loader image

Как ни помагат упражненията?

Една от най-важните причини за собствената мотивация е това, да разберем какви са ползите от упражненията за тялото ни и за начина ни на живот. Освен изгарянето на калории, което ни помага да отслабнем, упражненията могат да доведат до значителна промяна в състоянието на тялото и органите ни, което прави предизвикателствата на ежедневния живот по-лесни и по-трудно се изморяваме и по-рядко изпитваме болка.

Първо, да помислим какво благоприятно въздействие за здравето на сърцето имат редовните упражнения.

Редовните, умерени тренировки намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а упражненията правят самото сърце по-силно.

Ето как:

  • Сърцето изпомпва кръв през сърдечно-съдовата система (вените и артериите). Дробовете извличат кислород от въздуха и го изпращат в кръвта, от където той се разпространява в цялото тяло. Колкото по-мощно е сърцето, толкова по-лесно ще изпомпва повече кръв през цялото тяло. Ако сърцето е по-слабо, то трябва да работи по-усилено, за да ви осигури свежа кръв и кислород.
    За да се увеличи силата на сърцето, трябва да се правят аеробни упражнения. Тъй като аеробните упражнения ни карат да дишаме по-често, отколкото обикновено, те тренират сърцето да изпомпва кръв по-ефективно в цялото тяло.

Ние дишаме учестено по време на аеробните упражнения, защото тялото се движи по-бързо от обикновено. Затова изгаря кислород по-бързо и в по-големи количества. Кислородът освен това се доставя по-ефективно в тялото.

Една дейност се счита за аеробна, ако е със следните характеристики: крайниците се движат едновременно, използват се по-големите мускулни групи, като тези на краката, и дейността се извършва в продължение на поне 20 непрекъснати минути.

Аеробната дейност трябва да се извършва при ниво на интензивност, която кара сърцето и белите дробове да работят по-усилено от обикновено, като тази дейност е ритмична и/или повтаряща се. Така например, играта в басейна не е аеробна дейност, но състезателното плуване с многократни обиколки е такава.

Други фактори, които са от голямо значение за здравето на тялото са:

  • Мускулната сила (каква тежест могат мускулите да преодолеят) и издръжливостта на мускулите (колко дълго един мускул може да работи). Те са пряко свързани с нивото на физическа активност.Силовата тренировка е идеална за значително увеличаване на мускулната сила. Тя може да подобри много аспекти на живота ни. Помислете за нещо толкова просто като отиването до супермаркета – донасянето на покупките до апартамент ви е пример за мускулна сила и издръжливост. Когато вдигате няколко тежки чанти от задната седалка, използвате мускулна сила. Когато сте в състояние да вземете останалите, по-леки чанти, и да ги отнесете до апартамента си, това е издръжливост.
  • Здравето на костите също може да се подобри със силова тренировка, тъй като мускулите са прикрепени към костите. Здравите кости могат да ни се изплатят и сега, и в бъдеще. По-малко вероятно да се контузят, когато са силни, а увеличаването на здравината на костите може да помогне за предотвратяване на остеопорозата с напредване на възрастта. Доброто състояние на костите, също води до по-дълбоко дишане и подобряване на позата на тялото.

Някои от най-добрите упражнения за здравето на костите включват вдигане на тежести, ходене, туризъм, бягане, изкачване на стълби и тенис.

Гъвкавостта е способността на ставите да се движат ефективно и свободно и тя може да се подобри с упражнения за разтягане. Разтягането не увеличава издръжливостта или силата, но то е важна част от намаляването на риска от контузии и болки.

Ако гъвкавостта ни е ограничена, ще извършваме някои движения по-трудно. Упражненията, които подобряват гъвкавостта, са движенията, които разтягат мускулите, сухожилията и връзките. Такива упражнения са включени в часовете по йога или пилатес…