loader image

Много от нас навлизат първоначално в света на здравословния живот главно, за да се освободят от натрупани килограми. А ако си решил да направиш това, има два възприети главни начина за постигане на целта ти – чрез диети или упражнения. Кое от двете е по-ефективно е вечен въпрос, за който все още се спори постоянно. Днес ние също ще се включим!

1. Каква е разликата?

Двата начина предизвикват напълно различни процеси в тялото ни. Когато спазваш диети, се лишаваш от определени храни и намаляш поетите калории за деня. Това се прави с идеята организмът да премине на режим, в който да изгаря запасените по тялото мазнини, за да ги използва като източник на енергия.

С тренировката пък директно предизвикваш изгарянето на ненужното. Задейства се физиологичен процес, при който мазнините се оксидират и се отделят от организма под формата на пот и въглероден диоксид. Всеки път, когато в залата се запотиш и задъхаш интензивно, това значи че изгаряш калории.

2. Кое е по-добро?

За всеки човек е различно, както и всяка ситуация също не е еднаква, но ако трябва да посочим най-ефективното, то тренировките са с малък превес.

Диетите са подходящи за хората с по-малко време, които бързо трябва да получат резултати, дори и да са само временни. Определено този вариант звучи по-лесен за спазване за известно време – сигурно ти се струва по-добре да изключиш някой друг снакс между храненията и десерта, за да изключиш 500 калории от дневния си прием, отколкото да прекараш цял час във фитнеса, докато изгориш същото количество.

Само че идва едно голямо „НО“… Когато решиш да правиш това за по-дълъг период, нещата стават по-сложни. Намаляването на калориите не може да продължи вечно, тялото ти спира да реагира по същия начин на по-малкото храна. Едновременно с това може да си позволиш на няколко пъти да се поглезиш и да нарушиш правилата. Така започва обратната реакция и вместо да сваляш, ти трупаш или в най-добрия случай – си оставаш в същите килограми.

При тренировките, обаче, няма такъв вариант – там с времето всичко става по-лесно, на теб самия повече ти харесват упражненията, подобряваш се с всеки път повече и повече. Трудно, ако не и невъзможно, можеш да предизвикаш увеличаване на мазнините по тялото ти, ако продължиш да тренираш. Може мускулите ти да привикнат с дадени упражнения и така те да не дават същия резултат, както в началото, но винаги имаш поле за разнообразие, така че да не позволиш да спре развитието на мускулите. Вариациите тук са безкрайни – предимство, което диетите не притежават.

3. Защо?

По темата не спират да се провеждат проучвания и изследвания с различни типове начин на живот и структури на тялото. Най-голямото предимство на тренировките възлиза от това, че диетите предизвикват така нареченият „йо-йо ефект“. Той е следствие от дългия период на ограничаване на храната и непълноценното снабдяване с нужните вещества. Тялото възприема това като знак, че нещо те възпрепятства да се храниш нормално и че трябва да се предпази. Задейства се режим на самосъхранение – метаболизмът спада, по-малко енергия се изразходва от тялото, всичко, което поемеш се трупа под формата на мазнини, за да се използва като резерва.

Това е удивителен процес, който дава възможност на човек да оцелее 20-ина дни без никаква храна. Но това не е нещото, което искаш, когато започваш диета. Така тя се оказва неефикасна – можеш накрая да си с повече килограми, отколкото когато си започнал, или всичко, което си постигнал, да се възвърне в рамките на няколко месеца.

От друга страна, когато използваш тренировките като начин за извайване на тялото си, резултатите може да отнемат малко повече време да се покажат, но след това със сигурност се задържат. Редом с това ще забележиш много промени в цялостното си здраве и дори самочувствие.

4. Може ли едното и другото?

Както казахме, всяко от тях си има позитиви, които не са за пренебрегване. Точно за това комбинацията от двете е най-добрият вариант за здравословно отслабване. Всъщност с течение на времето ти сам ще поискаш да правиш и двете защото тялото само ще ти подскаже, че имаш нужда и от другото.

Когато тренираш, ти трябват повече калории и то от по-добри източници, затова ще се ориентираш към здравословните храни. Едновременно с това е доказано, че когато започнеш да прекарваш повече часове във фитнеса редовно, желанието да си похапваш ненужно спада. Така сам стигаш до извода, че комбинацията от двете работи най-добре заедно.

И понеже знаем колко по-подходящо е тренировките и правилното хранене да вървят ръка за ръка, от Атлетик Фитнес предлагаме не само изработване на тренировъчна програма или хранителен план, а и двете като комбинирана услуга. Вземи своята още сега!