loader image

Кой казва, че здравословната храна е скъпа и безвкусна? Очевидно някой не е проверил огромния „килер“ от здравословни зелени плодове и зеленчуци, които може да се купят на по-ниска цена и пак да останете здрави и във форма.

Зеленият цвят ни напомня на нещо чисто и свежо, а последващите продукти определено ще освежат твоя метаболизъм и ще повишат енергията ти! Най-важното е, че като добавите тези храни към ежедневната си диета, вие ще подпомогнете тялото и кожата си.

Нека разкрием първите десет зелени супер храни, които можеш да приложиш в ежедневната си диета.

  • Киви – понижава риска от астматична атака.

Този екзотичен плод съдържа 85% витамин С, който несъмнено ни осигурява достатъчното количество на дневна база. Доказано е, че ежедневната консумация на витамин С намалява респираторните симптоми като хронична кашлица, хрипове и най-важното – помага при астма.

Кивито ще направи твоята салата по здравословна и по-вкусна и ще събуди цялото ти тяло.

Изглежда, че все повече хора ставата фенове на смутитата, а ние определено препоръчваме да добавяш киви към тях защото ще ти подобри и увеличи енергията през целия ден.

  • Авокадо – укрепва косата и ноктите.

Този прочут плод оправдава мястото си в този списък. Въпреки че авокадото съдържа много мазнини, то има 20 различни витамина и минерала. Особено важен е витамин Е, който не само намалява вероятността от болестта Алцхаймер, но също така е полезен и за косата и особено за ноктите. След седмица консумация на авокадо ноктите ти ще станат силни и косата ти ще свети.

  • Зелен чай – „здравословната и освежаваща напитка“.

Листата на зеления чай съдържат огромно количество важни хранителни вещества. Той е известен като най-здравословната напитка на планетата, поради своите компоненти. Подобрява мозъчната функция и загубата на мазнини и намалява риска от рак.

Зеленият чай помага при концентрацията, така че е силно препоръчително да се консумира по време на стресови и напрегнати дни – ще отпусне тялото и ума ти. Направи си тази освежаваща и здравословна напитка, към която можеш да добавиш малко лимон или лайм, а и лед.

  • Къдраво зеле Кейл (Кale) – „борецът срещу рака“.

Къдравото зеле Кейл е член на семейството на зелето и тези зеленчуци са известни и като „изтребителите на рака“. Съдържа витамин К, който е изключително полезен за костите и витамин, който повишава имунната ти система.

Може да бъде зелено с пурпурен цвят и да има гладка или къдрава форма. Съдържа малко мазнини, но основно съдържа омега-3 мастни киселини.

  • Зелена чушка (камба) – „регулаторът на теглото“.

Интересният факт за чушките е, че те са с ниско съдържание на калории. Така че, ако се опитваш да отслабнеш по здравословен начин, трябва да прибавиш чушките към ежедневната си диета. Те ще обогатят твоята салата и ще получиш прясна и здравословна храна.

Зелените чушки са добър източник на витамин Е, за който е известно, че играе ключова роля в поддържането на младостта на кожата и косата. Чушките също съдържат витамин В6, който е от съществено значение за здравето на нервната система и подпомага възстановяването на клетките.

  • Брюкселско зеле – „регулаторът на кръвното налягане“.

Това е друг силен представител от семейството на зелето. Както споменахме, всички те са богати на много ценни хранителни вещества като витамин А и витамин К. Въпреки това,  специфичното за брюкселското зеле е, че то има балансиращо действие за кръвното налягане.

Така че преди да отвориш кутията с лекарствата, опитай първо старомодния начин и добави брюкселското зеле в храненията си. Ще усетиш резултатите само след месец!

  • Зелен фасул – „стабилизаторът на кръвната захар“.

Известен е с това, че е зареден с фибри, чудотворната съставка, която ти помага да стабилизираш кръвната захар и да намалиш холестерола.

Препоръчително е да се използва пресен, но ако не можеш да го намериш, може и консервиран или замразен. Дори и замразен или консервиран, той все още е със запазени витамини и минерали. Впечатляващо е, че проучванията показват, че зеленият фасул е огромен антиоксидант

  • Спанак – „зареден с желязо“

Изключително мощен зеленчук, особено полезен за бременни жени, когато е от съществено значение да има огромен прием на желязо. Но желязото не е единственото, което прави този зеленчук специален. Той е силно хранителен, поради своята антиоксидантна сила и съдържащите се в него витамини (А, В2, С и К).

Спанакът също е един от най-добрите източници на магнезий, който помага при много биохимични реакции в организма. Той е и полезен за метаболизма, мускулите, нервната функция, сърдечния ритъм и осигурява здрава имунна система и поддържа кръвното налягане.

  • Краставица – „почистващото средство“.

Краставиците се състоят главно от вода, до 95%. Така че, когато пожелаеш освежаваща закуска, краставицата е правилният зеленчук за теб. Тя ще те държи хидратиран/а през целия ден.

Краставиците почистват тялото ин от токсини и стари „отпадъци“, така че ако консумираш краставици ежедневно, кожата ти ще бъде по-еластична и сияеща. Не случайно много козметични продукти съдържат краставици като основна съставка.

Можеш да нанесеш на лицето си прясна краставица като заместител на освежаваща маска. Поради антиоксидантните си свойства, те намаляват риска от всички видове рак, помагат и при възпаление на кожата и предпазват мозъка ти.

  • Зелени маслини – „силният антиоксидант“.

Не е тайна, че маслините са мощни антиоксиданти, които се абсорбират в организма.

Също така, те са много лесни за намиране и всеки може да си позволи да купи достатъчно количество. Те може би не съдържат толкова много витамини колкото другите, но ежедневната им консумация може да подобрят нивата на холестерола ни.

 

Вече знаеш колко е важно да се храниш с плодове и зеленчуци, за да имаш здраво и жизнено тяло. Но, за да са наистина полезни за теб, трябва да знаеш как да ги приемаш. Затова е изключително важно да се допиташ до квалифицирани специалисти, които ще изготвят за теб индивидуален хранителен режим.

В Атлетик Фитнес ти гарантираме, че ще получиш професионално мнение и помощ, за да постигнеш целите си бързо и по най-добрия начин за теб.

Категории: БлогХранене