото изглежда. Как можем да бъдем толкова сигурни в това? Просто сме свидетели и на обратния процес – когато хората превъзмогват трудностите в началото и превръщат фитнеса в неизменна част от живота си. Можеш да го направиш и ти! Само трябва да запомниш няколко неща от нас …

Началото е най-трудно

За почти всичко в живота новото начало е най-хубавата част от процеса … за почти всичко. Фитнесът определено е изключение. Повечето от хората се отказват още първите няколко месеца. А първите успехи тъкмо са ги чакали зад ъгъла. Не прави същата грешка и ти. Опитай различни начини да минеш през този  период, без да позволяваш на мързела да те спира. Има много неща, които можеш да правиш, за да предотвратиш това.

Първата стъпка е да си поставиш цели!

Много хора започват просто с идеята да станат по-атлетични без дори да имат представа какво значи това. Задавай си малки изпълними цели, които да водят към тази по-голяма мечта накрая. Може да си кажеш, че този месец искаш да свалиш три килограма, а крайната ти цел е да свалиш 20-тина килограма. Мисли реалистично и взимай в предвид сегашното си тяло, честотата на тренировките и възможностите си.

Визуализирай желаните си резултати

Трябва да знаеш на къде се целиш, за да знаеш как да стигнеш до там. Ако мечтаното тяло е на някой съществуваш човек, опитай да имитираш поне едно от нещата, които той прави, за да се поддържа.

Ако ти е трудно да се насилиш в залата и да тренираш продължително, можеш да си създадеш „плейлист” с мотивираща музика, който да е точно толкова дълъг, колкото искаш да е тренировката ти.

Намери си приятел за фитнеса 

Някой, който споделя твоите виждания и също се е запътил да постигне нещо. Не е нужно да тренирате заедно винаги защото така може да си създадеш познатото извинение – когато той не може да дойде в залата, и ти да не идваш. По-добре просто обсъждайте прогреса си заедно, споделяйте наученото, а ако се случи да сте заедно във фитнеса, ще си направите страхотна тренировка.

Ако си начинаещ, потърси подходяща програма, която да следваш

Повечето новодошли в света на фитнеса нямат много добра представа какво е подходящо за тях и тялото им – как да го тренират, по колко и кога … А голям процент от тези които мислят, че знаят, не са точно прави. Най-добре е да се довериш на професионалист, който да изготви всичко вместо теб.

Имаме и решение за това – в Атлетик Фитнес предлагаме напълно безплатна пробна тренировка с инструктор на всеки нов клиент. В допълнение, всичките клиенти получават безплатна фитнес оценка – специализирани тестове, на база на които се изготвя анализ и база от упражнения за по-добра форма и здраве. Накрая, и предлагаме услугите на професионалните ни треньори, които ще се съобразят с всичките ти нужди и ще изберат най-ефективната тренировъчна и хранителна програма за теб!

Измисли си правило

Добра стратегия е да сключиш сделка със себе си, която да те кара да се връщаш във фитнеса. Може би, ако пропуснеш един ден, следващия път трябва да правиш нещо, което не обичаш или да е в двойно количество от предназначеното. Така няма да позволяваш на мързела да вземе превес.

Прави си снимки преди и след

Колкото и да ти се струват банални вече, защото интернет е пълен с тях, снимките, които запечатват прогреса ти, всъщност те мотивират да продължаваш. Ако гледаш сегашната си форма и има неща, които не ти харесват, ще бързаш да ги поправиш. А ако виждаш промяната на снимката, когато си започвал, ще искаш да постигнеш още повече.

Ако не можеш да изпълниш всичко от този списък, то дори само някои неща от него биха ти помогнали. Вложи всичко от себе си да намериш мотивация, за да дадеш старт на една нова част от живота си, която да го подобри изцяло. Ще видиш как тялото ти ще ти се отблагодари по-късно. И това със сигурност ще ти хареса – първият мускул, в който забелязваш дефиниция, първата похвала за усилията, които полагаш, първата вена, която си проличи – това са нещата, които ще те накарат още от началото да чакаш да се върнеш във фитнеса с нетърпение.

Дотолкова, че в един момент това ще се превърне в страст, която да не искаш да изоставиш. Става част от теб и ти само търсиш начин да се подобриш. Когато настъпи този момент, ще благодариш на себе си, че си издържал в началото и не си се подал на мързела! Направи го за бъдещото си „Аз”!