loader image

Защо дишането има значение за твоята тренировка?

3 начина, по които разумното дишане дава по-добри резултати и помага за подобряване на психичното ти здраве.

Знаем, че упражненията трябва да бъдат приоритет. Когато тренираме, понякога е трудно да се фокусираме върху упражнението и забравяме дали включваме дишането си. Твърде често преминаваме през тренировката и я отмятаме от списъка със задачи, без да помислим как да подобрим психичното си здраве.

И така, как да се справим с разсейването, за да извлечем максимума от тренировките си?

Една от препоръките на експертите е: „Дишайте!“

Без внимателен подход към тренировката рискуваш да постигнеш недобри резултати или дори контузии. Подходът включва обръщане на внимание на това как дишаш и до известна степен – дори да го контролираш. Упражненията за дишане също така подобряват и психичното здраве.

Използвай тези три лесни за запомняне техники, за да подобриш максимално дишането си преди, по време и след тренировка.

  1. Преди тренировка си задай ясно целта

Започването на тренировката с ясно намерение как тя да протече е най-добрият начин да избегнеш нежелани наранявания и да увеличиш максимално резултатите си.

Постави си за цел да си наясно как ще премине тренировката ти, като имаш предвид времето и пространството, с което разполагаш. Примерни намерения биха могли да бъдат да си сигурен, че дишаш по време на стресови моменти или да се фокусираш и в периодите на почивка, като си напълно осъзнат как дишаш. Ако имаш само 30 минути, планирай тренировката си съответно. Обръщай внимание на това дали дишаш през цялата тренировка.

Отдели малко време, преди да започнеш да следиш тялото си чрез дишане. Съсредоточи се върху вдишването си и виж къде дъхът се движи лесно в тялото ти. Намалява ли в определени райони? Тогава може да си стегнат там. Обърни внимание на това, което тялото ти казва, и го приложи към тренировката си. Ако искаш да подобриш психичното си здраве, то започни да следиш дишането си.

  1. По време на тренировка нека дъхът ти да те води

Осъзнавай как дишаш, докато спортуваш. Ако вдишванията и издишванията ти се скъсят и ускорят, това е резултат на работата, която тялото ти върши. Ако затаиш дъх или се задържаш, може да усетиш силно напрежение. Правилното дишане ще намали стреса, ще ти помогне да ръководиш тренировката си и да подобриш психичното си здраве.

Ако работиш с партньор, можете да използвате техниката на тренирането един след друг за всяко упражнение.

Докато партньорът ти тренира, можеш да се възстановиш с осъзнато дишане, забавяйки сърдечната си честота. Помагайки си взаимно и следейки се един друг можете да синхронизирате движенията и дишането си. Това ще подчертае и засили емоционалната връзка между вас.

  1. Възстановете се с ритмично дишане след тренировката

Ускори възстановяването чрез включване на дихателни упражнения с рутинните упражнения за разтягане. Фокусирай се върху областите, които си тренирал най-много по време на тренировката, вдишай дълбоко и позволи на тази тъкан да се зареди с кислород и енергия.

Целта е да постигнеш спокойно състояние, връщайки се към ритмично начално дишане възможно най-скоро. Затвори устните си и се фокусирай върху дишането през ноздрите. Тялото ти ще се отпусне и ще се върне в нормалния си ритъм до края на трите цикъла.

Единици в секунди Вдишвания Задържане Издишване Задържане
Цикъл 1 4 2 4 2
Цикъл 2 4 4 4 4
Цикъл 3 5 5 5 5

Задържането на дъха веднага след тренировка е трудно, така че започването с регулирано дишане, както е показано на схемата, ще облекчи тялото ти и ще ти помогне с времето да го превърнеш в неусетен навик. Издишването е най-важната част, тъй като тогава се случва най-много абсорбция на кислород.

Осъзнатостта не е дестинация. Това е пътешествие.

Колкото по-малка е промяната, толкова по-устойчива ще бъде тя. Не си казвай, че ще си съсредоточен във всяка минута на тренировката си. Така ще се разсееш. Просто продължавай, като периодично се връщаш към дишането си.

Съгласуването е по-важно от съвършенството. Ако искаш да подобриш психичното си здраве, не е нужно да правиш драстични промени в рутината си. Просто започни да включва вниманието и дишането в съществуващата си рутина. Започни с намерение и, ако го прилагаш само веднъж в тренировката си, това е по-добре от нищо. Бавно надграждай този напредък.

Сега, когато е в твоя инструментариум, можеш да се върнеш към съзнателното дишане по всяко време, тъй като така ще надградиш по нов и ефективен начин както физически, така и умствено. Така че просто дишай!

Ако искаш да научиш причината, поради която не можеш да свалиш ненужните килограми, прочети статията ни по темата.

 

Свържи се с нас за повече съвети как да подобриш психическото и физическото си здраве. Екипът ни от професионални треньори и консултанти с радост ще ти помогне да подобриш резултатите си!

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес